Zeytin Hasadı

Türkiye’de Zeytin Hasadı

Her Bakımdan Değerli!

”Tabiat ana bunu daha iyi bir şekilde planlayamazdı” diye düşünüyoruz: turizm sezonunun bitiminden kısa bir süre sonra, Türkiye’de zeytin hasadı başlıyor. Hayat, yeniden mevsim dışı hızına dönerken, köylüler kışa hazırlanıyor. Bu hazırlık, odun temini, meyve, ot ve baharatların kurutulması, sebzelerin dekapajı ve tabii ki yıllık zeytin hasadından oluşuyor. Her boş an, birçok değerli zeytin ağacından zeytinleri toplamaya adanmış.

Olgunluklarına bağlı olarak zeytinler, zeytinyağı veya herhangi bir amaçla yenilmesi için doğal olarak turşu haline getiriliyor. Kendi zeytin ağaçlarınızdan zeytinyağı üretmenin ya da ağaçlarınızın ürettiği zeytinleri tatmanın, tabii ki ayrı bir keyfi var. Üreticilerin, bu işi yaparken duydukları sevgi, harcadıkları zaman ve özveriye tanıklık ederken, zeytin hasadının her açıdan çok değerli olduğunu anlıyoruz. Bir övgü olarak, bu siyah beyaz fotoğraf günlüğünü hazırlamak istedik.

Zeytinler Ne Zaman Hasat Edilmeli?

Bu zor bir soru! En azından deneyimsiz zeytin üreticileri için. Türkiye’deki herhangi bir köylü ne zaman zeytin toplayacağını ve onlarla ne yapacağını bilir. Evet, yeşil zeytinler ve siyah zeytinler aynı ağaçtan gelir ama sadece siyah zeytinler olgunlaşır ve yeşil zeytinler değil. Turşu zeytinleriniz veya zeytinyağınız, ne zaman topladığınıza bağlı olarak farklı tatlarda olurlar. Her halükarda, zeytin hasadı başladığında, nereye giderseniz gidin, hatta sokakta bile, zeytin ağaçlarının altında insanları görebilirsiniz.

Zeytin değerlidir ve israf edilemez. Erkeklerin, kadınların ve hatta ailelerin günlerini çeşitli yöntemler kullanarak zeytin toplayarak nasıl geçirdiklerini izlemek harika bir deneyim. Günün sonunda, zeytinler ya büyük dokuma torbalara konularak zeytinyağı elde etmek için değirmene götürülmek üzere hazırlanıyor veya dekapaj için daha küçük sepetlere koyuluyor.

Zeytinden, Zeytinyağına

Hasattan sonra, zeytinleri yağa dönüştürmek herzaman bir önceliktir. Bu yüzden fabrika, zeytin hasat mevsiminde neredeyse 7/24 çalışıyor. Fabrikaların önünde her zaman uzun kuyruklar görebilirsiniz. Ama insanlar bu durumdan rahatsız değil ve oldukça sabırlılar. Bu durum bize, çokca fotoğraf çekme fırsatı sağladığı için ayrıca mutluyuz.

Hangi değirmeni seçtiğinize ve zamana bağlı olarak, zeytinyağınızı almak için iki seçeneğiniz var. Önce zeytin torbalarınız tartılıyor, bir kenara ayrılıyor. Talebinize bağlı olarak, ya size daha önceden preslenmiş ve hazır olan zeytinyağı veriliyor ya da bizim yaptığımız gibi zeytinleriniz yağa dönüşene kadar beklemek için sıraya alınıyor. Türkiye’de zeytinyağı tüketimi oldukça yüksek. Küçük bir Türk ailesinin yılda 30 litreye kadar zeytinyağı kullanması yaygın. Neyse ki, ülke aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci zeytinyağı üreticisi olduğundan talebin karşılanmaması söz konusu değil.

İnsanlar, değirmene çok uzaklardan geliyor. Bazıları kendi zeytinliklerine sahip, bazıları  sokaktaki ağaçlardan zeytin topluyor bazıları ise bir miktar yağ karşılığında bir komşusuna yardım ediyor. Bir mucizenin gerçekleşmesini beklemek anlaşmanın bir parçası.

