Blaundos

Anadolu’nun Stonehenge Mi?

Slowtravelguide

Anadolu’nun Stoneage Mi?

Blaundos, üç tarafı Büyük Uşak-Ulubey Kanyonu ile çevrili, bir tepenin üzerinde yer alan muhteşem konuma sahip bir antik kenttir.

Fazla bilinen bir yer değildir, ancak burayı bilenler, onu Anadolu’nun Stonehenge olarak anılan çarpıcı fotoğraflarından hatırlayacaklardır.

 

İnsanların, Blaundos’taki kamu binalarının kalıntılarını neden bu şekilde adlandırdıklarını anlasak bile, gerçeğin bundan çok uzak olduğunun farkındayız! İşin ironisi, eğer Stonehenge’in Anadolu çiftçileri tarafından inşa edildiğini düşünüyorsanız, o zaman bir bağlantı olduğunu söyleyebilirsiniz.

Bu güne kadar Stonehenge’in ne amaçla inşaa edildiği tartışılmaya devam ediyor. Bilim adamları işlevinin bir gözlemevi ya da dini ya da iyileştirici bir yer ve bir mezarlık olması gerektiği konusunda hemfikirler.

Blaundos, Anadolu’da ki bilinen en büyük kaya mezarlığı olarak anılsa da, antik kent bunlardan biri değil.

Bu şehir Seleucid ordusunda Makedon askerlerinin askeri kolonisi olarak kurulmuş. Bugün, düzenli olarak yeni yapıların ortaya çıkarıldığı aktif bir kazı alanıdır ve bu da onu zaman zaman tekrar ziyaret edilmek için mükemmel bir yer haline getirmektedir. Bu makalede size bu büyüleyici antik kenti tanıtmaya çalışacağız.

 

 

BLAUNDOS Tarihi

Makedonlar Akropolise ayak basmadan çok önce Blaundos’da zaten bir yerleşim varmış. Adı, Anadolu’da yaşadığı bilinen en eski halklardan birinin konuştuğu bir dil olan Luwian diline kadar uzanabilir.

Ancak Helenistik döneme kadar Blaundos’un kentleşmesi ivme kazanmamış. M.Ö. 323’te Büyük İskender’in ölümünden sonra, bölge ilk olarak Makedon komutanı Antigonos sonra Monophthalmos ve ardından Lysimachos tarafından yönetilmiş.

 

 

Selevkoslar, Sardis yakınlarındaki Kurupedion savaşından sonra M.Ö. 281’den M.Ö. 188’deki Apamea Antlaşmasına kadar bölgeyi yönetmişler. O zamanlar, bugün bildiğimiz şehir, Selevkos ordusundaki Makedon askerleri için askeri bir yer olarak mevcut bir kale üzerine inşa edilmiş.

Bu kentin sikkeleri üzerinde, tıpkı Kasım 2020’de açıklanan önemli bir keşif olan hamam binasının taş sütunundaki yazıt gibi “Makedonyalı Blaunduslar” kazınmıştır.

Apamea Barış Antlaşmasının imzalanmasından sonra Blaundos, Bergama Krallığına dahil edilmiş ve daha sonra M.Ö. 133’te Roma’nın Asya Eyaletinin şehirlerinden biri olmuş. M.S. birinci yüzyılın, en varlıklı dönemi olduğu biliniyor.

Bugün Blaundos’ta gördüğünüz binaların çoğu, özellikle M.S. 60 depreminden sonra yapılanlar, o döneme ait.

Büyük ölçekli inşaat çalışmaları M.S. 4. yüzyıla kadar devam etmiş ve kentin o dönemde parası varmış. Bizans döneminde, çoğunlukla eski Roma yapı unsurlarının kullanıldığı ancak önemsiz olan yapılar inşa edilmiş. 9. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar Blaundos nüfusu, 1833-1835 yıllarında gezginler tarafından nihayet terk edilip yeniden keşfedilinceye kadar azalmaya devam etmiş.

