OINOANDA

Slowtravelguide

OINOANDA VE MUTLULUĞUN SIRRINI İÇEREN 80X4M BOYUTUNDAKİ YAZIT

Mutluluğu bulmanın basit bir yolunu mu arıyorsunuz? Yazıtlar solmuş olsa da Oinoanda hâlâ sizi gülümsetecek pek çok şey sunuyor. Bizimle birlikte Oinoanda turuna katılın ve diğer özelliklerinin içindeki mutluluğu ortaya çıkarın. Büyüleyici manzaralardan ilgi çekici kalıntılara kadar burada herkes için bir şeyler var. Oinoanda’nın keyfini bizimle birlikte çıkarın ve kültürel Türkiye’nin harikalarını kucaklayın. Kültürel Türkiye’ye Bir Gezi – Slowtravelguide.net.

Kütüphane Kemerleri

OINOANDA TARİHİ

Likya ovalarına bakan 1.400 m yükseklikteki bir tepenin üzerinde bulunan Oinoanda, stratejik bir konuma sahiptir. Yakındaki Termessos’un aksine, Oinoanda’daki Likyalılar ve Psidialılar Büyük İskender tarafından fethedilmiş ve Pers etkisi ile Helenleşme gerçekleşmiştir. Büyük İskender’in vefatından sonra Likya’nın tamamı Helenistik Attalid Krallığı’na, daha sonra da Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu’na katılmıştır.

Aşağıdaki Köyün Antik Kentten Görünümü

OINOANDA DİYOJENLERİ & MUTLULUĞUN SIRRI

Oinoanda, zengin bir filozof olan Diogenes’in eviydi. Diogenes ölmeden önce tüm servetini şehrin portikosunun yakınındaki bir duvardaki Epikürcü yazıta harcadı. Bu yazıtın, bugüne kadar bu antik kentte bulunan en önemli buluntu ve şimdiye kadar keşfedilen en büyük antik yazıt olduğu söyleniyor.

Kaynağa bağlı olarak yazıtlı duvarın tahmini boyutları en az 65 ila 80 m genişlik, en az 3,25 m yükseklik arasında değişiyor. Yazıtın 260 m2’lik yüzeyi yaklaşık 25.000 kelime içeriyor. Yazıt, Diogenes’i mutlu eden felsefe olan Epikurosçuluğun temel ilkelerini anlatan bir dizi talimat, mektup ve özet içeriyor. Epikurosçuluğun ne olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki video bunu oldukça güzel açıklıyor.

Fragment 30 Of Diogenes Inscribed At Oinoanda

Diogenes, duvarın inşa edilmesiyle gelecek nesillere bir miras bırakmayı ve insanların kendisiyle aynı mutluluk düzeyine ulaşmalarına yardımcı olmayı umuyormuş elbette. Duvar MS 120 civarında inşa edilmiş ve ne kadar süre görünür olduğu bilinmiyor. Deprem gibi doğal sebeplerle tahrip edilmiş olabilir ya da kasıtlı olarak tahrip edilmiş olabilir.

Her halükarda, yazıtın bulunduğu bloklar daha sonra şehrin her yerinde yapı malzemesi olarak yeniden kullanılmış. Muhtemelen 9. yüzyılda terk edildikten sonra yazıt da şehrin geri kalanı gibi unutulmaya yüz tutmuş.

Ancak 1884 yılında iki Fransız bilim adamının yazıttan birkaç parça daha bulması ve araştırmaların yeniden başlamasıyla işler değişmiş. Yaklaşık on yıl sonra Avusturyalı araştırmacılar çalışmaya devam etmiş ancak 20. yüzyılın başında çalışmalarını tekrar durdurmuşlar. Bundan sonra 1960’lı ve 1990’lı yıllar arasında İngiliz araştırmacılar bölgede çalışmaya başlamış ve bunu Hammerstaedt ve Smith isimli araştırmacıların yürttüğü, Alman-İngiliz ortak çalışması izlemiş.

Aşağıdaki videoda Martin Ferguson Smith, Diogenes’in Oinoanda’daki yazıtının nasıl devasa bir yapboz olarak gördüğünü açıklıyor.

Yıllar geçtikçe, yazıtlı duvar parçalarının yeni parçaları bulundu ve analiz edildi. Son yirmi yıla hızlı bir şekilde gelecek olursak; Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden bir ekip, yapbozun hâlâ eksik olan parçalarını keşfetmek için modern yöntemler kullanarak Oinoanda’da çalışmaya devam ediyor.

1997 yılındaki birkaç gün dışında Türk yetkililer Oinoanda’da kazı yapılmasına hiçbir zaman izin vermedi. Bu muhtemelen Oinoanda’nın mevcut durumunu açıklıyor ve neden duvar parçalarının yalnızca bir kısmının bulunduğunu açıklıyor.

Diogenes ve Epikurosçuluğa göre mutluluğun anahtarını içeren yazıtın çevirisini okumak isterseniz buraya tıklayın.

Patikayı görebiliyor musunıuz?

BUGÜN KÜ OİNOANDA

Oinoanda’yı ziyaret etmek biraz çaba gerektiriyor, bu antik kentin muhtemelen bu kadar uzun süre radar altında kalmasının bir başka nedeni de bu. Buraya ulaşmak ve hatta dolaşmak ancak formdaysanız ve hareket etme sorununuz yoksa mümkün. Yürüyüş mesafesi kısa ama burası dik ve engebeli bir arazi. Sonunda vardığınızda sizi nefessiz bırakan yalnızca manzaralar olmayacak!

