Mardin
Zamansız Şehir
Kelime anlamı ”Kaleler ” olan ”Merdin” ismi zaman içinde Mardin olarak değişime uğramış olsa bile, yaşayan halkın büyük çoğunluğu bu şehri hala ”Merdin” olarak adlandırmaktan vazgeçemiyor. Ziyaretçilerine zamanın burada durduğu izlenimi veren Mardin , Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin şiirsel şehirlerinden biri.
Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel yapılardan oluşan hazinesi ile Mardin, tarihi ve sanatsal değeri büyük camiler, türbeler, kiliseler, manastırlar ve diğer dini eserlere ev sahipliği yapıyor.
Mezopotamya Ovasına Hakim Mardin
Mardin’in Turistik Faaliyetlerinden Biri
Akrepleri Ve Kötü Ruhları Uzak Tutak Mavi Boyalı Mardin Kapıları
Tarihi Ve Yeni Yapılar
Mardin Evleri
Mardin Kalesi’nin eteklerinden başlayan ve ovaya doğru teraslar biçiminde inen tarihi Mardin evleri yöreye özgü sarı kireçtaşından inşa edilmiş. Çok yumuşak ve kolay işlenebilen bir taş olan sarı kireçtaşı sayesinde evlerin cephelerine işlenmiş zengin motifleri görmek mümkün. Genellikle ortada geniş bir avlu ve onu çevreleyen odalardan oluşan evlerin kapı ve pencereleri ise iklime bağlı olarak küçük bırakılmış.
Evlerin odaları gün ışığından daha fazla yararlamak için güneye ve mutfaklar ise gıdaları muhafaza etmek amacıyla kuzeye bakar. Antik çağlardan beri bu mimaride inşa edilen evler, birbirinin ışığını kesmemek için kalenin eteklerine teraslar şeklinde sıralanmış. ” Hayat” adı verilen orta avlular, kalabalık ailelerin ortak yaşam alanları.
Davetkar Bir Giriş
Mezopotamya Ovaları
Abbara’ların ardı ardına sıralandığı Mardin sokakları, kaleye doğru uzanan dik yokuşlar ve merdivenler şeklinde inşa edilmiş. Araçların giremediği bu dar sokaklarda her türlü ulaşım ve çöp toplama gibi belediye hizmetleri eşeklerle sağlanıyorken, zaman içinde eşeklere asılan kilbiş adı verilen heybeler de bir ölçü birimi haline gelmiş.
Abbaralar, akraba olan iki ailenin evlerini birbirine bağlayan geçitlerdir, bu tüneller yoldan geçenleri yazın güneşin yakıcı etkisinden, kışın ise Mezopotamya’nın şiddetli yağmurlarından bir ölçüde korur.
Zinciriye Medresesine Yürüyüş
Zinciriye Medresesinden Mezopotamya Manzarası
Mardin Müzesinden Görülen Şehidiye Camii
Mardin Müzesi
1947 yılından beri hizmet veren Mardin Müzesi’nin binası, uzun süre patrikhane, askeri garnizon, çeşitli siyasi partilerin karargahları, kooperatif binası, sağlık ocağı ve hatta karakol gibi birçok amaçla kullanılmış.
Mardin Müzesi
Bir Müzeden Fazlası
Mardin Müzesi, kent meydanında bulunan iki ayrı tarihi binadan oluşuyor. Tarihi müzede, yenilenmiş sergi salonları, laboratuvarlar, eğitim alanları ve çeşitli etkinlik alanları bulunuyor. Bina, güneye (ovaya) bakan U planlı ve üç katlı yapısıyla geleneksel “Mardin Evi” mimarisinin tüm karakteristik özelliklerini taşıyor.
Mardin Müzesinde ki Eserler
Mardin’ de Günbatımı
Gün batımı vakti geldiğinde, mutlaka kalenin eteğindeki yüksek teraslardan birine çıkıp Mezopotamya ovalarını seyretmelisiniz.
Tarihi Emir Hamamı
Çarşıda ana cadde üzerindeki dar bir kapıdan girilen Emir Hamamında kullanılan şifalı sular Mardin Kalesi’nin altındaki bir kaynaktan geliyor.Termal su, 13. yüzyıldan beri kullanılan doğal bir su yolu ile hamama ulaşıyor.
