Büyükada
Prens Adalarının En Büyüğü
Slowtravelguide
İstanbul yakınlarındaki Prens Adaları, Marmara Denizi’nde bulunan küçük bir takımada. İstanbul’un yoğun temposundan uzaklaşmak için gerçekten ideal ve yerel halk içinde oldukça popüler birer kaçış noktası.
9 adadan oluşan Prens adalarının bugün sadece 5 tanesinde ( Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası) yerleşim sürüyor. Bugünkü turumuz bu 5 adanın en büyüğü olan Büyükadaya olacak. Kadıköyden hareket eden vapur diğer 3 adaya uğrayacak olsada, hedefimiz Büyükada.
Haydi Başlayalım
Adaya yolculuğumuz yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü ancak yol boyunca çok eğlendik. Diğer üç adadaki duraklamalarda, her zaman aksiyon ve hayranlık uyandıracak güzel manzaralar vardı. Yanımızdan geçen vapurları, rüzgarla yarışan yelkenlileri ve deniz harp okulu öğrencilerini izlemek çok keyifliydi.
Ada Vapuru Bugün Oldukça Kalabalık
Güneşli bir Ekim gününde, denizin üzerinde olmak ve İstanbul’u geride bırakmak güzeldi.
Adaları, hafta içi ziyaret etmek muhtemelen en iyi seçenek çünkü, haftasonları özelliklede güzel havalarda çok sayıda yerli ve yabancı turist için birer çekim noktası oluyor.
Büyükada
Büyükadaya vardığımızda, arabaların yokluğu kulaklarımız için bir rahatlama oldu. Adalarda onlarca yıldır kullanılan faytonların yerini bugün elektrikli araçlar almış: scooter, golf sahası tipi küçük arabalar ve hatta şu anda toplu taşıma olarak kullanılan küçük elektrikli otobüsler.
İstanbul Asla Uzak Değil
Huzur Dolu Büyükada Sokakları
Viktorya Dönemi Mimarisinden Bir İnci
Adalar, rahatlamak, yürüyüş yapmak ve doğadan keyif almak için muhteşem yerler.
Sokaklarda yürürken rahatlayabilir ve adanın tarihine göz atmanızı sağlayan Viktorya Dönemi tipi birçok villanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Adalarda Huzur İçinde Yaşamak
Prens Adalarında, farklı kültürel ve etnik çeşitlilikteki insanlar yaşamış. Büyükada, İstanbullu birçok Yahudi ve Avrupalıya ev sahipliği yaparken, Yunan ve Türk burjuvazisi Heybeliada’yı evleri olarak seçmiş. Burgazada çoğunlukla bir Yunan balıkçı köyü özelliğini korurken, Kınalıada ise İstanbul’da yaşayan Ermenilerin tatil beldesi olmuş.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Vapur yada tekne ile (sayfa sonundaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı:İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı.
Park Alanı: Büyükada’da motorlu araç kullanmak yasak dolayısı ile aracınızı vapur iskelesine yakın bir otoparka bırakabilirsiniz.
Yürüş Yolu: Kolay (yer yer tırmanışlı).
Bebek Arabası: Uygun.
Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Tesisler: Restoranlar, oteller, plajlar ve alışveriş seçenekleri mevcut.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hafta içi.
Kış Boyunca Kapalı
Büyükada Rum Yetimhanesi
Dünyadaki En Büyük Çok Katlı Ahşap İki Binadan Birisi
Kısa bir yürüyüşün ardından, ormanda bir tepenin üzerinde gizlenmiş, bir sürpriz bizi bekliyordu; Büyükada Rum Yetimhanesi
Bu büyük ahşap binayı, bazı kaynaklar dünyanın en büyük çok katlı ahşap iki binasından biri olarak adlandırıyor. Başlangıçta ‘Doğu Ekspresi’ yolcularının beklentilerini karşılamak için Isla Tepesine 26.000 m2’lik orman arazisi üzerine Compagnie des Wagon-Lits tarafından Prinkipo Palace adlı lüks bir otel olarak inşa edilmiş.
