Stratonikeia

Türkiye’nin Güneyinde Gizlenmiş Antik Bir Kent

Slowtravelguide

Stratonikeia, Muğla ile Milas arasında bulunan ve günümüze kadar iyi korunmuş antik bir kent. En önemli Karya şehirlerinden biri olan Stratonikeia, (M.Ö. 1.500) Tunç Çağı’ndan bu yana halen yaşıyor.

Peki o halde Stratonikeia adını daha önce duydunuz mu?

Belkide çok yakınından geçtiniz ama durup bakmadınız bile. Oysa ki Stratonikeia, Bodrum’u Muğla’ya bağlayan ana yol üzerinde kolayca ulaşabileceğiniz bir konuma sahip.

Türkiye’de antik kentler söz konusu olduğunda, Efes gibi daha popüler ve daha büyük olanlara odaklanıyor olabilirsiniz. Ancak, farklı bir deneyim yaşamak isterseniz  Stratonikeia’yı listenize eklemenizi öneririz.

Stratonikeia’yı ziyaret ettiğinizde, bir taraftan Türkiye’deki günlük köy yaşamını deneyimlerken, diğer yandan devam eden kazı ve restorasyonlar sırasında, antik bir sit alanını ziyaret etmenin tadına varacaksınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Stratonikeia günümüzde yaşamaya devam ediyor.

Stratonikeia’da  Bir Bakır Atölyesi

Yeniden Yapılan Bir Ziyaretin Süprizlerle Dolu Olabileceğini Unutmayın

Yaklaşık beş yıl önce Stratonikeia’yı ilk kez ziyaret ettikten sonra, gezilerimiz sırasında düzenli olarak burada durmayı alışkanlık haline getirdik. Bir yeri ziyaret ettikten sonra onu listenizden çıkarabileceğinizi düşünebilirsiniz ama yanılıyorsunuz! Daha önce de söyledik, antik kentler bile gelişiyor. Stratonikeia’da da durum tam olarak böyle. Daha önce harabe olan yapılar restore ediliyor ve bazen çıplak araziden daha fazla bir şeyin olmadığını düşündüğünüz yerlerde, yeni yapılar ortaya çıkarılıyor. 

Stratonikeia’ya yeni bir deneyim gibi geri dönüş ziyareti yapmamızın ve Stratonikeia hakkındaki mevcut yazımıza bir göz atmanın ve kapsamlı bir makyaj yapmanın zamanı gelmişti. Size mevcut durumu gösterdiğimiz bu makalede Stratonikeia’nın nasıl geliştiğini anlayabilmeniz ve restorasyon çalışmalarının etkisi ve boyutu hakkında bir fikir sahibi olmanız için bazı eski ve yeni fotoğraflarımızı paylaşıyor olacağız. Bu belki size, bir geri dönüş ziyaretinin neden yeni bir keşif gibi hissettireceği hakkında fikir verebilir.

Ne Güzel Bir Manzara!

Bir Zamanlar Büyük Bir Kentti

Stratonikeia’nın ıssız bölümünün sokaklarında dolaşabilir ve oradaki tek kişi siz olabilirsiniz. Kısmen restore edilmiş olan bu antik kenti keşfetmek büyülü bir yolculuk. Her şeyin kendinize ait olması, ‘eski taşların’ birçoğunun hala sıralanması gerektiği ve bulmacanın parçalarının tekrar bir araya getirilmesi gerektiği gerçeğini fazlasıyla telafi ediyor. Hiç fark etmiyor aslında. Her nasılsa, dar ve asfalt sokaklarda yürürken ve boş evleri geçerken eski şehrin hayatı hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Bu antik kent, gerçekten görkemli ve etkileyici olduğu kadar samimi bir yer.

Stratonikeia Şehir Kapısı

Görkemli Stratonikeia Sütunları

Dar arnavut kaldırımlı sokaklarda yürüdükten sonra, şehrin kapılarına ve sütunlu caddeye hayran kalacaksınız. Bu, eski köy meydanında aldığınız mütevazı ilk izlenime kıyasla çok farklı bir his. Nymphaeum’daki kentin giriş kapılarının hemen yanındaki mozaik zemini görmeyi unutmayın.

Stratonikeia’daki Sütunlu Cadde

Stratonikeia Gymnasiumu

Stratonikeia, M.Ö. 2. yüzyılın 2. çeyreğinde inşa edilmiş ve antik dönemden beri, bilinen en büyük spor salonu olduğu düşünülen, bir spor salonuna ev sahipliği yapmaktadır. Kuzey tarafı 105 m genişliğindedir; toplam uzunluğu yaklaşık 267 m’dir. Daha önceleri neye benzediğini anlamak için hayal gücünden daha fazlasına ihtiyacınız olacak.

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı: Bodrum Milas Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Orta.

Bebek Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretli (+müzekart geçerli).

