Knidos, Datça

Rüzgarlı Bir Aşk Şehri

Bazı antik kentler her şeye sahipmiş gibi görünür: muhteşem bir ortam, iki liman, fotoğraf çekmek için popüler bir deniz feneri ve bazı iyi hikayeler. Knidos kesinlikle bu kategoriye girer. Bir an için bile olsa dünyayı unutmana neden olacak türden bir yer. Knidos (veya Cnidus), Akdeniz ve Ege’yi sınırlayan güzel Datça Yarımadası’nın kenarında bulunan aktif bir antik kent.

Knidos, bir zamanlar görkemli olan bu şehrin kalıntılarını keşfederek heyecan verici bir yolculuğun başlangıcı ve muhteşem manzaraya sahip bir yolculuğun sonudur. İnsanların buraya neden aşk şehri dediklerini ve neden “Arap grafitileri” olan bir kilise olduğunu merak ediyorsanız lütfen okumaya devam edin.

Knidos’un Deniz Feneri Ve Cape Krio’ daki Surlar

Dramatik Bir Sahne

Knidos veya Cnidus her zaman muhteşem ve stratejik bir ortama sahip olmuş. Şehir, geçmişte mevcut Datça Yarımadası’nın anakarasındaki teraslara ve karşısındaki Cape Krio adı verilen küçük adaya uzanıyormuş. Bir köprü şehrin iki bölümünü birbirine bağlıyor ve iki liman arasında bir bölme çizgisi görevi görüyormuş.

 

Daha sonraları doğanın ve tabii ki Knidian halkının yardımıyla bir isthmus oluşmuş ve köprü ortadan kaybolmuş. Bu uzun ve dar toprak parçası, batıdaki küçük askerî limanı doğudaki ticaret limanından ayırıyor.

 

Ticari liman, bugün için yelken meraklıları ve körfez gezileri için popüler bir demir atma yeri olarak kullanıldığı için işlevini bir dereceye kadar kaybetmemiş durumda sayılabilir.

Knidos, Manzaralı Aktif Bir Kazı Alanı!

 

 

Antik Cnidus, Sparta’nın bir kolonisi ve Küçük Asya’daki Karia, Dorian’daki altı şehirden biridir. M.Ö. 4. yüzyıla ve Halikarnas Kralı Mausolos zamanına (evet, Bodrumlu olan) tarihlenen kent, bir sur ve şehrin 7 kilometre dışında uzanan bir nekropol ile çevrilidir. Limanı koruyan tahkimatlar bugün hâlâ görülebilmektedir.

Cape Krio’ dan Görülen Heroon Limanı

Etkileyici Liman Caddesi ve Heroon

M.Ö. 6. yüzyılda zenginleşen kenti, M.Ö. 540 yılında Persler, imparatorluklarını genişletmeye başlayınca Datça Yarımadası’ nın tamamı ile birlikte kontrol altına almışlar. M.Ö. 4. yüzyılda Knidos zengin ve nüfuzlu bir yerden kozmopolit ve önemli bir metropole dönüşmüş. Bu statüyle Knidos tapınaklarında, (Didyma Apollon Tapınağı’ nda olduğu gibi) Skopas ve Bryxias gibi ünlü heykeltraşlar ortaya çıkmış.
Didyma Apollon Tapınağını ziyaret etmek için buraya tıklayın.

Liman Caddesinin İç Bölümü

Yuvarlak Tapınak Terası Veya Tholos Kalıntıları

Bizans Kilisesi Apsisindeki Yazıtlar

 

Aşk Şehri

O zamanlar Knidos şehri heykeltıraş Praxiteles’in yaptığı tartışmalı olan Afrodit heykelini almak durumunda kalmış. Tartışmalı mı? Evet, çünkü Afrodit heykeli çıplakmış. Praxiteles’ in yaptığı iki Afrodit heykelinden, üzerinde bir kumaş parçası olanını komşu Kos şehri alınca çıplak olan heykel Knidos’ un olmuş. Sipariş için yetkilendirilen Kos şehri, muhtemelen tanrıçanın giyinmiş bir versiyonunu istediklerini belirtmeleri gerektiğinin farkında olmamış. Dünyadaki ilk anıtsal nü olan heykel, Knidos’ a bir başyapıt ve turistik cazibe kazandırmış. Ne yazık ki, orijinal eser artık mevcut değil.

Boulakrates Çeşmesinin Tacının Detayı

Gnomon Olarak Kurutulmuş Bir Dalı Olan Güneş Saati

 

 

Afrodit Heykelinin başı, 1969 yazında Afrodit Tapınağı’nın dairesel temelini ilk ortaya çıkaran ve ertesi yıl baş kısmını bulan Amerikalı arkeolog Iris Love tarafından keşfedilmiş. Bölgenin tanıtımı açısından işler daha mükemmel olamazdı; ‘’Aşk adında bir arkeolog, Aşk tanrıçası Afrodit tapınağını keşfetti’’. Öyle ki Knidos’ u haritaya yerleştirdikten sonra Mick ve Bianca Jagger bile gelip ziyaret etmeye karar vermiş.

Knidos’taki Heroon Limanı, Muhteşem Değil Mi?

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Knidos’ a aracınız ile kolayca ulaşabilirsiniz (sayfa sonundaki haritaya bakın). Feribot seferleri ve Knidos otobüs saatleri için tıklaynız.

