Kremna

Uçurumlar Kenti

with Slowtravelguide

Bazı antik kentlerin adlarını nereden aldıklarını bulmak için tarihin derinliklerine inip araştırmanız gerekir; ama Kremna onlardan biri değil! Adının kaynağına ulaşmak için tek yapmanız gereken Bucak (Burdur) yakınındaki, adı Eski Yunanca’da ‘uçurum’ anlamına gelen Kremna’yı ziyaret etmektir.

Tahmin ettiğiniz gibi, burası düz topraklar üzerine değil, aşağıdaki Aksu ovasına bakan yüksek bir plato üzerine kurulmuş bir kent! Bulunduğu yer nedeniyle zamanında iyi bir savunma konumuna sahipmiş, bugün de muhteşem bir manzarası bulunuyor.

Kremna (ya da Cremna), ücra yerleri ve doğal yerleşimleri seven, engebeli arazilerde gezmekten çekinmeyen kişiler için biçilmiş bir kaftan!

Lütfen okumaya devam edin!

Kremna: Büyük İskender, Amintas, Romalılar Ve Selçuklar

Toros Dağlarının tepelerine kurulmuş olan Kremna, Pisidia’nın kuşkusuz en görkemli kentlerinden biri. Ancak, hem zamanın hem de belki daha da fazla doğanın bu ihtişamlı kent üzerinde yıkıcı etkileri olmuş. Kremna’nın en eski sakinleri Solimiyanlardır; sonra Büyük İskender’in fethinden önce Lidyalılar ve Persler, daha sonra da Selçuk Devleti ve Bergama Krallığı halkına ev sahipliği yapmış.

M.Ö. 39 ile 25.yıllar arasında şehrin yönetimini Galatyalı Amintas ele geçirmiş; Amintas’ın adını, Fethiye üzerinde kayalara oyulmuş olağanüstü mezarı nedeniyle duymuş olabilirsiniz. Ölümünden sonra ise şehir, İmparator Agustus tarafından Roma kolonilerine katılmış. Kremna’nın 2. İznik konsülüne bir temsilci gönderdiği M.S. 6.yüzyıla kadar neredeyse aralıksız bir şekilde de Roma İmparatorluğu’nun parçası olmayı sürdürdüğü görülüyor. Kremna’nın Selçuklar döneminde halen ‘var olduğunu’ gösteren madeni paralar bulunmuş ve yerleşim, büyük olasılıkla bugünkü adı Çamlık olan Girme köyüne taşınmış.

 

 

Kremna’yı Keşfetmek

Bugün, eğer antik kentin önemli bir kısmını gezmekten vazgeçmeyecekseniz, Kremna’yı keşfetmek için sadece yürüyüş ayakkabılarınızı giymeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Neden mi? Çünkü kentin merkezine geldiğinizde yapıların çoğunun yıkılmış olduğunu göreceksiniz.

Ancak yıkıntıların arasından yürümeye çalışırsanız bunun karşılığını da alırsınız; girişe konmuş olan tek bilgi tabelasını iyice incelerseniz de, buraların eskiden nasıl olduğuna dair güçlü duygulara sahip olabilirsiniz.

Dolayısıyla keşfe çıkmadan önce tabelaya mutlaka bakın, hatta daha sonra da gereksinim duyabileceğinizi düşünerek fotoğrafını çekseniz daha da iyi olur!

Kremna Nekropolisi

 

Kremna Nekropolündeki Büyüleyici Kaya Mezarları

İki Farklı Güzargah

Kremna’ya geldiğinizde tepeye çıkmak için iki belirgin yol olduğunu göreceksiniz: biri, sizi güvenlik kulübesinin sol tarafına götüren asfalt yol, diğeri de aynı kulübenin sağına çıkan toprak yoldur. Hangisini seçerseniz seçin, her ikisi de sizi kalıntıları göreceğiniz ve manzaranın tadını çıkaracağınız Kremna’nın üst kısmına ulaştırır.

Biz, asfalt yoldan yukarı çıkıp, kentin güney kapısından geçerek toprak yoldan aşağı inmenin iyi bir yöntem olduğuna karar verdik!

 

 

Hamam (Kütüphanedeki) Kemerler Ve Standlar

 

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın)

En Yakın Havalimanı: Antalya Havalimanı.

Park Alanı: Kentin hemen girişinde mevcut.

Yürüyüş Yolu: Kolay-Orta.

Bebek Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretsiz.

Tesisler: Yok.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Hamama (Kütüphaneye) Bir Başka Bakış

 

Kremna Kazı Çalışmaları

Burada karşılaştığımız görüntünün çarpıcılığı, şehrin büyük ölçüde harabeye dönmüş olmasından kaynaklanır. Antik kentin merkezine ulaştığınızda kütüphanenin nefes kesen kalıntıları, yaptığınız yürüyüşe değecektir.