 

(Şehrin Girişinde Bulunan Eski Bir Resim)

Blaundos Kazı Çalışmaları

1995 yılında Uşak Müzesinden bir ekip Blaundos’ta ilk kazı planını gerçekleştirmiş, ardından 1999-2002 yılları arasında daha kapsamlı bir araştırma yapılmış. 2018’den bu yana kentin kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor ve arkeologlar tüm yıl boyunca burada çalışıyorlar.

(Hamam Binasında Çalışan Bir Arkeolog )

Blaundos’un Simgesel Yapıları

Blaundos, sizi şehrin giriş kapısına ulaşmadan önce bazı çarpıcı yapılar ve binalarla karşılıyor. Bu kalıntıların bazılarını tasvir etmek için önemli bir hayal gücü gerekiyor.

Hemen dikkatinizi çekecek olan, Su kemeri şehrin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiş.

 

Her ne kadar bir zamanlar Blaundos’u Hippurios Nehri kuşatmış olsa da, su yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki İnay köyü yakınlarındaki kaynaktan sağlanıyormuş. Blaundos’un girişindeki kemer,  ayakta kalan tek kemer, ancak siz tüm güzergah boyunca daha fazlasını bulacaksınız.

Kemerin hemen karşısında Heroon kalıntılarını göreceksiniz. Bu anıtın tarihi, M.S. birinci yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanır ve ünlü bir Blaundos vatandaşına ait olduğu bilinmektedir. Özenle dekore edilmiş yapının, günümüzde sadece bazı izleri görülebiliyor.

Blaundos Nekropolisi

Blaundos Nekroplisini ziyaret etmeyi istiyorsanız, başlamanız gereken yer burasıdır. Su kemerine yüzünüz dönük olacak şekilde , Heroon yanından vadi yönünde yürüyün.

Vadinin etrafındaki yamaçların ve tüm şehrin mezarlık olarak kullanıldığını göreceksiniz. Blaundos, Anadolu’daki en önemli kaya mezar alanıdır ve birçok mezar iyi korunmuştur.

 

Ne yazık ki, erişilebilir olanlar yağmacılar tarafından tahrip edilmiş; kalanların duvarlarında çiçekler ve figüratif çok renkli resimler görebilirsiniz. Mezarlar nişli aile türbesi ve arcosolium lahitleridir.

Ziyaretimiz sırasında bu lahitlere ulaşamadık, ancak Nekropolün gelecekte ziyaretçiler için daha kolay erişilebilir hale getirilmesi için bir plan olduğunu öğrendik. Nekropolün yapısını daha iyi anlamak isterseniz şehrin giriş kapısına doğru yürümeye devam edin.

Blaundos Şehir Kapısı

Blaundos’un en yüksek noktasında, şehir kapısının hemen önünde, Kuzey Tapınağı’nın kalıntıları bulunuyor. Tapınağın güneyde devasa bir girişi olan, sütunlu galerilerle çevrili geniş bir avlusu varmış. Ama bugün için dikkat çekici olan Kuzey Tapınağı değil, anıtsal şehir kapısı.

Helenistik dönemde inşa edilmiş kemerli bir kule olan kapı, Roma döneminde birkaç kez genişletilmiş. Şehir kapısı, Blaundos’un en ünlü yapısı olmayabilir ancak en iyi korunmuş olan yapısıdır.

 

 

Şehre girdikten sonra, stadyumun ve altındaki yamaçta keşfedilmemiş tiyatronun kalıntılarını göreceksiniz. Stadyum, M.S. birinci yüzyılda inşa edilmiş ve batı kenarındaki seyirci koltukları ile birlikte uzunluğu 140 metre.

İyi Korunmuş Şehir Kapısı

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç yada taksi ile (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı:Uşak Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Orta.

Bebek Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretsiz.

Tesis: Yok.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Blaundos Hamamındaki Yazıt

Blaundos Roma Hamamı

Blaundos’un yeni keşfi şüphesiz stadyum terasının yakınında bulunan Roma Hamamlarıdır. Şu anda kazılmakta olan banyo kısmı sıcak su bölümüdür.

Arkeologlar, keşfettikleri ısıtma sisteminin üzerini, belgeledikten hemen sonra koruma amacı ile kapatmışlar. Çalışmalar, hamam binasının yerel bir taş ocağından elde edilen mermerle inşa edildiğini göstermiştir.

