Nemrut
İkonik Nemrut’un, Instagram Fenomenine Dönüşümü
Slowtravelguide
Nemrut Dağı‘ndaki hiyerotesyon (heykellerin diziliş şekli), Kral I. Antiochos döneminde inşa edilmiş. Nemrut Dağı, yukarı Fırat Vadisi üzerinde önemli bir geçiş noktası.
Kommagene Krallığının en önemli döneminde Kral Antiochos hüküm sürmüş ve krallık kuzeyde Toros Dağlarından Batıda Kahramanmaraş’a kadar yayılmış. Nemrut Dağı Tümülüsü, Adıyaman ilinin Kahta ilçesinde bulunuyor.
Nemrut Dağı
Hiyerotesyon yaklaşık 26000 m2’lik bir alan üzerine inşaa edilmiş. Etrafı, batı, doğu ve kuzeyde olmak üzere üç terasla çevrili. Tümülüsün en yüksek noktası 2206m. Biri kuzeydoğudan diğeri güneybatıdan olmak üzere tümülüse giden 2 yol var.
Antiochos’un mezarının, tümülüsün altında olduğu biliniyor ancak Nemrut Dağı altındaki karmaşık tünel yapısından dolayı mezar henüz keşfedilmiş değil.
Sonsuzluğu Arayan Kral
Antiochus’un sırlarının öncelikle Hristiyanlık ve Agartha uygarlığı hakkında bilgi içerdiği ve Antiochus’un sonsuzluğu arayan ölümsüz bir kral olmak istediğini de unutmamak gerekir.
Nemrut Dağı Tümülüsü, 448 referans numarası ile I, III ve IV. no’lu kriterleri karşılayarak 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
Antiochus
Batı terastaki heykeller doğu terasa göre biraz küçüktürler. Batı terastaki kolosal heykel gövdeleri de doğu terastaki düzenle, aynı sıralama ile dizilmiştir. Sırasıyla aslan ve kartal heykelinden sonra ilk olarak Antiochos heykeli yer alır. Heykelin başı yine gövdeden ayrık vaziyette terasta yer almaktadır. Heykelin gövdesinin yerinde kalan bölümleri ise 1. sıra ayakların durduğu tabure kısmı, 2. sıra ayaklar, 3. sıra bacak-diz alt kısmı olmak üzere, toplam 3 sıra blok taştan oluşur. Heykel gövdesine ait diğer parçalar terasa devrilmiştir.
Kommagene
Antiochos heykelinin yanında, bereketi simgeleyen Kommagene Tanrıçası durur. Baş heykelinin üst kısmı kırık olup, baştan ayrıdır. Heykelin burnu ve çenesi kırılmıştır. Tanrıçanın giysi ve aksesuarları doğu terastakinin tamamen aynısıdır. Bu heykelde de, Antiochos’ta olduğu gibi gövde kısmının sadece ilk üç sırası, kaideler üzerinde, özgün yerinde durmaktadır. Gövdeye ait diğer parçalar ise heykelin çevresine saçılmış durumdadır.
Zeus
Tanrılar arasında en yüksek mertebede olan Zeus diğer terasta olduğu gibi burada da heykel dizisinin tam ortasında yer alır ve diğerlerinden daha büyük boyutlardadır. Babası Cronos’un hükümdarlığını yıkıp yerine geçip tüm tanrıların üstün yöneticisi olan Zeus, göklerin ve yağmurun tanrısıdır.Heykel sakallı ve bıyıklı olarak tasvir edilmiştir. Tiarasının(başlık) üst kısmı yerinde yoktur.
Apollon
Heykel dizisinde Zeus’un yanında Apollon heykeli yer alır. Heykel, sol elinde bir ışık demeti tutmaktadır. Apollon başının yüz kısmının sol tarafı toprağa gömülü şekilde korunmuş olup, taş yüzeyi sağlam durumdadır. Sağ taraf ise uzun yıllar doğal koşullara maruz kaldığından yüzeyde derin çatlaklar oluşmuştur.
Herakles
Tanrı Zeus ve ölümlü Alkmene’nin oğludur. İnsanın doğaya karşı yenilmez saldırgan ve dayanma gücünü simgeler. Yaptığı işler hep iyilik için olup doğanın insanın başına saldığı afet ve musibetleri yok ederek insanlığa faydalı olur. Herakles, dexiosis(el skışma-kutsama) rölyeflerinde geleneksel Grek tarzında olduğu gibi, yani çıplak, sakallı, başının üztünde yaprak çelenk olacak şekilde ve elinde Keule(sopa) ve aslan postu taşır şekilde resmedilmiştir. Heykelde ise bu tanrının Pers karşılığı olan Artagnes olarak Pers kostümü ve tiarası giymiş şekilde görülmektedir, ancak yine sakallı ve elinde Keule (sopa) taşır haldedir.