Kütüphanenin daha sonra hamam olarak da kullanıldığına dair bazı söylentiler var. Her ne idiyse bu yapı, 1971-73 yılları civarında Prof. Dr. Jale İnan yönetiminde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış. Bugün çok geniş bir alanı kaplayan koruyucular nedeniyle yerdeki mozaik döşeme görülemiyor.

Kütüphanenin içinde özgün olarak konuldukları yerde bulunan dokuz adet mermer tanrı ve tanrıça heykeli de bu kazı ekibi tarafından keşfedilmiş.

Kütüphanedeki Kemerler

Nemesis’ Heykeli Standlarından Biri Üzerindeki Yazıt

 

 

Kremna Yapıları

Kütüphanenin kuzeybatısında, Hadrianus Tapınağı’nın kalıntılarını göreceksiniz. Yıkıntıların arasında dolaşmak için zaman ayırırsanız mutlaka bazı kayda değer parçalara rastlarsınız. Sütunlu cadde, tapınak ile şehrin güney sınırı arasında yer alıyor.

Bu caddenin bugünkü görünümü, mermer parçaları ve kırık sütunlardan oluşan uçsuz bucaksız bir yola benziyor. Buradan dönüp kütüphaneye ve Akropolis’in tepesine bakacak olursanız, kütüphanenin üzerinden yükselen tiyatronun şekli kolayca görülebilir.

 

Hadrianus Tapınağındaki Basamaklar

Depremler S0nrası Etrafa Dağılmış Kalıntılar

Güney Kapısı

Güney Kapısı’ndan geri, aşağı yürürken bazı ilginç kaya oluşumlarının yanından geçeceksiniz. Güvenlik binasına geri geldiğinizde toprak yoldan biraz daha aşağı inip su kaynağını geçin. Kremna gezinizi noktalarken tapınak mezarın kaya mezarlarıyla buluştuğu muhteşem görüntü, sizin için güzel bir armağan olacak. Bu mezarların kimlere ait olduğuna dair bilgi yok, biz de online bir bilgiye ulaşamadık. Yine de kaçırmak istemeyeceğiniz bazı özel görüntülerden biri olduğuna eminiz!

 

Güney Kapısının Farklı Açılardan Görünümü

 

Kremna Güney Kapısı

 

Üzerinde Yazıt Bulunan Su Deposu

Pratik Bilgiler

Kremna, diğer bir Pisidia kenti olan Salagassos kadar çarpıcı özelliklere sahip olmayabilir, ama özellikle de Salagassos’u gördüyseniz, Kremna’nın da kesinlikle gezilmeyi hak eden bir antik kent olduğunu fark edeceksiniz! Kremna ziyaretinizi, Antalya yönüne doğru biraz daha güneye inip Bucak’ta bulunan İncir Han ya da Susuz Han ve Ariassos gezileriyle kolayca birleştirebilirsiniz. Kültür ve doğa yürüyüşü sizin için mükemmel bir bileşim oluşturuyorsa, Termessos’a benzer şekilde Kremna da buna çok uygun bir yerdir. Yol işaretleri düzgün olan antik kente ulaşım kolaydır.

Asfalt yola girdikten hemen sonra, sağ taraftaki nekropole (antik toplu mezarlık) de uğramaya çalışın, orada yakından göreceğiniz kayalara oyulmuş bazı mezarlara hayran kalacaksınız!

Kremna’yı dolaşmak doğada yürüyüş yapmak demektir dolayısı ile rahat ayakkabılar giymeyi unutmayın.

Çevrede tesis olmadığından atıştırmalık birşeyler ve içme suyu hayat kurtarıcı olabilir:)

 

 

 

Uçurumun Kenarındaki Kaya Mezarı

 

Kremna hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Muhteşem Kaya Mezarı

Yakınlarda Başka Nereler Var?

İncir Han, Selçuklu kervan yolu üzerinde (14 km)

Susuz Han, Selçuklu taş işçiliğinden bir şaheser (19 km)

Sagalassos, ziyaret listenizde olması gereken antik bir kent (25 km)

Ariassos, Antalya’da Roma yolunda yürümek (40 km)

Antalya’daki kilim tarlaları , Döşemealtı’nın renkli denizi (42 km)

İlginizi Çekebilir

Blaundos

Blaundos Antik Kenti, üç tarafı Büyük Uşak-Uluğbey Kanyonu ile çevrili, tepenin  üzerinde yer alan muhteşem bir konuma sahiptir. (Devamını oku)

Pınara

Pınara’yı ziyaret ederken akla gelen kelimeler dokunulmamış, keşfedilmemiş, gizemli ve dingindir. (Çok yakında)

Gökbel Valley

Buradaki freskler neredeyse başka bir gezegene aitmiş gibi. (Çok yakında)

BUCAK WEATHER !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://weatherwidget.io/js/widget.min.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,'script','weatherwidget-io-js');

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.