Dara
Dara Antik Kenti Efsanesi
Slowtravelguide
33 yıldır bilimsel kazı ve araştırmaların yapıldığı Dara Antik Kenti, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Perslere karşı yapılan savaşlarda askeri üs olarak inşa edilmiş ve adını Pers Kralı Darius’tan almış.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle dini, sosyal ve ticari açıdan büyük bir öneme sahip olan Dara’da yapılan kazılarda çeşitli dönemlere ait birçok mimari kalıntı ortaya çıkarılmış.
Görkemli Dara Mezarları
Başlangıçta bir taş ocağı olan alan, daha sonra Nekropol alanına dönüştürülmüş.
Dara Antik Kenti’nde kazılar devam ederken, 2300 yıl öncesine ait tarihi yapılar ve eserler bir bir gün yüzüne çıkıyor.
Dara İsminin Kökeni
Evagrius, Malalas, Agapius ve Abu’lFarac gibi antik ve orta çağ tarihçilerine göre Pers Kralı III. Darius (M.Ö. 336-330), Büyük İskender’e (M.Ö. 336-323), karşı yaptığı savaşta ölür ve daha sonra öldüğü yer Dara olarak anılır.
Kayalara Oyulmuş Çok Sayıda Mezar
Ana Yapının Bir Bölümü
Yukarı Mezopotamya’nın tarihteki en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Dara’nın, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasaniler’e karşı korumak için İmparator Anastasius tarafından (491-518) 505 yılında askeri bir garnizon şehri olarak kurulduğu biliniyor.
Dara Kaya Mezarları Ve Lahitler
M.S. 6. yüzyılın başlarında bu geniş tepelik alan, şehrin inşası için taş ocağı olarak kullanılmış ve daha sonra mezarlığa dönüştürülmüş.Dara’nın en etkileyici yapılarından biri de ana kayaya oyulmuş mezarlar. Kentin batısına uzanan geniş tepelerde, doğal kaya kütlesi oyularak kaya mezarlığı alanları oluşturulmuş. Bu alanda 3 farklı türde mezar bulunuyor. Bunlar kaya mezarları (6-8. yy), lahit tipi mezarlar (6-8. yy) ve basit sanduka mezarlardır (8-14. yy).
Dara’da kayalara oyulmuş oda mezarlarda Pagan gömü kültürü özellikleri görülüyor çünkü Pagan kültürel özellikleri uzun yıllar Hıristiyanlaşmış insanları etkilemeye devam etmiş.
Büyük Galeri Mezarı
Dara’daki en etkileyici yapılardan biri, kuşkusuz ana kayaya oyulmuş 3 katlı galeri mezarı. Üst kat yapının 3 yanından geçen balkon olarak kullanılmış.
Galeri Mezarlığı
Ana Kayadan Oyulmuş Üç Katlı Galeri Mezar
Galeri Mezar Kabartmaları
Ölüm Ve Diriliş Hikayesi
Giriş kapısına oyulmuş tüm figürler, öldükten sonra dirilişin hikayesini anlatıyor. Kapının sol tarafında kanatlı bir figür oturuyor. Bu figürün sol köşesinde ölümü simgeleyen kafatasları görülüyor.En üstte yer alan melekler ve meleklerin hemen yanında bulutlar ve Tanrı’nın aşağıya uzanan eli sembolize edilmiş.
Kapının sağ tarafında bir hayat ağacı ve ağacın sol tarafında, kucağında Hz. İsa’yı simgeleyen bir bebekle Meryem Ana görülüyor.Tüm bu kabartmaların üzerinde ise kiliseyi temsil eden bir çatı rölyefi işlenmiş.
Sarnıçlar
Dara şehri için elbette çok önemli olan sarnıçlar ve su sistemi, dağlardan inen ve şehrin savunması için gerekli olan suları toplamak amacıyla yapılmış. Şehir bu sayede Sasani ordularının uzun kuşatmalarına karşı koyabilmiş.
