Select Page

Lagina

Hekate’yi Lagina’da Ziyaret Edin

Muğla’nın pek de turistik olmayan yerlerini keşfederken, pek çok kişi gezintiyi güzel Stratonikeia’yı ziyaret ederek sonlandırmayı seçer, ancak hemen köşede görülmeyi bekleyen başka bir harika yer olduğunu biliyor muydunuz?

 

Tabii ki 15 km’den daha kısa bir mesafede, eskiden Stratonikeia’ya kutsal bir yolla bağlanan Lagina’dan bahsediyoruz. Neden kutsal diye sorabilirsiniz? Çünkü Lagina bir zamanlar, Stratonikeia’nın kült merkezi (veya dini merkez) idi.

 

 

Bu kutsal alan, büyü ve büyücülük, ay ve gece ve hayaletlere adanmış gizemli bir kült olan Hekate’ye adanmıştır. Bu bilgi, Lagina’yı ziyaret etmeniz için yeterli değilse, bu makaledeki fotoğraflar sizi ikna etmenin  iyi bir yolu olabilir!

 

Lagina’nın Bir Köşesinde Oturan Üzgün, Küçük Aslanlar

Lagina’daki Enfes Eserler Kolleksiyonu

Lagina’nın Tarihi

Lagina’nın tarihi, Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. Ancak Karia Kralları, mabedi yeniden inşa edene kadar burası önemli bir dini merkez haline gelmemiş. Stratonikeia’yı ziyaretimiz sırasında Bouleuterion’un duvarındaki ayrıntılı yazıtları fark etmiştik. Bu yazıtların Lagina’da düzenlenen dini bayramları tanımladığını öğrenmiştik.

 

Bu festivaller her yıl Hekate onuruna yapılırmış ve M.Ö. 81’den beri – dört yılda bir – Hekate Tapınağı’nın anahtarı kutsal yol boyunca bir geçit töreni sırasında Stratonikeia’dan Lagina’ya taşınırmış. Tapınanlar, törenleri izleyebilmek için Stoa’ya ve basamaklarına ulaşabilecekleri Propylon’a ve oradan da kutsal alana geçerlermiş.

Lagina Antik Kenti’ne Hoşgeldiniz

Lagina’nın Arkeolojik Önemi

Arkeolojik açıdan bakıldığında, Lagina antik bölgesi, ilk Türk arkeoloji ekibinin 1891-1892’de Türk arkeolojisinin öncüsü Osman Hamdi Bey’in önderliğinde araştırmalarına başladığı yer olması açısından önemlidir.

1993 yılında yeniden başlayan kazı çalışmaları 2011 yılına kadar devam etmiş, ardından 6 yıllık bir ara verilmiştir. Yeni bir ekip 2017’den beri kazı ve araştırmalara devam ediyor.

Hekate Tapınağı Cella Kazıları

Antik Kent’te gezinirken her an karşınıza sürpriz olarak bir sütun, bir tablet ya da bir taş parçası çıkabilir.

Hekate Kimdir?

Hekate, Pagan inançlarına göre yeraltı dünyasının anahtarlarına sahip olduğu söylenen bir Tanrıça. Daha önce bahsettiğimiz anahtar taşıma törenleri bu sebepten dolayı düzenleniyor olsa gerek.

Hekate’nin Yunan edebiyatındaki en eski kayıtlarına, M.Ö. 8. yüzyıla ait bir şiirde rastlanmış. Hekate, tanrılar ve Titanlar savaşında Zeus’un yanında yer alan ve ardından belirli ayrıcalıklar kazanan Olimpiyat öncesi bir tanrıçaymış.

Hekate, insanlığın güçlü bir yardımcısı ve koruyucusu, aynı zamanda yeraltı dünyasıyla bağlantılı bir sihir ve büyücülük hamisi olarak görülüyormuş. Heykeller onu genellikle elinde meşale, anahtar, bıçak ve bazen de yılan tutan üç kişi olarak tasvir eder.

