EFES’İN ÇEVRESİNİ KEŞFEDELİM

Slowtravelguide

EFES ANTİK KENTİ ÇEVRESİNDEKİ ÖNEMLİ LOKASYONLAR!

Nihai Efes Rehberi’ni gönderdikten sonra, soğuk birer (ya da ikişer!) Efes’i hak ettiğimizi düşündük. Ama bu bizi, severek yaptığımız işe devam etmekten alıkoymadı ve bu kez de Efes’in civarındaki diğer görmeye değer yerleri keşfetmeye koyulduk.

Bu gönderide sizi Selçuk Kalesi’ne, Aziz John Bazilikasına, İsa Bey Camii’ne, Efes Müzesi’ne, Artemis Tapınağı’na, Yedi Uyuyanlar Mağarası’na, Meryem Ana Evi’ne ve Şirince’ye götüreceğiz. Kısacası, size Efes Antik Kenti dışında çevredeki ziyaret etmeye değer diğer yerleri anlatacağız. Yani bu makale, Efes’te kalışınızı ne kadar uzatacağınız ve zamanınızı en iyi şekilde nasıl değerlendireceğiniz hakkında size fikir verecek!

EPHESUS

Isa Bey Camii ve Selçuk Kalesi

SELÇUK KALESİ: AYASULUK KALESİ

İlçenin tamamına hâkim konumda olan Selçuk Kalesinin gözden kaçması mümkün değildir. Aslında bu kaleyi fark etmek, Efes Antik Kentini bulmaktan daha kolaydır. Bazı kalelerin uzaktan görünüşü görkemlidir, ama pek de ziyaret etmeye değmeyebilir. Selçuk Kalesi ise farklıdır; hem Aziz John Bazilikasına hem de Ayasuluk iç kalesine ev sahipliği yapar.

Bu Bizans kalesi, Selçuk ve Osmanlı dönemlerinde de kullanıldı. Sadece buranın harika manzarasını görmek için bile iç kalenin merdivenlerini tırmanmaya değer. Manzaranın yanı sıra restore edilmiş bir caminin kalıntıları ile sarnıç, hamam, yamaç evleri, konaklar ve küçük bir bazilikanın harabeleri de orada sizi bekliyor olacak.

EPHESUS

İç Kalede Restore Edilmiş Camii

EPHESUS

AZİZ JOHN BAZİLİKASI

Aziz John Bazilikası, bir deprem sonucu yıkılmadan önce çok etkileyici bir yapı olmalıydı. Aziz John’un önce 4.yüzyılda Ayasuluk tepesinin kuzey yamacına inşa edilen küçük şapelde gömülü olduğu söylenmektedir. Küçük kiliseyi Aziz John’a layık görmeyen İmparator Justinianus, anıtsal bir bazilika yapılmasını emretmiştir. Altı kubbeli ve haç şeklinde olan bazilikanın yapımında, o dönem için alışılmışın dışında bir yöntem olarak taş ve tuğla birlikte kullanılmıştır. Bir zamanların çok görkemli bir yapısı olması gereken bazilikadan bugüne ise sütunlar, kapılar ve duvarlardan oluşan bir yapı yığını kalmıştır.

EPHESUS

Saint John Bazilikası, Boyutunun İzlenimi

ISA BEY CAMİİ

İsa Bey Camii, Aziz John Bazilikasının hemen altında yer almaktadır ve neredeyse mistik denebilecek karakterde bir avluya sahiptir. Cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşır. İçini gezdiğimizde caminin çekiciliğinin avlusundan ve giriş kapısı üzerindeki süslemelerden kaynaklandığını düşündük. Avluyu çevreleyen arka duvarın yanında çok ilginç mezar taşları olduğunu da görebilirsiniz.

