Olba
5000 Yıllık Antik Kent
Slowtravelguide
Olba devleti; Taşlık Kilikya’da Toros dağları zirveleri ile Akdeniz kıyısı arasında kurulmuş. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Olba Bölgesi Mersin ili Erdemli ilçesinin batısı ile Silifke ilçesinin doğusunda bulunuyor.
Önceleri Pranaka olarak adlandırılan Olba, Diocaesarea’ya yaklaşık 4 km uzaklıkta yer alıyor. Uzuncaburç kasabasında yer alan Pranaka Hiristiyanlık döneminde önemli bir dinsel merkez olarak biliniyor.
5000 Yıllık Kent
Arkeolojik bulgular en az 5000 yıl öncesine dayanıyor. Olba Krallığı’nın merkezi Helenistik Dönemde önemli bir ticaret noktası sayılıyor.
Nymphaeum (Anıtsal Çeşme Binası)
Nymphaeum (Anıtsal Çeşme Binası)
Olba Tiyatrosu
Olba’da bulunan tiyatro, atölyeler ve ev kalıntıları, Roma döneminde kentte hareketli bir kent yaşamı olduğuna işaret ediyor.
Olba Su Kemeri
Olba şehrinde ki kuşkusuz en dikkat çekici yapı Nekropol vadisinde inşa edilmiş, 150m uzunluğunda ve 25m yüksekliğindeki iki katlı su kemeri. Su kemerinin her iki tarafında görülen kuleler gözetleme ve koruma görevini üstlenmiş. Tarihi Septimus Severus dönemine uzanan Su Kemerinin üzerinde ”Olba’lıların Kenti” yazıtını görmek mümkün.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı: Adana Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay – Orta
Bebek Arabası: Uygun değil.
Giriş Ücreti: Ücretsiz (ziyaret öncesi kontrol edin).
Tesisler: Yok.
Ziyaret İçin Uygun Zaman: İlkbahar yada Sonbahar ayları.
Su Kemeri, 199 yılında Roma İmparatoru Septimius Severus tarafından yaptırılmış ve daha sonra 566 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus yönetimi sırasında onarılmış.
Olba’da şimdiye kadar elde edilen arkeolojik verilere göre, buradaki yerleşim Helenleşme, Romalılaşma ve Hıristiyanlaşma olmak üzere tarihin 3 evresini yansıtıyor.
Olba Antik Kenti Su Kemeri
Kilise ve manastır kalıntıları ise Olba’nın erken Hıristiyanlık döneminde ki önemini gösteriyor.
Şeytan Deresi Vadisinin Su Kemerinden Görünümü
Olba Kazı Çalışmaları
Olba antik Kenti’ndeki kazılar halen devam etmektedir. Bugün için kalıntıların çoğu hălă toprak altında. Civarda göreceğiniz en görkemli yapı şüphesiz su kemeri olacaktır. Yine de kazı çalışmaları tamamlandığında gün ışığına çıkacak eserleri görmek için sabırsızlanıyoruz.
Kuleler
Vadinin her iki tarafındaki kuleler bölgeyi koruyor.
Olba Gözetleme Kulesi
Olba Antik Kenti’ndeki Lahitlerden Biri
Nekropol
Nekropol alanında farklı tipte mezarlar bulunuyor. Bir tepe üzerine kurulmuş olan antik kentte kalıntıların arasında evleri görmek mümkün.
Olba Antik Kenti Mezarları
Çeşitli tipteki mezarlar kentin yaşayan kültürel varlığını ve inanç dünyasını yansıtmaktadır.
Beçin Kalesi hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Nekropol
Kaya ve lahit mezarları Şeytan Deresi Vadisi’nin girişinde yer almaktadır.
Pratik Bilgi
Antik Kent doğanın ortasında kırsal bir alanda bulunuyor.Yanınıza atıştırmalık birşeyler ve içme suyu almanızı öneririz.
Rahat yürüyüş ayakkabıları giymeyi ve eğer ziyaretinizi yaz döneminde yapacaksanız güneşten korunmayıda ihmal etmeyin.
1800 Yıllık Mozaik
Olba Antik Kenti’nde geçtiğimiz günlerde üç portre ve pelerinli bir melekten oluşan 1800 yıllık bir mozaik bulunmuş ve 16 tabaka halindeki mozaik, Silifke Müze Müdürlüğü’nün bahçesine taşınmış.
Mozaik panolardan birinin üzerinde geometrik süslemeler arasında ortada bir kadın ve bir erkek olmak üzere üç portre yer alıyor. Tryphe, Bios ve Lucia olarak tanımlanan portreler lüks yaşamı sembolize ediliyor. (ankaistanbulrestorasyon) (web sitesine gitmek için fotoğrafa tıklayın)
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Diocaesarea (Uzuncaburç), tanrının şehri (4km)
Demircili Mezarları, M.S. 2. ve 3. yüzyıldan kalma Roma İmparatorluğu mezarları (25km)
Adam Kayalar, arkeolojik bir miras (24km)
Cambazlı Kilisesi, Silifke’de bir Bizans kilisesi (10km)
İlginizi Çekebilir
Magnesia
Magnesia, herkesin listesindeki antik kentlerin ötesinde bir şey görmek isteyenler için idealdir. (Çok yakında)
Anavarza
Tarihte “yenilmez şehir” olarak da bilinen Adana Kozan Dilekkaya Köyü’nde bulunan Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı uygarlıkları ile kritik kültürel bağlara sahiptir. (Devamını oku)
Alahan Manastırı
Silifke yada Mersin yakınlarındaysanız, Alahan Manastırı’nı ziyaret listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. Bu antik kent pek fazla kişi tarafından bilinmiyor ve bu da onu Türkiye’deki gizli hazinelerden biri yapıyor. (Devamını oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.