Kyaneai

Kaş Yakınlarındaki Likya Yolu Durağı

Slowtravelguide

İtiraf etmeliyiz ki, Kaş-Antalya yolu üzerinde Kyaneai tabelasının yanından ilk kez geçtiğimizde, bu harfleri kafamızda canlandırıp kelimeyi anlamlandırmaya çalışmıştık. Neyse ki, şans bizden yanaydı ve yolun birkaç kilometre aşağısında bize ikinci bir yol levhası göstererek kelimeye bir kez daha göz atmamızı sağladı.

Evet, doğru görmüştük, tabelada Kyaneai yazıyordu. Bu isme bir kez aşina olduğunuzda, aslında zor bir kelime değil, ancak ilk bakışta biri size yol işareti şeklinde bir Scrabble meydan okuması yapmış gibi görünebilir.

Her neyse, merak ettik ve bu büyüleyici yol levhasının arkasında ne olduğunu hızlıca araştırdık ve burasının bir Likya kenti olduğunu anladık.

Ayrıca tüm Likya kentleri içinde, en fazla lahite sahip olan bölge olduğu bilgisinede ulaştık. Kesin bir rakam vermek gerekirse burada 400’e yakın lahit var. Gelin şimdi birlikte Kaş ve Kekova yakınlarındaki Kyaneai çevresinde bir tur atalım.

Kyaneai Antik Kentinin Her Köşesinde Bir  Güzellik Var

Kyaneai’daki Manzaralar Oldukça Dramatik

Biraz Tarih

Kyaneai’yi aktif olarak araştıran Tübingen Üniversitesi araştırmacılarına göre, insanlar M.Ö. 14. y.y’da kenti terketmişler. Kentte bulunan birkaç klasik kalıntı, şehrin Yavu dağ bölgesindeki bir grup Hanedan konutunun önemli bir parçası – belki de en önemlisi – olduğu teorisini desteklemektedir. Birçok Likya lahiti ve kaya mezarları bu kalıntıların birer parçası.

Kyaneai Kaya Mezarları

Yeşillikler İçindeki Kyaneai Tiyatrosu

4. yüzyılda yani Erken Helenistik dönemde, Kyaneai, bölgenin merkezi haline gelmiş. Nispeten iyi korunmuş tiyatro ve sur duvarı o döneme ait.

 

Kyaneai Antik Kenti

Böyle Yerleri Sevdiğimiz Doğrudur

Kyaneai’deki diğer kalıntılar; hamam kompleksi, kilise olarak kullanılan bir pazar alanı ve diğer bazı iyi korunmamış yapılardan oluşuyor. Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait bu kalıntılar çoğunlukla yoğun ve dikenli bitki örtüsüyle kaplanmış ve bazıları ise tamamen erişilemez durumda.

Kyaneai’da Ayakta Kalmış Az Sayıdaki Yapılardan Biri

 

Lahitlerden Oluşmuş Bir Sokak

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı: Antalya Havalimanı.

Park Alanı: Yavu köyünde mevcut.

Yürüyüş Yolu: Orta. 

Bebek Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretsiz.

Tesis: Yakınlarda yok.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Kaş çevresindeki tüm önemli turistik yerleri gördüğünüzü düşünüyorsanız veya Likya tarihi veya lahitlere özel bir ilginiz varsa Kyaneai antik kentini mutlaka ziyaret edin. Alan nispeten geniş olsa da, çoğunlukla tiyatronun doğal çevresinin etrafına serpiştirilmiş yüzlerce lahitten oluşuyor.

Lahitlerin tarihi M.Ö. 4. yüzyıldan  Roma İmparatorluk Dönemi’ne kadar uzanıyor.
Özellikle sıra dışı yerleri seviyorsanız, Kyaneai görülmeye değer. Çobanı ve keçilerini saymazsak, çevrede dolaşırken neredeyse yanlız olacağınızdan emin olabilirsiniz. Yavu ovasının üzerinde yükselen kent ve Kekova’ya kadar uzanan manzarasıyla burası oldukça sakin bir bölge.

 

Yakınlarda Su Var İse Manzara Herzaman Özeldir

Çevrede Gezinirken Size Sadece Keçiler Eşlik Edebilir

 

Bu Güzel Antik Kentte Yaklaşık 400 Adet Lahit Var 

Pratik Bilgi

Göreceğiniz yol işaretleri sadece Kaş – Antalya ana yolu üzerindeki yön işaretlerdir. Ondan sonra,  Kyaneai’ye kadar aracınızla devam edebilirsiniz. Ancak arazi çok engebeli olduğundan lastiklerinizin buna uygun olduğundan emin olun.
Antik kente giden doğru yolu bulmanın en kolay yolu, Kaş’tan gelen ilk yol levhasından Kyaneai’ye giden yolu kullanmaktır. Toprak bir yola dönüştükten sonra bile o yolu takip etmeye devam edin ve her iki yol ayrımında da devam edin. Alternatif olarak, Yavu köyüne park edebilir ve bir saatten kısa sürede Kyaneai’ye kadar yürüyebilirsiniz.

Her durumda yanınızda, bol su ve hafif atıştırmalıklar getirmeyi unutmayın. İyi yürüyüş ayakkabısı ve yüksek düzeyde güneş koruması şart ve bazı harabelere yaklaşmak için fethetmeniz gereken çok sayıda dikenli çalı göz önüne alındığında, pantolon giymenizi öneririz. Büyüleyici kaya mezarlarının bazılarına, kolay erişilemiyor bu sebeple yanınızda dürbün getirirseniz, uzaktan da olsa kentin tadını çıkarabilirsiniz.

Kyaneai’de İyonik Tapınak Kaya Mezarı

Kyaneai hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Simena Ve Batık Kent Kekova cennet burası olmalı! (10 km)

Şaşırtıcı Sura ve Sıradışı Balık Kehaneti (11 km)

Andriake, Kalkan’da yapılacak en eğlenceli gezilerden biri  (13 km)

Santa Claus Nerede? Türkiye’de Saint Nicholas Kilisesinde! (15 km)

Myra neden Medusa selfie lerinin ötesine geçiyor? (15 km)

İlginizi Çekebilir

Sidyma

Türkiye’nin birçok antik kentinden birini ziyaret ettiğinizi hayal edin. Rehberli bir turda veya bir seyahat acentesi tarafından organize edilmiş bir gezide misiniz? Yoksa daha özgün bir deneyim ve alışılmışın dışında bir şey mi arıyorsunuz? (Çok yakında)

Termessos

Bir gün Büyük İskender’i yendik diyeceğimizi hiç düşünmemiştik ama bunu Termessos antik kenti ziyaretimizde, zirveye tırmanarak başardık. Bu bozulmamış ve iyi korunmuş kartal yuvası, Antalya’nın kuzeybatısında bulunuyor.

(Çok yakında)

Pınara

Pınara’yı ziyaret ederken akla ilk gelen kelimeler el değmemiş, keşfedilmemiş, gizemli ve dingindir. Yakınlardaki Xanthos’u ziyaret ederken, burası  genellikle gözden kaçar.

(Çok yakında)

YAVU, DEMRE HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.