EPHESUS

Selçuk Kalesi Zemininden İsa Bey Camii

EFES MÜZESİ

Selçuk ilçesinin merkezinde bulunan Efes Müzesi’ni, mutlaka Efes Antik Kenti’ni gezdikten sonra ziyaret etmenizi öneririz. Müzede Prehistorik, Miken, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait objelerin sergilendiği arkeolojik ve etnografik bölümler bulunuyor. Sergi salonunun her birinde, tarihin farklı zamanlarına ait konularla ilgili belli temaların işlendiği ve objelerin sergilendiği görülüyor. Aşağıdakiler, her sergi salonunun birbirinden farklı konularıdır:

  • Çeşme heykelleri
  • Teras Evleri buluntuları
  • Madeni paralar
  • Çağlar boyu Efes
  • Taş objeler
  • Kibele kültü
  • Artemis Tapınağı buluntuları
  • Artemis Efesia
  • İmparatorluk kültü

EPHESUS

Efes Müzesi’nde Muhteşem Artemis Heykeli

ARTEMIS TAPINAĞI

Artemis Tapınağı, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Çarpıcı olmanın ötesinde, iki kez yeniden inşa edilmiş bir yapıdır. Son yapıldığında 17,5 metre yüksekliğinde 127 kolona sahipti. Bugün ise bataklık bir alanda halen ayakta kalmış tek bir sütundan ibarettir. Ancak eğer tarihle ilgileniyorsanız burası, Selçuk ile Efes Antik Kenti arasındaki yol üzerinde olduğundan kısa bir süreliğine de olsa uğrayın deriz. Yalnız, sizi sahte “gerçek antik para” almanız için kandırmaya çalışacak sahte madeni para satıcılarına karşı dikkatli olmanız konusunda uyarmalıyız!

EPHESUS

Artemis Tapınağı

YEDİ UYUYANLAR MAĞARASI

Meryem Ana Evi yolu üzerinde, Pion Dağı yamacında bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası, Efes antik kentinden pek uzakta değildir. Yedi Uyuyanlar’ın yeraltı odaları, Efes civarındaki bir diğer durağınız olacak. Mağaranın üzerinde Hıristiyanlar tarafından inşa edilmiş bir kilisenin kalıntılarıyla bazı mezar taşlarını da görebilirsiniz.

EPHESUS

Yedi Uyurlar Mağarası Üstü

MERYEM ANA EVİ

Meryem Ana Evi, Efes’e 9 km uzaklıkta yemyeşil bir tepededir. Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği yer olduğu söylenir. Sadece orta kısmı ziyarete açık olan bu Roma yapısı, bir ev, bir kilise ve Meryem Ana’nın mezarından oluşur. Efes yakınındaki Meryem Ana Evi, hem Hıristiyanlar ve hem de onu bir peygamber annesi olduğu için Müslümanlar tarafından bir hac mekânı olarak kabul edilir. Burada, her Ağustos ayının 15’inde Meryem’in göğe yükselişinin anıldığı törenlere katılabilirsiniz.

Meryem Ana Evi sizin için dini açıdan özel bir anlam taşıyorsa tepeye kadar çıkıp oldukça da yüksek bir giriş ücreti ödeyebilirsiniz; taşımıyorsa, hele de şapele girişte birkaç otobüs dolusu ziyaretçiyle uzun bir kuyrukta bekleme şanssızlığına uğramışsanız hayal kırıklığı yaşamanız kaçınılmaz olabilir.

EPHESUS

EFES YAKININDAKİ İLGİNÇ DAĞ KÖYÜ:ŞİRİNCE

Efes’e pek uzak olmayan ve otantik ve tipik olarak ünlenmiş bir dağ köyü olarak Şirince’nin şimdilerde bir turizm curcunasına dönüşmesi oldukça bilindik bir durumdur. Tablo gibi bir yer olduğu kuşkusuzdur ama aynı zamanda da ‘keşfedildiğinden’ bu yana hoş olmayan ölçüde kalabalıklaşmıştır. Bunun nedeni de açıktır; tur otobüslerinin burada durarak müşterilerine bir Türk köyünün nasıl olduğunu gösterebileceği mükemmel bir yer Şirince… Sonuç da tabii köyün daracık sokaklarının turist akınına uğraması oluyor.