Agora Caddesi
Mağaza Ve Atölyeler
Agora Caddesi
Dara Deresi’ne paralel ve Güney-Kuzey yönünde uzanan cadde büyük taş bloklarla döşenmiş ve kabaca 5,5 m genişliğinde. Caddenin doğu tarafı Dara deresine bakıyor, batı tarafı ise dükkanlar ve atölyelerin bulunduğu bir alan.Bu yerleşim şekli Agora caddesinin halka açık bir alan olduğunu kanıtlıyor. Cadde, Mezopotamya’dan şehre gelen ticaret kervanları ile İpek Yolu’na bağlanıyor.
Kavurucu Sıcakta Biraz Gölge
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı: Mardin Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay.
Bebek Arabası: Uygun.
Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Tesis: Küçük bir market, kafe ve hediyelik eşya dükkanı var.
Ziyaret İçin Uygun Zaman: İlkbahar yada Sonbahar ayları
Mağaza Ve Atölyeler
Alışveriş için halka açık olan Agora caddesinde birkaç dükkan ve atölye kalıntısı bulunuyor.
Mağaza Girişi
Bir Atölyenin İç Bölümü
Değirmen
Dara kentinin Güney duvarındaki kulelerden biri aynı zamanda değirmen olarak kullanılmış.Yağmur mevsiminde suyun bu alana ulaşmasını sağlayan kanallar açılmış.Ancak azalan su akışı nedeniyle değirmen 1980’lere kadar kullanılabilmiş.Dere boyunca birkaç değirmen daha ortaya çıkarılmış.
Kent Duvarının Bir Bölümü
Dara Antik Kenti Nerede?
Suriye sınırına yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Dara Antik Kenti, Mardin’in 30 km güneydoğusunda Nusaybin’in 20 km batısında Mezopotamya Ovası’nın bittiği ve Tur Abidin Dağları’nın başladığı yerde bulunuyor.
Kireçtaşı kayalerı üzerine kurulmuş olan şehir, antik Çağ’da “Cordis” olarak adlandırılan ve yirmi yıl öncesine kadar faaliyet gösteren bir derenin iki yanında yer alan kalıntılardan oluşuyor.
Dara Antik Kenti’ni ziyaret ettiğinizde, Nekropolün ve gerçek antik bölgenin birbirinden ayrı yerlerde olduğunu bilmelisiniz. Agora, sarnıç ve köprülerin yer aldığı ana kent, nekropolden çıktıktan sonra, yolun 500 metre ilerisinde bulunuyor.
Bölgenin yaz aylarında çok sıcak olabileceğini unutmayın.
Dara hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram sayfalarımız üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Mardin, zamanın durduğu şehir (35km)
Mor Behnam Kilisesi, mucizevi olaylar kilisesi (34km)
Deyrulzafaran Manastırı, ‘güneş tapınağı’ üzerine inşaa edilmiş bir manastır (30km)
Zinciriye Medresesi, bir zamanlar bir rasathaneydi (35km)
İlginizi Çekebilir
Nemrut
Nemrut Dağı’ndaki hiyerotesyon (heykellerin diziliş şekli), Kral I. Antiochos döneminde inşa edilmiş. Nemrut Dağı, yukarı Fırat Vadisi üzerinde önemli bir geçiş noktası. Kommagene Krallığının en önemli döneminde Kral Antiochos hüküm sürmüş ve krallık kuzeyde Toros Dağlarından Batıda Kahramanmaraş’a kadar yayılmış. (Devamını oku)
Mardin
Ziyaretçilerine zamanın burada durduğu izlenimi veren Mardin , Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin şiirsel şehirlerinden biri. Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel yapılardan oluşan hazinesi ile Mardin, tarihi ve sanatsal değeri büyük camiler, türbeler, kiliseler, manastırlar ve diğer dini eserlere ev sahipliği yapıyor. (Devamını oku)
Mor Behnam Kilisesi
Mardin’de çok sayıda kilise bulunuyor ve bunlardan biri de, oldukça hareketli olan, ve alışveriş seçeceğinin fazlaca olduğu ana caddeye çok uzak olmayan Mor Behnam Kilisesi. Kilisenin girişi bu caddeye sadece 100 metre uzaklıkta ve birkaç merdiven, sizi daha az telaşlı olan başka bir dünyaya getiriyor. (Devamını Oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.