Birgi
TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KÖYLERİNDEN BİRİ!
BİRGİ:TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KÖYLERİNDEN BİRİ!
‘Birgi’ adını belki de daha önce hiç duymadınız. Biz Slowtravelguide ekibi olarak, Birgi’nin, Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olduğunu iddia ediyoruz. Aslında, Birgi bir köy değil; İzmir ilinde bulunan ve Ödemiş’e uzak olmayan küçük bir kasaba. Ancak Birgi’yi ziyaret ettiğinizde otantik bir Türk köyü hissine kapılacaksınız. Türkiye’deki alışılmışın dışındaki rotaları, Osmanlı evlerini, muhteşem atmosferi ve keyifli hafta sonu tatillerini seviyorsanız, listenize Birgi’yi mutlaka ekleyin. Pişman olmayacağınızı garanti ediyoruz!
BİRGİ: Bir Osmanlı Açık Hava Müzesi
Birgi’nin otantik Osmanlı evleri gerçekten muhteşem! Ünlü İpek Yolu üzerinde yer alan Birgi’nin uzun tarihi bir geçmişi var. Birgi adı, Yunanca ‘küçük kule’ anlamına gelen ‘Pyrgion’ kelimesinden geliyor. Birgi; Frigya, Lidya, Pers, Bergama, Roma ve Bizans imparatorluklarına ev sahipliği yapmış. 20. yüzyılın sonuna gelindiğinde, bölgedeki evler uzun süre göz ardı edildikten sonra oldukça bakımsız bir halde kalmış.
Ancak zamanla insanlar bu küçük kasabanın potansiyelini ve güzelliğini fark etmeye başlamış ve bazı evleri restore etmişler ve burası keyifli birkaç gün geçirmek için ideal bir lokasyon haline gelmiş.
Bıçakçı Esseyyid Hacı Ali Ağa Çeşmesi
Çoğu açık hava müzesinin sorunu, genellikle yapay bir his vermeleridir. Birgi’de durum böyle değil. Burası canlı ve samimi biryer ve misafirperver insanlar konaklamanızı daha keyifli hale getiriyor. Nereye giderseniz gidin sizi, güleryüzlü ve ziyaretinizden memnun olan insanlar karşılıyor ve çay içmeye davet ediyor.
Eğer ziyaretinizi Pazartesi günü için planlarsanız, huzurlu bir hafta içi gününün tadını çıkarabilirsiniz (Birgi, hafta sonları oldukça kalabalık oluyor) çünkü Pazartesi Birgi’nin yerel pazar günüdür ve buda sizin için bonus olabilir!
Çakırağa Konağı
Bazı evler diğerlerinden daha özeldir. Şüphesiz Çakırağa Konağı için muhteşem diyebiliriz. Konak 1995 yılında müzeye dönüştürülmüş ancak maalesef restorasyon için süresiz olarak kapatılmış. Bunun sizi hayal kırıklığına uğratmasına izin vermeyin; içeriye giremeseniz bile, dışarıdan görebileceğiniz çok şey var. Bu konağın tarihi, 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanıyor.
Farklı kaynaklar, bu konak hakkında farklı hikayeler anlatır, ancak neredeyse hepsi bu konağın iki kez evlenen yerel bir işadamı tarafından yaptırıldığından bahseder. Eşlerden biri İzmir’li, diğeri İstanbul’ludur. Efsaneye göre, şehir resimleri, eşlerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için odalarının duvarlarına boyanmıştır. Tarihçiler bu güzel hikayeyi çürütüyorlar çünkü resimlerde tasvir edilen bazı binalar bu resimlerin daha sonraki bir tarihte yapıldığını gösteriyor. Çakırağa Konağı’nın yanındaki ara sokaktaki merdivenleri kullanarak ulaşabileceğiniz iç avluyu görmeden oradan ayrılmayın lütfen.
