Kibyra

Kibyra Ve Medusa Mozaiği

Slowtravelguide

Kibyra, Akdeniz kıyı şeridinde yer alan Fethiye ile Pamukkale arasındaki yol üzerinde bulunan etkileyici bir antik kent. Tamamına erişmek isteyebileceğiniz son derece ilginç harabeleriyle büyüleyici bir yer.

Aslında doğruyu söylemek gerekirse, Kibyra’nın sınırları içinde bulunduğu Gölhisar, pek çok kişi tarafından ücra bir yer olarak nitelenir. Ama üzülmeyin, oraya gittiğinizde harabelerin boyutu ve büyük olasılıkla da kimselerin olmaması sizi fazlasıyla memnun edecek.

Yamaçtaki Tiyatro ve Meclis Binası

 

Ovaya Hakim Hamam Kalıntıları

Kibyra Antik Kenti Stadyumu

Kibyra’ya giden yolu çıkarken, bazı lahitleri geçtikten sonra göreceğiniz ilk yapı stadyum. Kibyra o kadar geniş bir alana yayılmış ki, stadyumun girişinden ne tiyatroyu ne de buleterionu(meclis binası) görmek mümkün. Bu belki de iyi bir şey, çünkü stadyum o kadar büyük ki, bu diğer yapılar üzerinde ancak dikkat dağıtıcı olabilir.

On bin kişilik hacmiyle stadyumun uzunluğu 197 metre ve Kibyra’nın gücünü sergiliyor. Yamaç üzerinde 21 ve diğer tarafta 5 sıra oturma yerleri bulunuyor. Yapı, aşağıdaki muhteşem manzaraya hâkimdir.

Kibyra’nın Tarihi

Kibyra, Türkiye’de Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan bir antik kent. Daha önce Cibyra denilen ve Cibyratis’in başkenti olan Kibyra, güçlü piyade ve at binicilerine sahip önemli bir şehirmiş. Daha sonra Romalılar tarafından fethedilen Kibyra, Roma döneminden bugünlere kadar gelebilen yapıları ölçüsünde de önemini korumuş.

Arkeologlar, 2006 yılında Kibyra’da başlayan sistemli arkeolojik çalışmaların sonucunda bir stadyum, bir agora, Roma hamamları, bir nekropol (mezar alanı), bir çeşme, bir buleterion (odeion/meclis binası), bir tiyatro ve kentin ana yolunun bir kısmını meydana çıkarmışlar.

 

 

Kibyra’yı dolaşırken, başka ziyaretçilerin olmaması sizi şaşırtabilir. Oysa sadece stadyum bile burayı ziyaret etmeğe değer. Bunun nedeninin, Kibyra civarında turistleri cezbedecek başka önemli bir merkez ya da şehir bulunmaması gerçeği ve insanların daha kolay ulaşabildikleri yerleri seçme eğiliminde olmaları diye düşünüyoruz.

Görkemli stadyumu gördükten sonra hiçbir şeyden kolay etkilenmeyeceğini düşünenler üzülmesin! Antik kentin sunduğu daha pek çok şey var ve devam eden kazılarla, arkeologların yakında ortaya çıkaracaklarını düşünüp heyecanlanmamak mümkün değil! Aşağıdaki fotoğraflar ise şu anda size Kibyra’da hayran kalacağınız en önemli diğer yapıları gösteriyor.

Sütunlu Cadde

 

Kibyra’nın sadece Medusa’dan ibaret olduğunu düşünmeyin. Örneğin ana cadde üzerinde ilginizi çekebilecek birçok farklı yapı var. Şu seramik su borularına ve su depolama alanına bir bakın lütfen.

 

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın) yada Gölhisar’a uğrayan Fethiye-Burdur otobüsleri ile.

En Yakın Havalimanı: Antalya Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Kolay – Orta.

Bebek Arabası: Uygun.

Giriş Ücreti: Ücretsiz.

Tesis: Gölhisar’da, 30 dak. yürüme mesafesinde mevcut.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Mayıs ile Ekim ayları arası.

 

Kibyra Ana Caddede Bulunan Sütun Dizisi

 

 

Kibyra Tiyatrosu

Bouleterion’un kuzeyinde, bu güne kadar iyi korunmuş olan tiyatro, tüm manzaraya hakim. Yarım daire planlı üç katlı oturma sırası, beş kapılı sahne binası ve yaklaşık sekiz bin kişilik seyirci kapasitesiyle Anadolu’daki orta büyüklükteki birçok antik tiyatrodan biridir. Oturma alanlarına,  kapısı tamamen sağlam olan iki tonozlu geçitle ulaşılıyor.

 

 

Tiyatrodaki Bazı Süslemelerden Detaylar

 

 

Tiyatro Bloklarına Kazınmış İsimler 

Koltuk sıralarını yatay olarak bölen yürüyüş yolunun bloklarında, kentin önde gelen insanlarının ve ailelerinin isimleri, kent için yaptıkları hayır işleri  kazınmış. Ayrıca seyircilerin oturduğu kısımlar güneşe ve yağmura karşı korunmuş.