Böyle güzel bir köyü görmemek bir kayıptır derseniz ve günlük gezginlerin köyü terk ettikleri saatlere kadar bekleyebilirseniz, sevimli lokanta ve kafelerde, sanatçı dükkânlarında ve çevrenin üzümlerinden yapılmış şaraplar satılan şarap evlerinde çok keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

Şirince gezilmeli mi? Tamamen size kalmış bir karar, ama eğer turizm sezonunda ve gün ortasında gitmeyi planladıysanız, karşılaşacağınız kalabalıklardan yakınmamalısınız. Daha sakin ve huzurlu bir gezi hayal ediyorsanız Şirince’ye sezon dışı gidin ve orada bir gece geçirirseniz çok eskilerde kalmamış olan köy hayatını deneyimleme şansınız olur.

SIRINCE

PEKİ YA SELÇUK?

Selçuk, hem Efes’i hem de çevresini gezmek için üs olarak en iyi seçenektir. Tarihi bölgede kalırsanız Selçuk Kalesi, İsa Bey Camii ve Aziz John Bazilikası ile Efes Müzesi ve Artemis Tapınağı yürüme mesafesindedir. Selçuk’un kendisi de eski ile yeninin hoş bir karışımıdır ve her tipte konuğun beklentisini karşılayabilecek yapıdadır. Sokaklarında dolaşırken pek çok tarihi yapı ve ilginç köşelerle karşılaşırsınız.

SELCUK

Selçuk’ta Eski Hamam

 

NEREDE KALMALI?

Selçuk’ta herkesin zevkine ve bütçesine göre bol bol seçenek bulunur. Bizim kişisel tercihimizi aşağıdaki sekmelerden görebilirsiniz. Biz, Selçuk’ta Ephesus Paradise Hotel’de kaldık.  Selçuk’un eski yerleşim bölgesinde butik tarzdaki bu güzel otel, İsa Bey Camii’ne, Aziz John Bazilikası’na ve Kale’ye yürüme mesafesindedir. Ayrıca, oteli işleten tarihçinin Efes üzerine yazdığı kitap otelde, müze dükkânındaki satış fiyatının altında indirimli olarak satılıyor.

SELCUK

 

EFES CİVARINDAKİ GEZİNİZ İÇİN DİĞER GEREKLİ BİLGİLER

Efes ve çevresindeki yerleri görmek için bir günden fazlası gerektiğini düşünüyoruz.  Ancak, “yavaş seyahat” konsepti içinde davrandığımızdan, kalabalıklardan kaçınmak için dikkatli olmalıyız. Efes, görmeye değer bir yer midir? Kesinlikle evet! Efes gezinizden en fazla yararı sağlamak için seyahatinizi planlamaya zaman ayırın ve doğru zamanı seçin!

Efes ile ilgili blog gönderilerindeki fotoğraflara dikkatle bakın. Sabah erken saatlerde ya da gün batımına yakın bir zamanda yapacağınız sakin ziyaret ile günün geri kalanında otobüsler dolusu insanlarla gerçekleştireceğiniz etkinlik arasındaki farkı net bir şekilde göreceksiniz. Aynı şey, bu gönderideki her yer için geçerlidir.

Güncel bilet fiyatları ve ziyaret saatleri için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.

YAKINDA NERELER VAR?

Akyaka

Akyaka’yı duydunuz mu? Ya da Gökova Körfezi’ni? Endişelenmeyin, yanlız değilsiniz. Akyaka, Türkiye’nin güneybatısındaki güzel ve küçük bir köydür; Marmaris, Datça ve Dalaman havaalanlarından çok da uzak değildir.

Kaunos

Dalyan yakınındaki Kaunos antik kenti, Dalyan nehrine bakan kayalara oyulmuş Likya kaya mezarlarıyla ünlüdür. Etkileyici bir manzara ve bölgedeki en önemli turistik mekanlardan biridir.

Knidos

Bazı antik kentler her şeye sahip gibi görünüyor: muhteşem bir ortam, iki liman, resimlerle bombalanan bir deniz feneri ve tüm bunları sonlandıracak güzel hikayeler. Knidos bu kategoriye girer.

SELÇUK HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.