Eşsiz Hekate Tapınağı

 

Hekate Tapınağı, kutsal alanın ortasında yer alıyor ve bir yanda 11, diğer yanda 8 Korint sütun bulunuyor. Tapınak Anadolu’daki en önemli sözde dipterlerden (çevresi çift sıra sütunlarla çevrili tapınak) biri olarak kabul ediliyor. Mevcut tapınağın tarihi M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanıyor, ancak araştırmacılar M.Ö. 4. yüzyıldan daha eski bir kült yapısının kanıtlarını bulmuşlar. Lagina antik kentinde bulunan heykeller, şimdi İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kalıcı sergisinin bir parçası.

 

Hekate Tapınağı

Tapınak Cephesinin Bir Parçası

 

Lagina’daki Hekate Tapınağı’nın Genel Görünümü

 

Hekate Tapınağı

Lagina Antik Kenti’ndeki Stoa

Antik Kent’in Çevresindeki Kalıntılar

Anıtsal Propylon Kapısı Ve Muhteşem Doğa

Lagina

Lagina’daki en belirgin yapılar Propylon, Stoa ve Hekate Tapınağı’dır. Hekate Sunağı ve Bizans Bazilikası kalıntıları diğer ana kalıntılardır. Lagina pek çok kişinin radarında olan bir antik kent olmasına rağmen, sakin bir zamanda ziyaret etmek için şansınız yüksek. Bu ziyaretinizi daha da keyifli hale getirebilir.

Hâlâ; Muğla’nın turistik olmayan tarafı ile ilgileniyorsanız, Lagina aradığınız yerlerden biri olabilir. Çarpıcı doğal bir ortamla tamamlanan harika bir kültür ve tarih birleşimi ve yüreklerinizi  hoplatacak türden bir yer.

 

 

Sütunlarla Natürmont

Esrarengiz Bir Eserin Parçası, Bir Küvet Mi Yoksa Dev Bir Sütunun Tabanı Mı?

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç yada toplu taşıma (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı: Bodrum Milas Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Kolay.

Bebek Arabası: Uygun.

Giriş Ücreti: Ücretsiz (değişkenlik gösterebilir, kontrol edin).

Tesis: Sadece WC.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Propylon’un Giriş Kapısı

 

Alışagelinmiş seyehat alışkanlıklarından vazgeçmek her zaman kolay olmayabilir. Lagina Antik Kenti’ni ziyaret etmeye karar verdiğinizde organize edilmiş bir tur bulmakta zorlanabilirsiniz. Umarız bu makale, Lagina ziyaretinizi başarılı kılmak için yeterli olmuştur.

 

İncir Ağaçları Ve Hekate Tapınağı

Pratik Bilgi

Lagina’ya Yatağan’ı Milas’a bağlayan D330 karayolunun hemen çıkışından kolayca ulaşabilirsiniz.Toplu taşıma kullanmak isterseniz, Yatağan’dan Turgut’a giden bir dolmuşa binin ve şoföre sizi Lagina’da indirmesini söyleyin.
Site içerisinde tuvaletler bulunmaktadır.

Gelinciğin Antik Dönemle Buluşması

 

Lagina hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Stratonikeia, Türkiye’nin güneyindeki sır (8 km)

Gökbel Vadisi, Jurassic manzarasında duvar resimleri (12 km)

Gerga, gizemli yürüyüş rotaları (18 km)

Labraunda, Zeus Labraundos Tapınağına ziyaret (20 km)

Beçin Kalesi, Milas ovasına hakim kalıntılar (25 km)

İlginizi Çekebilir

Didyma

Eğer bizim gibi biraz daha farklı bir seyehat planlamak isterseniz, Didyma’da dolaşmak için ayaklarınızdan Altınkum’un tozunu temizlediğinize pişman olmayacaksınız. Ve eğer olurda gitmeye karar verirseniz, yönünüzü Apollon Tapınağı’nın ötesine çevirmeyi unutmayın..(Devamını oku)

Blaundos

Blaundos Antik Kenti, üç tarafı Uşak-Ulubey Kanyonu ile çevrili, muhteşem manzaralı bir tepede konumlanmış antik bir kent.

(Devamını oku)

Pergamon

Kent, Kale Dağı’nın yamaçları boyunca Bakırçay Ovası’na kadar uzanan zorlu bir arazi üzerine kurulmuş. Çarpıcı tiyatrosu ve üç teraslı spor salonu, doğanın mevcut hakimiyetinin kent planına nasıl entegre edildiğinin mükemmel örnekleridir. (Çok yakında)

YATAĞAN HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.