Alinda
Latmos Dağları’nda Gizli Antik Şehir
with Slowtravelguide
Latmos Dağları’nda Gizli Antik Şehir
Antik bir şehri ziyaret etmeyi cazip hale getiren birden fazla nedeniniz olabilir. Alinda, tam olarak bu antik şehirlerden biri: Aydın’ın Karpuzlu ilçesi ile iç içe geçmiş ovaya hakim konumu ile, harika doğası, Bafa Gölü, Alabanda Antik Şehri ve daha fazlasını gezebileceğiniz yakın destinasyonlar ile gerçekten ziyaret edilecekler listesinde olmayı hak ediyor.
Kraliçe Ada’nın Evi
Alinda’ nın kalıntıları pek de fazla günümüze ulaşmamış olsa da bu onu tarihte önemli bir şehir olmaktan alıkoymuyor. Öyle ki Karia kraliçesi Ada’nın, kardeşi Pixodarus tarafından Halikarnassos’tan kovulunca sürgün için Alinda’ yı seçip burayı kendine başkent yapması tesadüf olmasa gerek.
Eski adı İalanti olarak bilinen Alinda’nın tarihi Hitit dönemine kadar uzanıyor. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender’in Milet ve Karia’yı fethinden sonra Kraliçe Ada’nın onu oğlu olarak kabul etmesi Alinda’yı tarihte önemli bir yere taşıyor. Büyük İskender’in Kraliçe Ada’nın desteğiyle Halikarnas’ı fethetmesi sayesinde Ada, Karia’nın kraliçesi ünvanını geri alıyor ve ölene kadar bu ünvanla yaşıyor.
Alinda antik şehri kraliçenin ölümü ile birlikte Yunan’lıların, daha sonra da M.Ö. 3. yüzyılda Seleukos’ların eline geçiyor. Önemli bir ticaret kenti olan kent, M.S. 3. yüzyıla kadar kendi parasını basıyor.
Agora & Stoa Yapısı
Yemyeşil bitki örtüsü ve etkileyici Latmos kayaları ile çevrili antik şehir, aslında çok büyük değil ve kalıntılar birbirine yakın.
Alinda’yı gezmek, antik bir şehri ziyaret etmekten çok doğada yürüyüş yapmak gibi. Agora hariç yapıların çoğu dağlık alanda yer alıyor. Agora ise bütün ihtişamı ile, Karpuzlu ilçesinin yakınında ki bir yamaçta konumlanmış.
Agora & Market Yapısı
Alinda antik şehrindeki en ünlü yapı şüphesiz Agora. Yaklaşık 100 m uzunluğunda ve 12 m yüksekliğinde olan yapı, aynı zamanda Karia Yolunun da bitiş noktası olan Karpuzlu ilçesine tepeden bakıyor.
Üç katlı yapının iki tanesi iyi durumda sayılabilir. Birinci katın, 12 odadan oluşan iki sıra şeklindeki pazar yapısı , ikinci katın ise Doric düzende çift sütunlu revaklı bir stoa olduğu düşünülüyor.
Köyün içinden tepeye çıkan patika yoldaki kırmızı beyaz işaretler sizi Agora’ ya götürüyor ve patika yol başlamadan aracınızı kolaylıkla park edebileceğiniz bir alan mevcut. Giriş ücretsiz:)
Agora, Karpuzlu ilçesine doğru bakan geniş bir alanının tepesinde ve pazar alanının yanında yer almaktadır.
Agora’nın yer seviyesindeki büyük kısımları ve 1. kattaki etkileyici sütun sırası hala sağlam.
Gözetleme Kulesi
Gözetleme kulesine, iki şekilde ulaşmak mümkün.
Birinci seçenek Agora’dan yukarı tırmanmak ki, bu tırmanış biraz zorlu olabilir.
İkinci seçenek ise su kemerinin bulunduğu tepenin diğer tarafından daha kolay olan patika yolu kullanmak.
Ancak patika yola ulaşmak için öncelikle 5 km ilk bir sürüşle dağın etrafından dolaşarak su kemerine ulaşmalısınız.
Kuleye çıkmak için hangi yolu seçerseniz seçin buna değer çünkü bu sayede antik tiyatroyuda görme şansına erişeceksiniz.