Tesis: Bir çay evi mevcut.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Köy camiisi güzel bir şekilde restore edilmiş. Camiinin arkasında Selçuklu Hamamından geriye kalanları görebilirsiniz.

Stratonikeia’daki bazı harabeler artık harabe değil. Restorasyon çalışmaları doğru yapıldığında, nasıl bir katma değer sağladığının güzel bir örneğini bu antik kentte görebilirsiniz. Bu fotoğraflardaki farka bir göz atın!

Önceki Ziyaretimizde Burada Yıkık Bir Hamam Kalıntıları Bulunuyordu 

 

Restorasyon yapılan camii yeniden kullanıma açılmış. Bu, Stratonikeia’da çalışan ekiplerin uzmanlığının ve eski ile yeninin nasıl bağlanacağına dair vizyonlarının bir kanıtıdır. Caminin içinde zeminin bazı kısımları halı yerine cam karolardan yapılmış ve bu da altındaki antik yapıları görmenizi sağlıyor.

M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen tiyatro ve Bouleuterion, Stratonikeia’da iyi korunmuş diğer yapılardır. Yunan-Roma tiyatrosunun bir zamanlar yaklaşık 12.000 kişiye ev sahipliği yaptığını hayal edebilirsiniz.

Stratonikeia Latrineleri

Stratonikeia’ya yapılan yeni bir katkı Roma Hamamlarının yakınındaki Latrinelerdir(umumi tuvalatler). Açıkçası, Latrineler tabii ki yeni değil, ancak unutmayın, o bölgedeki kazılardan önce, bugün görülebilen hiç bir şey, daha önce görülebilir değildi.

Stratonikeia’da Bir Lahit

Türkiye’de gezerken bazen saygısızca sadece ‘’eski taş’’ olarak adlandırdığımız bir sürü tarihi yer var. Bu eski taşlarla dolu yerlerin bazıları diğerlerinden daha büyüleyici. Çılgın kalabalıklardan uzak olan Stratonikeia bu deneyimi yaşamak için iyi bir seçenek. Alışılagelmiş yoldan çıkmak ve ülkenin daha bilinmeyen kısımlarını keşfetmek, genellikle tarih dolu yerlerde tek ziyaretçi olarak gezinmek gerçekten memnuniyetini verici bir his.

STRATONIKEA, Bir Mola Vermek İçin Mükemmel!

Doğa ve sessizliğin hakim olduğu tiyatroyu, gymnasiumu ve nekropolü ziyaret etmek tabii ki paha biçilmez. Stratonikeia’da ayrıca caminin gölgesinde ağaçların altında  türk çayı ve serinletici içecekler servis eden küçük bir kafe olduğunu hatırlatalım. Bu, Stratonikeia’da mola vermek için mükemmel bir bahane olabilir. Kulağa garip gelse de, orada oturup çayınızı yudumlamak, ayrıldıktan sonra uzun süre hatırlayacağınız şeylerden biri olabilir.

Stratonikeia’nın Kendine Özgü Bir Cazibesi Var

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Hekate’yi Lagina’da ziyaret edin, (8 km)

Gökbel Vadisi, muhteşem kaya resimleri (6 km)

Gerga, Türkiye’nin en gizemli yerlerinden birine yürüyüş (24 km)

Labraunda, zeus Labraundos Tapınağını ziyaret (25 km)

Milas ovasına hakim, Beçin Kalesi, (25 km)

 

Stratonikeia hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Pratik Bilgi

Stratonikeia’ya, Yatağan yakınlarındaki Milas ile Muğla arasındaki ana yol bağlantısından ulaşabilirsiniz. Bunu bir günlük veya bir yolculuk sırasında duraklayacağınız tarihi bir gezi olarak planlamanızı tavsiye ederiz. Stratonikeia, Bodrum Yarımadası’na veya güzel Gökova Körfezi’ne arabayla kısa sürede ulaşabileceğiniz bir mesafededir. Hava izin verdiği sürece kafede bir şeyler içebilir veya basit bir yemek yiyebilirsiniz. Turizm sezonunda eski köy meydanı yakınındaki yıkık evlerin, hediyelik eşya ve gözleme tezgahlarına dönüştürüldüğü aklınızda bulunsun.

İlginizi Çekebilir

Blaundos

Nispeten bilinmeyen bir antik kent alanıdır, ancak bilenler, Anadolu Stonehenge olarak bilinen çarpıcı kalıntıların fotoğraflarını görmüş olabilirler. (Devamını oku)

Miletus

Miletus gibi yerler, ”deneyimi” turist kalabalığıyla paylaşmadan tarih ve kültürde seyahat etmeyi sevenler için büyüleyici bir seçenek.          (Devamını oku)

Tripolis

Tripolis bize yeterince çekici geliyor. Bu isim, merak uyandırmak ve antik kente daha yakından bakmak istemenizi sağlamak için yeterlidir, ancak burası için tek bir isim yeterli değil. (Devamını oku)

ESKIHISAR HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.