 

Kibyra Hamamı

 

Kibyra’daki Çeşme

 

Odeion (Bouleuterion) Önündeki Mozaikler

Bouleterion (Meclis Binası) Mozaikleri

Bouleterion’un olağanüstü Medusa mozaikleri ve önündeki temizlenmiş mozaik yer döşemesi, yılın büyük bölümünde koruma amaçlı olarak çakıllarla kaplanıyor. Bu, anlaşılabilir bir durum, ama çevrimiçi fotoğraflarda yapıyı mozaiklerle bezeli gördükten sonra bu korumayla karşılaşmak düş kırıcı olabilir. Yine de, mozaikler olmadan bile bu antik dönem yollarında yürümeyi oldukça heyecan verici bulabilirsiniz. Gezinizi doğru biçimde planladığınız takdirde Kibyra’yı mozaikleriyle birlikte tüm görkemiyle ziyaret edebilirsiniz.

 

Odeion Önündeki Stoa Yazıtları

2011-2014 yılları arasında Kibyra’da yapılan kazılar sonrasında Odeion  önündeki stoada üç adet mozaik yazıtı ortaya çıkarılmış.


İlk yazıt hayırhahların odeion önündeki mozaik döşemeyi yapma sözü vermesine
(İS 249)

İkinci yazıt, aynı yıl içinde mozaik döşeme çalışmalarına başlanmasına

Üçüncü yazıt ise verilen sözün yerine getirilip odeion’un
önündeki mozaik döşemenin tamamlanmasına (İS 254) ilişkindir.

 

Bouleuterion’daki Medusa Mozaiği

Arkeologlar 2009 yılında yürüttükleri kazı çalışmaları sırasında Buleterion’un yer döşemesinde bir Medusa mozaiğini ortaya çıkarmışlar. Onu gördüklerinde taşa dönüşmemişler ama yaklaşık 1800 yıllık mozaiğin nasıl bu kadar iyi korunabildiği karşısında hayrete düşmüşler. İnce, renkli mermer plaklarla yapılmış olan Medusa’nın %95’i sağlam olarak ortaya çıkarılmış. Burada kullanılan “opus sectile” yöntemi nedeniyle, bu Medusa mozaiği dünya çapında eşsiz bir eser olarak kabul ediliyor.

Güzelliği hakkında hiç bir şüpheniz olmasın, çünkü bu Medusa gerçekten ‘çarpıcı’. Ona bakmaktan kendimi alamadım.

 

Kibyra Bouleuterionu (Meclis Binası) Her Açıdan Etkileyici

The Bouleuterion

Buleterion’un 3600 kişilik oturma kapasitesi var. Yapıldığında çatısı da bulunan yapı, mahkeme, tiyatro ve parlamento işlevlerine sahipmiş. Ortaya çıkarıldıktan sonra Medusa mozaiği, incelenmesi ve restorasyona hazırlanması için tekrar açıldığı 2013 yılına kadar koruma amaçlı olarak beş farklı katmanla ustaca kapatılmış. O zamandan bu yana da Kibyra’nın 11 metre uzunluğundaki Medusa mozaiğinin üzeri, ziyaretçilerin izleyebilmesi için yaz aylarında açılıyor.

 

Kibyra’daki Medusa Mozaiği Islakken Nasılda Renkleniyor

Şu Detaylara Bir Bakın!

 

Medusaya Son Bir Kez Daha Bakalım

 

 

Pratik Bilgiler

Arabanızı stadyum yakınına park ettikten sonra, sitenin geri kalanına (bazen dik) yürüyebilirsiniz. Yaz aylarında iseniz yanınıza mutlaka biraz su getirin. Kibyra, tırmanıştan sonra ziyaretçilerini çok güzel kalıntılarla ödüllendiren bir antik kent. Ziyaret ettiğiniz mevsime bağlı olarak, muhtemelen orada sadece siz olacaksınız.

Medusa mozaiğini Mayıs ile Ekim ayları arasında görebileceğinizi unutmayın, bu nedenle seyahatinizi bu bu doğrultuda planlayın.

Unutmayın; yürüyüş ayakkabısı, bol su ve güneşten korunma şart.

Kibyra hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Oenoanda, ünlü filozof Dyojen’in şehri (59km)

Salda Gölü, Turkiye’nin Maldivleri (120km)

Keloğlan Mağarası, serinlik arayanlar için (26km)

Hacı Ömer Ağa Camii (Yazır Köyü), Türkiye’nin gizli köşeleri (24km)

İlginizi Çekebilir

Iassos

Kalenin inşa edildiği tepenin güney yamaçlarında Mozaik evini bulabilirsiniz. Burada çarpıcı mozaikler sergileniyor ve 2021 yazında, antik kentte mozaikler için yeni bir ev inşa edilmeye başlandı. (Devamını oku)

Kaunos

Dalyan yakınlarındaki antik Kaunos, Dalyan nehri’ne bakan kayalara oyulmuş Likya kaya mezarlarıyla ünlüdür. Ancak emin olun Kaunos’ta daha fazlası sizi bekliyor. (Devamını oku)

Anemurium

Anemurium’da ki restore edilmiş mozaikleri izlerken büyüleneceksiniz. (Çok yakında)

GÖLHISAR HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.