Favori Salamura Zeytin Tarifimiz

Zeytin dekapajı, tabii ki bir roket bilimi değil. İyi bir zeytin elde etmek için, biraz sevgi ve sabır ile kolayca bu işin üstesinden gelebilirsiniz. Tabii ki, iyi bir tarifde işin püf noktası. Bu yüzden bizim favori tarifimizi sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Şimdi tek yapmanız gereken biraz zeytin almak.

Salamura zeytin tarifimizin sırrı nedir? Sadece doğal malzemeler kullanmak ve doğanın işini yapmasına izin vermek.

 

1. Zeytinleri dekapaj için hazırlayın. İlk adım, yeşil zeytinlerin acı tadını çıkarmaktır. İpucu: Siyah zeytinler bile dekapajdan önce biraz acı olabilir. Bu tarifin ilk adımında siyah zeytin eklenmesi herhangi bir zarara neden olmaz. İşe zeytinleri yıkayarak başlayın. Bundan sonra, her zeytinin üzerine birkaç bıçak kesiti atın (üç kez yaptık) ve büyük bir şişeye veya kavanoza koyun. Ardından zeytinlerin üzerini kapatacak şekilde su ekleyin, sonra zeytinin üzerine bir ağırlık koyun. Bu, zeytinlerin hava ile temas etmesini önleyecek ve bozulmamasını sağlayacaktır.

2. Her gün suyunu değiştirin ve yaklaşık on gün boyunca bunu tekrarlayın. Şişeyi veya kavanozu açtığınızda cızırtılı bir ses duyarsanız endişelenmeyin; bu tamamen normaldir. On gün sonra, acılığın kaybolup kaybolmadığını görmek için zeytinleri tadın. Olmadığını varsayalım; acılık kaybolana kadar birkaç gün daha bekleyin. Zeytinler artık acı bir tada sahip olmadığında, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

3. Salamura Zeytin: Kilogram zeytin başına 100 gram tuz gerekli. İpucu: Önce zeytinleri ve tuzlu suyu tencereye veya kavanoza koyun. Bundan sonra, tuz eklemek için suyu başka bir kaba geri dökün. Bu şekilde, herhangi bir tuzu boşa harcamadan kavanozu doldurmak için ne kadar suya ihtiyaç duyulduğunu tam olarak bilebilirsiniz. Yine, oksijenle teması önlemek için zeytinlerin üzerinde bir ağırlık kullanın. Zeytinleri bir ay boyunca hareket etmeden karanlık bir yerde bekletin.

4. Bir ay sonra zeytinleriniz yemeye hazır. Bu noktada, onları tuzlu suda (bu, zeytinleri zamanla daha tuzlu hale getirecektir) veya yağda bekletebilirsiniz. Kullandığınız yağın zeytinlerin üzerini tamamen kaplandığından emin olun. Biraz sarımsak, limon, kırmızı biber veya yeşil otlar ekleyebilirsiniz, bu her zaman harika görünmesini sağlar!

5. Yemek pişirmek için yağı kullanın. Salamura zeytinleri (bitkisel) yağa aktardıysanız, zeytinleri yedikten sonra yağı atmayın ve yemek pişirmek için kullanın.

Evde marine edilmiş zeytinler için bu basit tarif gerçekten kusursuz. Sadece lezzetli ev yapımı zeytinlerin tadını çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda zeytinin birçok sağlık yararından da faydalanacaksınız.

 

Türkiye’yi Zeytin Hasadı Sezonunda Edin

Zeytin hasat mevsiminde Türkiye’yi ziyaret etmek için birçok iyi neden var. Bir yandan sezon dışı seyahat edecek diğer yandan mevsimlik eğlenceden uzak otantik Türk deneyiminin tadını çıkaracaksınız. Birçok otel ve diğer konaklama birimlerinin yılın bu zamanında kapalı olduğunu lütfen unutmayın.

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.