Gözetleme Kulesi ve Kent Duvarlarırları
Zirvenin hemen altındaki tepenin yamaçlarında yer alan tiyatroda, neredeyse hiç kazı çalışması yapılmadığından ve dolayısı doğa bu bölümü ele geçirdiğinden, tırmanıştan sonra bile farkedebilmeniz kolay olmayabilir. Ancak Diazoma’ya açılan ve iki tarafta bulunan tonozlu girişleri farkedeceksiniz.
Alinda Tiyatrosu
Diazoma’ nın iki yanında bulunan tonozlu girişler iyi korunmuş. 31 sıralı 5000 koltuk kapasiteli tiyatroda maalesef keşfedecek fazla bir şey yok.
Alinda Tiyatrosunun kazı çalışmalarına ihtiyacı var.
Antik Tiyatronun giriş kapısından içeri doğru bakarsanız, belki hayal gücünüz size eski zamanlara dair bir oyun sergiler.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir? Özel yada kiralık araç ile (lütfen sayfa sonunda ki haritaya bakınız). Toplu taşıma için tıklayınız.
En Yakın Havalimanı: Bodrum Milas Havalimanı
Park Yeri: Mevcut
Bebek Arabası: Uygun değil
Yürüyüş Yolu: Orta – Zor (Rahat bir ayakkabı tercih edin)
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Tesis: En yakın yerleşim Karpuzlu
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.
Alinda Roma Su Kemeri
Alinda Roma Su Kemeri
Tepenin batı tarafına yakın bir yerde Su Kemeri kalıntılarını bulabilirsiniz. Suyun, 85 m uzunluğunda ve 7 m yüksekliğindeki bu su kemerine, 12 km uzunluğundaki kilden yapılmış borularla yakındaki bir kaynaktan taşındığını ve yapının bu 4 kemerli kısmının nehrin üzerinde yükseldiğini hayal etmek gerçekten zor.
Asfalt yolun hemen kenarında, içeride bir görevlinin bulunduğu kulübeyi göreceksiniz. İsterseniz kendisi size antik kent hakkında kısa bir bilgi vererek kalıntılara nasıl ulaşacağınızı anlatıyor. Buradan antik kente ait bir broşür de edinebilirsiniz.
Knidos hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram sayfalarımız üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook’taki Turkey Travel Photography grubumuza da katılabilirsiniz.
850 kilometre uzunluğundaki Karia Yolu üzerinde bulunan Alinda Antik Kenti ve çevresi, gerek tarihi gerekse zeytin ağaçları ile çevrili doğası ile görülmeye değer.
Alinda, gezginler tarafından sıklıkla göz ardı edilen yerlerden bir diğeri. Ziyaret etmek için zaman ayırırsanız, buna değeceğine söz veriyoruz. Bu sitenin keşfedilmemiş olduğunu ve çevrede tesis bulunmadığını lütfen unutmayın. Ama bu önemli değil. Kalıntılar kendileri için konuşur.
Alinda’ya ziyaretinizden önce veya sonra mutlaka Alabanda Antik Kenti’ ne de uğrayın. Arabayla sadece yarım saat uzaklıkta!
İlginizi Çekebilir
Side
Bir tatil beldesinde her şeyden biraz olmasını isteyenlerden misiniz? Hani şöyle içinde biraz kültür, biraz eski kentlere has cazibe bulunan ve deniz kıyısında romantizm içeren şık akşam yemekleri de sunan türden bir tatil midir tercihiniz? Eğer bu tanım sizi mutlu edecek gibi görünüyorsa, Side sizin için biçilmiş kaftan!. (Devamını Oku)
Alabanda
Alabanda antik kenti kalıntıları; Aydın İli Doğanyurt köyüne bağlı Araphisar mahallesinin üzerinde yada bir başka deyişle Araphisar mahallesi Alabanda harabeleri üzerinde bulunuyor. Antik kentte, çiftlik hayatı ortalıkta gezinen inekler ile doğal bir şekilde günlük seyri ile devam ediyor. (Devamını Oku)
Afrodisyas
Tarih boyunca bu yerin adının hep Afrodisias olmadığını bilmenizde yarar var. Yapılan arkeolojik kazılar buradaki yerleşimin geç Neolitik döneme kadar tarihlendirildiğini göstermektedir. Afrodisias’ın bilinen önceki isimleri arasında Lelegonpolis, Megalopolis, Ninoi, Kayra ve Geyre bulunmakta olup, halen UNESCO’ nun dünya mirası listesinde bulunan Afrodisias’ın yakınındaki köyün adı Geyre’ dir. (Devamını Oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.