Mor Behnam Kilisesi
Mor Behnam Ve Kızkardeşi Saro & Kırklar Kilisesi
Slowtravelguide
Mardin’de çok sayıda kilise bulunuyor ve bunlardan biri de, oldukça hareketli olan, ve alışveriş seçeceğinin fazlaca olduğu ana caddeye çok uzak olmayan Mor Behnam Kilisesi.
Kilisenin girişi bu caddeye sadece 100 metre uzaklıkta ve birkaç merdiven, sizi daha az telaşlı olan başka bir dünyaya getiriyor.
Giriş Kapısı
Dövme demir ve büyük çivilerle kaplı giriş kapısı, Mardin’in yerel bir tasarımı olup cevizden yapılmış. Kısa bir koridor sizi kilisenin bahçesine götürüyor.
Mor Behnam Kilisesinin Bahçesi
Güzel Bir Avlu
Titizlikle Restore Edilmiş Bir Kilise
Kilise Duvarındaki Kabartmalar
Bir Zamanlar Okulmuş
Şehrin Çabuk mahallesindeki bu kilisenin bir özelliği de, içinde 1789 yılında eğitime başlayan ve yüksek okul seviyesinde bir okulun bulunması. 1928 yılına kadar eğitime devam eden bu okul, aynı yıl okul müdürünün kapatma talebini içeren bir dilekçe ile kapatılıyor. Başarılı öğrencilere verilen diplomada Süryanice ifadelerin kullanılmış olması dikkat çekici.
Okul ve kilise dışında, binanın içinde eski metropol merkezi ve çan kulesi bulunuyor.
Kilise Avlusundaki Hoş Atmosfer
Hünerli Ellerle Yazılmış Bir Tablet
Meditasyon Köşesi
Çan Kulesi Ve Giriş Kapısına Bir Kez Daha Bakalım
Mor Behnam ve Kızkardeşi Saro & Kırklar Kilisesi
Divanhane
3. Patrik İlyas döneminde inşa edilen divanhane gerçekten görülmeye değer. Dantel gibi işlenmiş, taş oymacılığının en güzel örneklerinden biri olan kireçsiz duvarlar ziyaretçileri büyüleyecek güzellikte. Sonradan ilave edilmiş olan ve toplam 5 neften oluşan Naos’un kuzey ve güney nefleri, kilise mimarisinin örneklerinden.
400 yıllık kapılara sahip mihrap, taş işçiliğinin güzel bir örneği ve perdeler ise 1500 yıllık kök boyası ile yapılmış.
Kilise Bugün Sakin
Sergilenen Birkaç Tablet
Mor Behnam Kilisesi Efsaneleri
Birinci Efsane
Bu kilise hakkında iki mucizevi efsaneden bahsedilir.
Bu efsanelerden ilki Mor Behnam ve kız kardeşi Saro’nun hikayesidir. Mor Behnam, tedavi edilemez cüzzamlı olan kız kardeşi Sara’yı Mor Matay’a götürür ve Saro kısa bir süre sonra iyileşir. Behnam, vali olan babası Senharip’e Mor Matay’ın kardeşini iyileştirdiğini söyler.
Senharip buna inanmaz ve olayın duyulmaması için çocuklarını öldürür; çünkü vali için çocuklarının Hıristiyan bir Azize inanması çok aşağılayıcıdır.
Daha sonra Senharip, çocuklarını öldürdüğü için duyduğu suçluluk ve acı yüzünden hastalanır ve karısı onu Mor Matay’a götürür ve o da tıpkı kızı Saro gibi iyileşir.
Tanrı’nın mucizesini gösterdiği ve Hristiyanlığa inandığı için öldürülen Mar Behnam ve kız kardeşi Saro adına 539 yılında Mardin’de Mor Behnam Kilisesi adında bir kilise inşa edilir.
Mor Behnam Kilisesi’ndeki Narin Kemerler
Beçin Kalesi hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın) yada toplu taşıma.
En Yakın Havalimanı: Mardin Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay.
Bebek Arabası: Uygun.
Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Tesisler: Tüm olanaklar mevcut.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim ayları.