En yakın Havalimanı: Bodrum Milas veya Dalaman Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Kolay.

Bebek  Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretli (Müzekart+ geçerli)

Tesis: Müze yakınında bir kafe mevcut.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

 

Arap Grafitileri ve Knidos’ un Yıkılışı

Roma döneminde Knidos  ‘özgür’ bir şehir olarak Roma’ya vergi ödemekten muaf tutulmuş ve bu durum daha da zenginleşmesini sağlamış. Yine de diğer birçok Anadolu sahil kenti gibi Knidos, M.S. 7. yüzyılda Araplar tarafından işgal edilmiş. Arapça yazıtlar ya da bazılarının tabiriyle grafitiler, kiliselerden birinde hala görülmektedir. Korsan saldırıları ve depremler gibi bir dizi acı sonrası, bu görkemli şehir terkedilmiş.

Gelişen ve Ünlenen Knidos

Knidos Helenistik dönemde oldukça gelişmiş ve canlı bir ticari ve ekonomik yaşama ve aynı zamanda güçlü bir kültürel, sanatsal ve akademik varlığa sahip olmuş. Hipokrat’ ın doğum yeri olmasından dolayı ünlü tıp fakültesi sadece Kos ile karşılaştırılabilir. Bu şehir aynı zamanda ünlü matematikçi ve astronom Exodus’a da ev sahipliği yapmış, hatta ay ve Mars’ta onun adını taşıyan kraterler bile var. Güneş saatinin onun fikri olup olmadığını kim bilebilir? Memleketi Knidos’ ta revaklı bir teras inşa eden Sostratus, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan İskenderiye Deniz Feneri’nin mimarı.

 

Efes, Aphrodisias veya Sagalassos gibi diğer popüler kentler dururken bir zamanlar görkemli ama bugün için çoğunlukla harabe olan bu kenti neden ziyaret etmelisiniz? Antik bir yeri ziyaret etmek her zaman ayakta duran binalarla ilgili değildir. Kentin kendisi mimarisinden daha önemli olabilir.

Knidos’u ziyaret etmek için beş neden:

・Bodrum Yarımadası’ndan feribota atlayıp, Datça Yarımadası’ na ulaşana kadar yaklaşık 90 dakikalık doğal güzelliklerle dolu bir tur yapıp sonra Knidos’ u gezebilirsiniz. 

・Türk şarabının tadına bakmak isterseniz Datça Yarımadasının nispeten bozulmamış, çok güzel durakları ve hatta üzüm bağları var.

・Tarih veya antik kalıntılarla ilgilenmeseniz bile, burası konumu nedeniyle harika.

・Knidos turist açısından yoğun değil, bu yüzden kalabalıktan kaçınmak istiyorsanız, burası doğru bir seçimdir.

・Buradaki gün batımı, muhteşem fotoğraflar çekmek için gerçekten destansı.

Knidos’u ziyaret etmek için küçük bir giriş ücreti (Müzekart+ geçerli) gerekiyor. Müze alanının dışında güzel bir kafe-restoran olduğunu öğrenmekten mutluluk duyacaksınız.

Knidos’a arabayla ulaşmak oldukça kolay. Yön tabelalarını Datça Yarımadasının heryerinde göreceksiniz. Toplu taşıma ve Bodrum’dan Datça’ya feribot seferleri yada online satın almak için tıklayın.

Knidos hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

 

Yakınlarda Görülecek Başka Nereler Var?

Datça, şirin bir gezi rotası  (27 km)

Bodrum, Bodrum Kalesi’nin yanı sıra Bodrum’un en gözde mekanları (39km)

Pedasa, Bodrum’ da yapılması görülmesi gerekli yerlerden biri (43km)

Türk Şarabı Rotaları ve Türkiye’deki üzüm bağları (30km)

 

İlginizi Çekebilir

Kalkan

Kalkan; harika konumu, resmedilmeye değer limanı, ışıldayan denizi ve baktığınız her yerde Yunan izlerini hissedeceğiniz şirin bir tatil beldesi.Yerli ve yabancı misafirleri kendine hayran bırakan renkli ve çekici küçük dükkanları ve davetkr restoranlarla dolu dar Arnavut kaldırımlı sokakları gezip görmeye değer. (Devamını Oku)

Iassos 

Tarihi 4000 yıldan daha eski olan Iossos antik şehri, Bodrum Yarımadasına yakın olmasına rağmen çoğu zaman gözden kaçmış bir antik şehir. Geçmişte gelirinin büyük kısmını balık ticaretinden sağlayan ve zengin bir kasaba olan Iassos, günümüzde ise çoğunlukla yerel deniz ürünlerini  sunan restoranların bulunduğu şirin bir balıkçı köyü olan Kıyıkışlacık’ın yanıbaşında ziyaretçilerini bekliyor. (Devamını Oku)

Kaunos 

Dalyan yakınlarındaki etkileyici bir manzaraya sahip antik Kaunos kenti, Dalyan nehrine bakan kayalara oyulmuş Likya kaya mezarlarıyla ünlü. Dalyan nehri (çayı) özellikle yaz döneminde, tekne turu yapmak isteyen çok sayıda yerli ve yabancı misafire ev sahipliği yapıyor. (Devamını Oku)

DATÇA WEATHER

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.