Select Page

Beçin Kalesi

Milas Ovasina Hakim Bir Kale

Slowtravelguide


Bodrum veya çevresinde yaşıyorsanız yada daha önce Milas – Muğla yolunu kullandıysanız, muhtemelen Milas ovasının ortasında yükselen kaleyi fark etmişsinizdir. Adı Beçin Kalesi (veya Peçin Kalesi) olan ve yoldan bakıldığında, Türkiye’deki diğer birçok kale kalıntısına benzeyen ve sadece üzerinde Türk bayrağı olan bir taş yığını gibi görülebilir.

Kale, güzel olmasına güzel ama manzara sizi anında içine çekecek türden değil mi?
Yanılıyorsunuz! Bir dahaki sefere yolunuz o tarafa düşerse, yukarı çıkıp sadece Beçin Kalesi’ni değil, yakın çevresini de mutlaka keşfetmenizi tavsiye ederiz çünkü, orada olduğunu hiç bilmediğiniz şeyleri gördüğünüzde şaşıracaksınız!

Orhan Camii Ve Medrese Girişi İle Arka Tarafta Bulunan İkinci Mozale

Tüm İhtişamı İle Beçin Kalesi

Beçin Kalesi’nin Tarihi

Beçin Kalesi’nin en eski hali Bizans dönemine dayanmakla birlikte, 14. yüzyılda Menteşe Beyliği zamanında, Beçin topraklarının başkenti olunca yenilemiş. Menteşe Beyliğinin hakimiyeti bir ara Aydın’dan Fethiye’ye, hatta Finike’ye kadar uzanıyormuş.
1260 başlarında Emir Menteşe Karia’yı, ardından genişleyerek bazı Ege Adalarını, Tralles ve Nysa‘yı ele geçirmiş ve 1291’de ölümünden önce Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris‘e kadar uzanmış. Oğlu ise, Rodos’u on yıl boyunca topraklarına eklemeyi başarmış.

Beçin Kalesi ve Arkada Milas

 

Emirlik, 1358’de ikiye bölünene kadar büyümeye devam etmiş ve Ahmed Gazi’nin egemenliği altında, (restore edilmiş Medresenin adı) en büyük büyümesini gerçekleştirmiş. 1426’da Berlin’de Osmanlıların yeniden iktidara gelmesi ve gerilemenin başlamasıyla bunların hepsi sona ermiş. Yine de 1950’lere kadar bazı aileler, yaklaşık 500 metre kuzeyde yeni bir yerleşime taşınmadan önce kalede yaşamaya devam etmişler.

Özellikle gizli kalmış yerleri seviyorsanız, Beçin Kalesi ve çevresi, ziyaret etmek için büyüleyici bir yer. Etrafı gezmek için lütfen bize katılın.

 

Beçin Kalesi

Bugün Milas’a bakan kale; Katolik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış.

 

Konumu gereği ulaşılamaz gibi gözükse de günümüzde Beçin Kalesi’ne aracınızla ulaşmak çok kolay hatta aracınızı kapının önüne park edebiliyorsunuz. İç kastın duvarlarının hâlâ sağlam olduğunu fark edeceksiniz. Merdivenlerden çıktığınızda, aşağıdaki ovanın manzarası muhteşem.

Beçin Kalesi İçinden Bir Manzara

Restore Edilmiş Ahmed Gazi Medresesi

Ahmed Gazi Medresesi Yanindaki Su Deposu

Ahmed Gazi Medresesi (Müzesi)

Ahmed Gazi Medresesi, 1375 yılında inşa edilmiş tek katlı bir medrese ve muhteşem bir güney cephesine sahip. Beşik tonoz tavanlı bu medrese, sekiz öğrencilik konaklama kapasitesine sahip. Restore edilen medrese günümüzde medreselerin işlevini ve içindeki yaşamın nasıl göründüğünü gösteren bir müze olarak ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca farklı dönemlere ait etkileyici bir mezar taşı koleksiyonuna sahip olan müze girişinin hemen karşısında, Medresenin kurucusu Ahmed Gazi’nin türbesi bulunuyor.

Ahmet Gazi Medresesi İç Avlusu

Medrese Eğitimi

Uzun süre medreselerdeki öğrenci sayısının 15 ile 40 arasında olduğu biliniyorken, daha sonraları yapılan araştırmalar, öğrenci sayısının daha fazla olduğunu göstermiş. Ahmed Gazi Medresesi’nde de öğrenciler kendi evlerinde yaşamaya devam edip, sadece eğitim için Medreseye geliyorlarmış.

 

Kırmızı Han

Kırmızı Han

Çatının büyük bir kısmı çökmüş olsa da, Kırmızı Han büyüleyici bir harabe ve Anadolu’da, tek bir nefle iki katın birleştiği tek örnek.

 

Zemin katta kemerli tonozlar, üst katta kubbeli tavanlar mevcut. Çalışmalara göre, hanın içinde bir gözlem güvertesi ve mescit olduğu anlaşılıyor. Bu bina hem şehir içi hem de ticaret hanı olarak kullanılmış.