 

Blaundos Sütunlu Cadde

Hamam ve stadyumdan sonra karşınıza başka bir tapınak daha çıkacak. Demeter’e adanmış olan Güney Tapınağı, M.S. 50 civarında inşa edilmiş bir İyonik düzen tapınağıdır ve ana caddeden erişilen geniş bir avluda yer almaktadır.

Demeter Tapınağına ait çok fazla kalıntı yok, ancak tapınak ve sütunlu cadde çevresinde kazı çalışmaları hızla devam ediyor, bu yüzden çok yakında antik kent farklı bir görünüme kavuşabilir!

Dorik revak sütunlu caddenin sadece birkaç sütunu ayakta kalmış, bu da bir zamanlar nasıl göründüğünü anlamanız için yeterli olacaktır.

 

 

 

Blaundos Sütunlu Cadde Alanı

Blaundos’un İkonik Sembolü

Sütunlu caddenin güneyinde bir katedral, ardından Blaundos antik kentinin en ikonik görüntüsü olan bir kamu binası bulunmaktadır.

Burası Anadolu’nun Stonehenge’i olarak andıkları yerin bir parçası. Uzaktan bakıldığında küçük bir benzerlik olabilir, ancak gerçekte hiçbir ilgisi yok. Blaundos, kendine ait bir ünvanı hak ediyor, çünkü bu aktif kazı alanının hălă birçok sürpriz barındırdığına inanıyoruz.

Blaundos bugün büyük ölçüde keşfedilmemiş durumda olsa bile, sadece muhteşem konumu ve arkeologları iş başında görecek olmanız nedeniyle görülmeye değer.

 

 

Blaundos’ta Boyutlar Ve Perspektifle Oynamak

Kalıntılar Sanata Dönüşürse..

 

Yakında Başka Nereler Var?

Tripolis, dört ismi olan antik bir kent (42 km)

Pamukkale’nin harika camiileri, duvar resimlerine hayran olacaksınız! (46 km)

Buldan, keşfedilmeyi bekleyen dokumacılık ilçesi (48km)

Hierapolis, Pamukkale’nin arkasındaki unutulan antik kent (48 km)

Blaundos hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Pratik Bilgi

Blaundos antik kenti ziyaret etmek için harika bir yer ve Ulubey Kanyonu veya Clandras Köprüsü gibi yakınlardaki diğer yerlerle birleştirilerek ziyaret edilebilir. Kent iyi yol işaretlerine sahip ve arabayla kolayca ulaşılabilir.

Blaundos’a giden toplu taşıma araçları yok, bu nedenle arabanız yoksa oraya gitmek için taksiye binmeniz gerekecek.

Blaundos’un resmi açılış ve kapanış saatleri olmasına rağmen, sitenin astroloji fotografçıları tarafından sevildiğini söylemek isteriz. Sizlerde kültürel mirasa ve doğal çevreye saygı duyduğunuz sürece, yetkililer resmi saatler dışında orada bulunmanıza izin verecektir.

Blaundos bünyesinde tesis yok, bu nedenle lütfen yeterince su, sizi güneşten koruyabilecek eşyalar getirin ve özellikle daha fazla keşif planlıyorsanız rahat ayakkabılar giyin.

 

İlginizi Çekebilir

Asklepieion

Bergama’daki Asklepieion’u ziyaret etmek birçok yönden bir keşiftir. Bu antik kent, Bergama Akropolünden gözlemlenebilir ve çok çekicidir. (Çok yakında)

Syedra

Eğer Alanya yakınlarında mükemmel bir antik kent arıyorsanız, Syedra’yı keşfedin. Burası Alanya’nın güneydoğu kıyı şeridinde Toros Dağı’nın kıyı yamaçlarında bulunan yıkanma alanlarının resimleriyle tanınır. (Çok yakında).

Bergama Akropolü

Tiyatro ve üç teraslı spor salonu, mevcut doğanın  şehir planlamasına nasıl entegre edilebileceğinin mükemmel örnekleridir.(Çok yakında)

 

ULUBEY HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.