Koruyucu Hayvan Heykelleri
Kartal Heykeli
Aslan Heykeli
Doğu Terasındaki Başsız Heykeller
Doğu Terası
Doğu terasında, tümülüsten uzağa bakan beş tanrı heykeli var. Bu heykeller koruyucu hayvanlar yani aslanlar ve kartallarla çevrili. Tanrı heykelleri ise sırası ile şöyle : Antiochus, Kommagene / Tyche, Zeus / Oromasdes, Apollo / Mithras-Helios-Hermes ve Herakles / Artagnes-Ares.
Aslan Heykeli ve Kırık Bir Tablet
Antiochus’ un ölmeden önce şöyle bir kehanette bulunduğu söyleniyor: “Öyle bir yer yapacağım ki, ölümümden sonra herkes gelip beni ziyaret edecek.”
Antiochus’un Vasiyeti
Her iki terasta aynı sırada konumlanmış olan heykellerin arkasında antik Yunanca yazılmış, tanrıların Yunanca ve Farsça adlarıyla anıldığı Antiochus’un 237 satırdan oluşan vasiyeti (Nomos) yer alıyor. Heykellerin yanı sıra sunakların önünde stel kaideler bulunuyor.
Antiochus’un Vasiyetinden Bir Bölüm:
İşte, gördüğün gibi, tanrılara gerçekten lâyık oldukları bu heykelleri diktirdim: Zeus, Apollon, Herakles ve herşeyi besleyen vatanım Kommagene’nin heykelleri. Aynı taştan ve aynı tahtlar üzerinde duaları işiten tanrıların yanına kendi heykelimi de koydurttum. Böylece ulu tanrıların ezeli saygınlığını kendi genç bahtıma çağdaş kıldım. Ve böylece onların kraliyete ilişkin olarak giriştiğim işlerde sık sık ve somut olarak, âlicinap bir yardım olarak bana tevcih ettikleri sonsuz ihtimam ve himayelerinin hakkaniyetli bir taklidçisi oldum.
Batı Terası
Batı terasındaki heykeller bazı detaylar hariç Doğu terasındaki heykeller ile aynı.
Bu bölümde iki metre yüksekliğinde iki buçuk metre genişliğinde bir blok üzerine sağ tarafa doğru yürüyen boynunda bir hilal, gövdesinde on dokuz yıldız ve üst kısımda üç adet büyük yıldız bulunan bir aslan figürü bulunuyormuş. Bu üç büyük yıldızın Mars, Jüpiter ve Venüs’ü simgelediği düşünülüyor. 1883 yılındaki kazılar sırasında sağlam olan aslan figürü zamanla tahrip olduğundan günümüzde kapalı bir bölümde korunuyor.
Kartal, Antiochus ve Kommagene Heykelleri (soldan sağa)
Zeus Ve Herakles
İkonik Nemrut
Nemrut Dağı yıllardır seyehat listemizdeydi ve bu ikonik yerden her zaman etkilendiğimizi itiraf etmeliyim. Medeniyetten uzak bir yer olan Nemrut Dağı ve ruhani bir antik kent kombinasyonu herzaman ilgimizi çekti. Ama şimdiye kadar hiç ziyaret etme fırsatımız olmadı.
Tabii yıllar geçtikçe Nemrut’un artan şöhreti bölgeyi korumak için fazladan önlemler alınmasını gerekli hale getirdi. Bugün artık, ziyaretçilerin heykeller arasında kısıtlama olmaksızın yürümelerine veya sitenin belirli bölümlerine erişmelerine izin verilmiyor. Nemrut kendi popülaritesinin kurbanı olmuş durumda. Nemrut’ta çekilen selfie fotoğrafları, bölgenin popularitesini hergeçen gün arttıracak gibi görünüyor.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakon) yada çevrede bulunan otellerin rehberlik hizmetinden faydalanabilirsiniz.
En Yakın Havalimanı:Adıyaman Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay ancak yaklaşık 300 basamaklı bir tırmanış.
Bebek Arabası: Uygun değil.