Kırmızı Han

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç yada toplu taşıma  (sayfa sonundaki haritaya bakın)

En Yakın Havalimanı: Bodrum Milas Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Orta seviye.

Bebek Arabası: Uygun Değil.

Giriş Ücreti: Ücretli (Müzekart+ geçerli)

Tesis: Yok.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Beçin Mezarlığındaki Selvi Ağaçları

Eski Mezarliğın Başka Bir Açıdan Görünümü

Mezarlık

Beçin Kalesi’nin mezarlığı, Akdeniz Selvi ağaçları ile güzel mezar taşlarının çarpıcı bir birleşimi ve inkâr edilemez derecede güzel.

Ziyaretiniz sırasında, özellikle de sizi Yelli’ ye götürecek yol üzerinde olduğu için burayı kaçırmadığınızdan emin olun. Mezarlığın şu an için sadece bir kısmı ortaya çıkarılmış olsa da, çalışmalar mezarların 14. ve 15. yüzyıla kadar tarihlendiğini göstermektedir.

Yelli Camii Restorasyon Çalışmaları

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Çomakdağ, göçebe geleneklerin yaşatıldığı yer (16 km )

Labraunda; Zeus Labraundos Tapınağına ziyaret (16 km)

Iassos, her zaman güzel (19 km)

Stratonikeia, Türkiye’nin güneyindeki sır (25 km)

Lagina, Hekate’yi Lagina’da ziyaret edin (25 km)

Yelli Külliyesi

Yelii Külliyesi, Beçin’in doğusunda bulunuyor ve bir medrese, hamam ve camiiden oluşuyor. Ziyaretimiz sırasında Yelli Camiinde restorasyon çalışmaları devam ediyordu ve özellikle içerideki ahşap iskeleye büyüleyiciydi.

 

Mütevazı görünümüne rağmen, öne çıkan bazı özelliklere sahip. Örneğin, işçiliği anlamak için kubbenin tuğlalarına bir göz atmanızı öneririz. Yelli Cami, hamam ile medrese arasında yer alıyor. 15. yüzyıldan kalma bu medrese, kalenin yakınındaki Ahmed Gazi Medresesi’nin aksine restore edilmemiş. Beçin’deki diğer birçok yapı gibi medrese de kül taşları ve moloz taşlardan oluşan bir kombinasyon kullanılarak inşa edilmiş.

Zeytin Ağaçları Arasındaki Yelli Camii

Amir Bahçesi

Beçin Kalesi Yakınında Bulunan Diğer Yapılar

Beçin Kalesi çevresindeki arazi ve yerleşim yerleri oldukça geniş. Yukarıda yer alan bina ve yapıların dışında, daha önce yerleşim yerlerinin birincil su kaynağı olan kubbeli bir çeşmenin kalıntılarını göreceksiniz. Ahmed Gazi Medresesi’nin karşısındaki Orhan Cami, vergi dairesi ve iki anonim türbenin kalıntılarına lütfen bir göz atın. Mezarlığa doğru başka bir han daha var ve çok sayıda taş ev, hamam ve diğer yapıların kalıntıları var. Beçin Kalesi’ni ziyaret etmek, zeytinlikler ve tarlalar arasında bir kalıntıdan diğerine doğru keyifli bir yürüyüş olarak tanımlanabilir. Planlarınız arasında sıra dışı yerler keşfetmek varsa, listenize burayı eklemeyi unutmayın.

Orhan Camii Girişi Ve Arka Planda Mozeleler

Medresenin Orhan Camisinden Görünümü

Beçin Kalesi hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Beçin Kalesi, D400 karayoluna ve Milas merkezine çok yakındır. Kaleye ulaşmak tırmanış gerektirdiğinden araç ile gitmeyi tercih edebilirsiniz. Beçin’ e gitmek için, toplu taşıma da kullanabilirsiniz. Çevrede tesis bulunmadığını unutmayın, bu nedenle özellikle yaz döneminde ziyaret ederken yanınızda bol su getirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yakında bulunan içilebilir bir su kaynağını da kullanabilirsiniz.

Gökbel Vadisinde Fresko Keşifleri

Buradaki kaya oluşumları neredeyse bu dünyaya ait değil gibi görünselerde, Yediler Manastırı‘na, Bafa Gölü’nün yukarısına doğru yürüyüş yaparken ya da muhtemelen Türkiye’nin en gizemli yerlerinden biri olan Gerga‘ya iniş yaparken bu manzaralardan sonuna kadar keyif alırsınız. (Çok yakında)

Pınara

Bize göre, Pınara için dokunulmamış, keşfedilmemiş, gizemli ve dingin kelimelerini kullanmak çok uygun olur. Yakındaki Xanthos’u ziyaret ederken Pınara genellikle göz ardı edilir. (Çok yakında)

Iassos

Tarihi 4000 yıldan daha eski olan Iossos antik şehri, Bodrum Yarımadasına yakın olmasına rağmen çoğu zaman gözden kaçmış bir antik kent. (Devamını oku)

BEÇIN HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.