Emir Hamamı, eski taş işçiliğinin güzel bir örneği. Hamama ulaşan su, fırınlarda yakılan badem kabuklarıyla ısıtılıyor.
Mor Mihael Kilisesi
Mardin, Dicle nehrinden çok uzak olmayan Mezopotamya ovalarına bakan bir tepede yer alıyor. Suriye sınırına yakın, Türkiye’yi Suriye ve Irak’a bağlayan ana yol üzerinde bulunuyor.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç yada toplu taşıma (sayfa sonudaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı: Mardin Havalimanı.
Park Yeri: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay.
Bebek Arabası: Uygun.
Giriş Ücreti: Ücretsiz (Müze, medrese ve manastırlar hariç).
Tesis: Her türlü tesis mevcut.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: İlkbahar yada Sonbahar ayları.
Medeniyetlerin buluşma noktası olan, bu muhteşem şehrin sokaklarında kaybolmak için en az 3-4 gün ayırmanızı öneririz. Eşsiz misafirperverliğe ve Mardin mutfağına hayran kalacaksınız.
Pratik Bilgiler
Konaklamak için Yenişehir’i veya eski Mardin’i tercih edebilirsiniz. Eski Mardin ile Yenişehir arasındaki mesafe yaklaşık 2 kilometredir. Ancak Eski Mardin’de sokaklar oldukça dar olduğundan ve hatta bazı sokaklar trafiğe kapalı olduğundan araba ile gezmek için uygun değil. Yenişehir’de kalmaya karar verirseniz, taksi veya toplu taşıma araçlarını kullanmanızı öneririz. Bu sayede sınırlı park yeri stresinden de uzak kalmış olursunuz. Ayrıca, tarih kokan bu sokakları yürüyerek keşfetmekten keyif alacağınızdan emin olun.
Mardin, yaz aylarında oldukça sıcak olduğu için ziyaret etmek için ilkbahar veya sonbahar aylarını tercih etmelisiniz.
Bu yazımızda size Mardin hakkında genel bilgiler vermeye çalıştık. Bu tarihi şehre gelmeden önce web sitemizde yer alan, Mardin ile ilgili (Dara Antik Kenti, Deyrülzafaran Manastırı, Mor Behnam Kilisesi) diğer makalelere de göz atmanızı öneririz.
Mardin hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Yakınlarda Başka Nereler Var
Dara Antik Kenti , askeri garnizon şehri olarak kurulmuş antik bir kent (32km)
Deyrulzafaran Manastırı, güneş tapınağı üzerine inşa edilen manastır (10km)
Mor Behnam Kilisesi, mucizevi olaylar kilisesi (200m)
Kasimiye Medresesi, 700 yıllık medrese (2km)
İlginizi Çekebilir
Nemrut
Nemrut Dağı’ndaki hiyerotesyon (heykellerin diziliş şekli), Kral I. Antiochos döneminde inşa edilmiş. Nemrut Dağı, yukarı Fırat Vadisi üzerinde önemli bir geçiş noktası. Kommagene Krallığının en önemli döneminde Kral Antiochos hüküm sürmüş ve krallık kuzeyde Toros Dağlarından Batıda Kahramanmaraş’a kadar yayılmış. (Devamını oku)
Dara Mezopotamya Harabeleri
33 yıldır bilimsel kazı ve araştırmaların yapıldığı Dara Antik Kenti, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Perslere karşı yapılan savaşlarda askeri üs olarak inşa edilmiş ve adını Pers Kralı Darius’tan almış. (Devamını oku)
Mor Behnam Kilisesi
Mardin’de çok sayıda kilise bulunuyor ve bunlardan biri de, oldukça hareketli olan, ve alışveriş seçeceğinin fazlaca olduğu ana caddeye çok uzak olmayan Mor Behnam Kilisesi. Kilisenin girişi bu caddeye sadece 100 metre uzaklıkta ve birkaç merdiven, sizi daha az telaşlı olan başka bir dünyaya getiriyor. (Devamını Oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.