İkinci Efsane
Diğer bir efsane ise Hıristiyanların Romalılar tarafından katledilmesine direnen 40 kişinin, tutuklanarak hapse atılması ve işkence görmesi ile başlar.
Bir süre sonra dönemin imparatoru Dukius direnişçileri Sivas’a götürür ve hemen yanında buz göleti olan bir hamam inşa ettirip bu 40 Kişiyi buz havuzuna sokar. İmparator, bu 40 kişinin soğuk nedeni ile inançlarından vazgeçeceklerini ve sıcak hamama gideceklerini düşünür.
Ancak sadece bir kişi hamama gitmek için buz göletinden çıkar ve oracıkta ölür. Diğer 39 kişi ise soğuktan kaçmaz ama donarak ölür. 39 kişinin ölümü ile gökyüzünde mucizevi şekilde 40 adet taç belirir ve bu taçlar gölette ölen 39 kişinin başına gelir ve 1 taç boşta kalır.
Hamamda nöbet tutan ve bu mucizeye tanık olan bir asker ise kendini buz havuzuna atar ve o da donarak ölünce boş kalan diğer taç da ölen askerin başına gelir. Aralarında bu askerin de bulunduğu 40 kişinin donarak ölmesi tarihe “Kırk Şehit” olarak yazılır ve Mardin’de adlarına bir kilise inşa edilir.
Pratik Bilgiler
Mardin’de yaşayan gayrimüslim cemaatinin sayısı her geçen gün azaldığından aktif kilise sayısı da azalıyor. Mor Behnam Kilisesi bugün için aktif olan kiliselerden biri.
Umarız bu tarihi bina olduğu gibi korunmaya devam eder.
Ziyaret etmeden önce kilisenin açık olduğu saatleri kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
İsterseniz kilisedeki görevli size kilise hakkında bilgi vermekten mutluluk duyacaktır.
Efsanevi hikayeleri gibi, kilisenin kendisi de oldukça mistik ve ziyaret edilmeyi hak ediyor.
İsim Değişikliği
Donarak şehit olan 40 kişi için yaptırılan Mardin Kırk Şehitler Kilisesi, 1170 yılında Artuklular tarafından camiye çevrilir ve Şehidiye Camii olarak adlandırılır. Bu sebepten dolayı, diğer kilisenin yani Mor Behnam ve kız kardeşi Saro için yaptırılan kilisenin ismi Mor Behnam ve Kızkardeşi Saro & Kırklar Kilisesi olarak değiştirilir.Donarak ölen 40 şehidin kemikleri de bu kiliseye taşınır.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Mardin, zamanın durduğu şehir (200m)
Kasimiye Medresesi, 700 yıllık medrese (5km)
Zinciriye Medresesi, bir zamanlar gözlemeviydi (800m)
Dara Antik Kenti, askeri garnizon şehri (34km)
Dayrulzafaran Manastırı, ”güneş tapınağı” üzerine kurulmuş bir manastır (9km)
İlginizi Çekebilir
Deyrulzafaran Manastırı
M.S. 5. yüzyılda inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, görkemli mimarisinin yanı sıra Süryaniler için önemli merkezlerden biri olması ile dikkat çekiyor. (Çok Yakında)
Mardin
Ziyaretçilerine zamanın burada durduğu izlenimi veren Mardin , Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin şiirsel şehirlerinden biri. Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel yapılardan oluşan hazinesi ile Mardin, tarihi ve sanatsal değeri büyük camiler, türbeler, kiliseler, manastırlar ve diğer dini eserlere ev sahipliği yapıyor. (Devamını oku)
Son Vahiy Kilisesi
Laodikeia Kilisesi, M.S. 313 yılında imparator Büyük Konstantin döneminde yapılmıştır. 4. Yüzyıldan itibaren Laodikeia önemli bir Hristiyan hac merkezi haline gelmiştir. Günümüzde de, Laodikeia (Hac) Kilisesi İncil’de bahsi geçen ilk 7 kiliseden birisi olması sebebiyle Hristiyanlık tarihinde büyük bir öneme sahiptir. (Devamını oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.