Kenti, Fethiye-Antalya ana yolunun çok yakınında, Seki istikametinde, İncealiler Köyü yakınlarında bulabilirsiniz. Köye vardığınızda kente giden yolun belli bir noktaya kadar işaretlenmiş olduğunu göreceksiniz. Her durumda, bir noktada arabanızı geride bırakıp son 500 metreyi yürümek zorunda kalacaksınız.

Tiyatronun Yukarısındaki Kaya Mezarı

Fotoğraftaki Lahiti Bulun

Oinoanda tabelasının sağındaki patikayı takip edin. Zaman zaman durup manzaranın tadını çıkarmayı unutmayın! Gerçi eninde sonunda nefes almak için de olsa bunu yapacağınızdan eminiz.Kente vardığınızda, etrafa bir göz atmak için zaman ayırın. Etrafta, kulübedeki oldukça gösterişli şehir planı dışında size yol gösterecek pek bir şey yok ve alanın büyük bölümlerine ancak bir taş yığınını veya yoğun orman bitki örtüsünü aştıktan sonra erişilebiliyor.

Bütün bu engebelere rağmen Oinoanda ziyaret edilmeye değer. Oinoanda Türkiye’de yalnızca birkaç antik kentte yaşabiliceğiniz bir deneyim sunuyor. Neredeyse hiç dokunulmamış bir kentin arasında hâlâ ayakta duran birkaç büyük yapıya tanık oluyorsunuz. Evet, hayal gücünüzü, yürüyüş becerilerinizi ve yön duygunuzu kullanmanız gerekecek, ancak bunun karşılığında duyacağınız his paha biçilmez.

Kente Doğru Yürürken Etrafınızdaki Manzara Muhteşem

OINOANDA YAPILARINDAN BİRKAÇI

Tüm moloz ve bitki örtüsünün arasında, Oinoanda’nın altın çağlarından kalma, hâlâ ayakta olan birkaç farklı simgesel yapı bulacaksınız.

AGORA

Agora (bazı kaynaklar buna Esplanade de diyor), etrafı orman ve molozlarla çevrili, önemli bir mermer zemin alanıdır. Gölgede oturup buranın yaklaşık 2.000 yıl önce nasıl göründüğünü hayal edebileceğiniz, antik kentin güzel bir kısmı.

Aşağıdaki Eşen Çayı gölünün muhteşem manzarasının keyfini çıkarmak için Agora’nın batısındaki tepenin zirvesine çıkın. Etrafınızda, düşmüş sütunlar ve sütun başları, yazılı sütunlar ve diğer kutsal emanetleri göreceksiniz.

The Agora Veya Esplanade

Etkileyici Agora

KÜTÜPHANE

Kentte herhangi bir bilgi panosu olmadığından, neye baktığınızı anlamaya çalışırken büyük ölçüde tahminde bulunmak zorunda kalırsınız. Bu  kemerler bazı kaynaklarda Kütüphane olarak anılıyor ancak bu farklı bir yapının kalıntıları olabilir.

Some Excavation Activity At The So-Called Library

THE THERMAL BATHS

The Thermal Baths are now not much more than a few still standing walls and arches. The arches are, once again, living proof of how solid this type of construction is. The better part of the Bath Complex lies under your feet, but that is all part of the Oinoanda experience!

THE THEATRE

You don’t need a guidebook to figure out which building is the Theatre at Oinoanda. Perched higher up on the hill, it overlooks the valley the area and offers stunning views of the Taurus mountain range.

THE CITY WALLS

The massive City Walls, together with the relatively inaccessible location, were the protectors of the city for a very long time during its history. Even today, when most of the city lies in ruins, large stretches of the walls are still proudly standing.

In short, if you love untouched, remote, and off the beaten path places, Oinoanda is a site to consider. A word of warning: don’t attempt to visit this place if you have mobility issues; it simply won’t work. All it takes is to have a good look at our photos to see that this is rough terrain, not to mention the steep climb you need to undertake to get there.

If, however, your physical condition allows it, then visit. Look at it as if it were a hike with a bonus. If you have walking sticks, bring them, they’ll come in handy during the descent.

POINTS OF INTEREST NEARBY

 

PLACES WE RECOMMEND

Cadianda

Cadianda

Patara is the longest beach in Turkey. You can walk up to 12 kilometres along this sandy beach, with beautiful dunes in the background. Patara Beach is a pleasure for those who like to walk or ride on the shore and sunbathers and swimmers looking for a natural beach, even in the high season. (Read more)

Pınara

Pınara

Not every castle is located on a mountain overlooking the area; some are strategically positioned near the sea. With its solid walls and towers immersed in the Mediterranean Sea, it looks like a difficult-to-conquer castle. (Read more)

Kyaneai

Kyaneai

Sometimes culture and nature coexist. This is the case with Spider-Island, and a picturesque island tucked away in the Gökova Bay between Akyaka and Marmaris. (Coming soon)

SEYDIKEMER WEATHER !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://weatherwidget.io/js/widget.min.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,'script','weatherwidget-io-js');

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.