Otel mi ? Yetimhane mi?
Yapı tamamlanmış olmasına rağmen bazı ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı otel olarak kullanıma açılamamış. 2 yıl kullanılmadıktan sonra 1902 yılında İstanbul’lu bir hayırsever olan Eleni Zarifi tarafından satın alınmış. Daha sonra yetimhane olarak kullanılmak üzere Fener Rum Patrikhanesi’ne bağışlanmış.
61 yıl boyunca yetimhane olarak kullanıldıktan sonra, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik binanın yetimhane olarak kullanılmasına son vermiş ve binaya 1964 yılında el konulmuş. Toplam 163 çocuk başka yerlere yerleştirilmiş ve 1977 yılında bina kapatılmış.
Büyükada’da Bulunan Çok Sayıdaki Balık Restoranlarından Biri
Büyükada’da Keyifli Saatler
Akşam saatlerinde, Büyükada sokaklarında dolaşırken yapılacak birçok aktivite sizi bekliyor. Çeşitli restoranlar, kafeler ve hediyelik eşya dükkanlarından keyif alacaksınız.
Büyükada Vapur İskelesi
Büyükada Vapur iskelesi 1914 yılında Osmanlı Neo – Klasik akımın bir örneği olarak inşa edilmiş.
İskelenin mimarı ise Mihran Azaryan.
Büyükada’da Rakı – Balık Keyfi
Büyükada’ da geçirilen bir günün ardından denize karşı keyifli bir akşam yemeği gibisi yoktur. Yada İstanbul’un yoğunluğundan kaçıp sevdiklerinizle bir rakı-balık keyfinin tadına doyulmaz. İstanbul’a yolunuz düşerse, birbirinden güzel retoranlara ev sahipliği yapan Büyükada’da vakit geçirmeyi yapılacaklar listenize eklemeyi unutmayın.
Pratik Bilgi
Adalara vapur yada özel teknelerle ulaşabilirsiniz. Kadıköy ve Bostancı’dan (Asya yakası) ve Beşiktaş, Kabataş, Eminönü’nden (Avrupa yakası) vapur seferleri düşük maliyetle yapılıyor. Vapur seferleri için bu bağlantı üzerinden daha fazla bilgi ve tarifelere ulaşabilirsiniz.
Adalara ulaşım için diğer alternatifler:
İstanbul’u ziyaret ettiğinizde kendinize bir İstanbulkart edinmeyi ihmal etmeyin. Bu kart ile ekonomik bir şekilde tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.
Ayrıca özel tekne veya deniz taksi seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz: https://www.idtdeniztaksi.com/
Adanın etrafında bisiklet kiralayabileceğiniz noktalar mevcut, ayrıca elektrikli toplu taşıma araçları yada taksiler de sizi adanın hemen her yerine götürebilir.
Büyükada’ya Veda Zamanı
Büyükada hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Diğer Prens Adaları yani Heybeliada, Burgaz Ada, Kınalıada, Sedef Adası ve yüzlerce ilginç ve muhteşem simgesel ve tarihi yapıları ile İstanbul görülmeye değer.
İlginizi Çekebilir
Sedir Adası
Sedir Adası berrak mavi denizi, beyaz kumlu plajı, yemyeşil doğası ve Kedrai antik kenti ile hayal gücünüzün üzerinde bir yer. (Çok yakında)
Cunda
Ayvalık’a bir köprü ile bağlı olan ve birçok İstanbullu için popüler bir hafta sonu destinasyonu olan şirin bir ada. (Çok yakında)
Kameriye Adası
Romantik ortamları, etkileyici ağaçları ve muhteşem çakıl mozaiklerini seviyorsanız, Kameriye Adası’nı ziyaret etmelisiniz. (Çok yakında)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.