Giriş Ücreti: Ücretli (Müzekart+ geçerli).
Tesis: Park alanının yanında kafe-restoran ve hediyelik eşya mağazası mevcut.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca (kış dönemi dağın durumu değişkenlik gösterebilir).
Batı Terasında Günbatımı
Fotoğraflarda gördüğünüz gibi, ziyaretinizin zamanlamasına bağlı olarak etrafınız, Nemrut’u ziyaret eden diğer meraklılarla çevrili olabilir ya da olmayabilir.
Biz Haziran ayının sonunda, bir öğleden sonra Nemrut Dağı’nı ziyaret ettik. Zirveye vardığımızda etrafımızda sanırım yüzden fazla ziyaretçi vardı. Böyle küçük bir alanda, bu bizim için kalabalık anlamına gelir.
Bizi sakın yanlış anlamayın, Nemrut hala Türkiye’de görülmesi gereken büyüleyici yerlerden biri ama kalabalıktan hoşlanmıyorsanız ziyaretinizi özenle planlamanızı tavsiye ederiz. Yüksek sezondan kaçınmaya çalışın ve eğer gün batımı yerine gün doğarken zirveye çıkarsanız daha sakin olacağını garantileyebiliriz, çünkü gün batımı oldukça kalabalık oluyor.
Nemrut Ziyaretiniz İçin Pratik Bilgiler
Türkiye’deki tam konum için lütfen aşağıdaki haritamıza bir göz atın. Bölgeye vardığınızda Nemrut’taki otoparka arabayla ulaşabilir ve oradan da zirveye yürüyebilirsiniz. Otoparkın yakınındaki noktadan bilet satın alabilir, etkileyici manzaranın tadını çıkarırken bir şeyler içebilir ya da yiyebilirsiniz.
Dağa kendiniz çıkmak istemiyorsanız toplu taşıma araçlarını kullanabilir, özel bir araç kiralayabilir veya yerel bir tur operatörüyle tur rezervasyonu yapabilirsiniz.
Zirveye çıkmadan önce yanınıza, su veya isteğe göre başka içecek yiyecek almanızı ve zirvede her mevsim hava soğuk olacağından mutlaka kalın birşeyler taşımanızı tavsiye ederiz.
Nemrut’a Alternatif Güzergah
Nemrut’ a alternatif bir güzergah olan Malatya yönünden de çıkabilirsiniz. Bu rota yaklaşık 2 saat sürer.
Eğer çevredeki diğer ilginç yerleri de ziyaret etmek isterseniz Adıyaman Kahta’ da konaklayıp buradan Nemrut’a çıkmanızı tavsiye ederiz. Böylece Arsemeia, Septumus Severus Köprüsü, Karakuş Tümülüsü ve Yeni Kale’ yi de ziyaret etmiş olursunuz. Kahta bölgesindeki otellerin çoğu aynı zamanda rehberlik ve ulaşım hizmeti veriyor. Eğer günbatımını görmek isterseniz, tur öğlen saatlerinde başlıyor. Çevredeki tarihi yerler gezildikten sonra Nemrut’ a varılıyor. Gündoğumunu görmek ayrı bir keyif olsa da biz mecburen günbatımında zirvedeydik.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Arsameia, Kommagene Krallığı’nın yazlık başkenti ve idari merkezi (15km)
Septumus Severus (Roma veya Cendere) Köprüsü, harç kullanılmadan inşaa edilmiş tarihi köprü (20km)
Karakuş Tümülüsü, Kommagene Krallığı kadınlarına ait anıt mezar (31km)
Yeni Kale, 350 metre yüksekliğindeki kayaların üzerine inşa edilmiş (16km)
İlginizi Çekebilir
Karakuş Tümülüsü
Kommagene Kralı Antiochus tarafından yaptırılan ve krallığın kadınlarına adanmış anıt mezarlar.
(Çok yakında)
Mardin
Ziyaretçilerine zamanın burada durduğu izlenimi veren Mardin , Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin şiirsel şehirlerinden biri. Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel yapılardan oluşan hazinesi ile Mardin, tarihi ve sanatsal değeri büyük camiler, türbeler, kiliseler, manastırlar ve diğer dini eserlere ev sahipliği yapıyor. (Devamını oku)
Yesemek Açık Hava Müzesi
Unesco Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Yasemek Açık Hava Müzesi, bir zamanlar Yakın Doğunun en büyük heykel atölyesi ve taş ocağıydı. (Çok yakında)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.