Birkaç Büyüleyici Cami
Birgi’de, tarihleri 14. yüzyıla kadar uzanan birkaç güzel camii bulunuyor. Bunlardan biri olan Ulu Camii, 1312 yılı civarında Anadolu Selçuklu tarzında inşa edilmiş. Şehrin üst tarafında, nehrin hemen üzerinde bulunuyor. Minaresi, kırmızı ve turkuaz sırlı çinilerden oluşan mutlak bir şaheser. Bu minareye baktığınızda, ona benzersiz bir tasarım kazandıran geometrik desenlere sahip üç farklı desen göreceksiniz. Cephenin güneydoğu köşesinde kökeni bilinmeyen bir aslan heykeli bulunuyor. Caminin etrafında, çay bahçeleri ve yerel ürün mağazaları oldukça canlı ve aşağıdaki güzel kasabaya hayran kalmak için yeterli.
Derviş Ağa Camii Girişi
Muhteşem Osmanlı Evleri
Birgi’nin etrafında dolaşmak, bazıları profesyonelce restore edilmiş güzel Osmanlı evleriyle çevrili bir yürüyüş parkurunda yürümek gibidir. Birgi’nin sokaklarında dolaşırken bir sürprizden diğerine düşmekten kendinizi alamayabilirsiniz. Evin yenilenip yenilenmediği önemli değil çünkü tüm evler eşit derecede güzel. Tüm bu doğal güzelliklerin ötesinde, ne kadar ileri giderseniz gidin bu sokaklarda yaşayan insanlarla tanışmak hediyeniz olacaktır. Ayrıca etrafınıza baktığınızda, kapılardaki ve çatılardaki ahşap işleri sizi hayrete düşürecek.
Birgi Ziyaretiniz İçin Pratik Bilgiler
Birgi’de sevmediğimiz hiçbir şey olmadı hatta daha uzun süre kalmadığımız için pişmanlık hissettik. Birgi; eski ve yeninin birarada uyum içinde olduğu, ne çok küçük nede çok büyük olan, şirin ve tipik, bir Türk kasabası. Birgi’yi ziyaret ettiğinizde yüzünüzde bir gülümseme olmaması için bir neden yok. Kendinizi evinizde hissedeceğinizden ve sizi sunduğu her şeyi keşfetmekten keyif alacağınızdan eminiz.
Her ne kadar bu güzel kasaba yabancı turistlerin gözünde popüler olsa da, özellikle Birgi’nin Yeşil Deniz adlı popüler bir Türk dizisinde yer almasından sonra yerli turistlerde burayı ziyaret etmeye başladı. Birgi’de aralarından seçim yapabileceğiniz birçok butik otel var. Biz restorasyonuyla ödüllendirilen ve bir Osmanlı evi olan Saliha hanım Taş Konak’ta kaldık. Burası Birgi tatiliniz için mükemmel bir seçim olabilir. Tipik tarzda güzel bir şekilde dekore edilmiş odaları oldukça keyifli ve tüm kasabanın muhteşem manzarasına yürüme mesafesinde.
Birgi’ye Nasıl Gidilir?
Birgi, Ödemiş’ten ve Aydın ile İzmir arasındaki E85 karayoluna bağlanan D310 karayolundan çok uzakta değil. Toplu taşıma araçlarını tercih edecekseniz, Selçuk’tan itiberen 2 saatlik bir yolculuğu göze almalısınız.
Eski Doğanbey
Eski Doğanbey, Didim ve Kuşadası arasında bulunan ve bir milli park olan güzel Dilek Yarımadası’nda yer almaktadır. Yarımada, bazı nadir Akdeniz faunası ve florasına sahip vadilerini, kanyonları ve ıssız plajlarını, yürüyüş ve doğa tutkunları ile buluşturan cennetten bir parça. (Devamını oku)
Bergama
UNESCO Dünya Mirası alanı, Bergama Akropolü, entik kentin hemen altındaki kasaba olan Bergama’yı genellikle gölgede bırakıyor.
Buldan
Buldan, tabii ki Birgi yada Kaş için gerçek bir rakip değil, ama birçok eski küçük sokak şüphesiz sizi büyülüyor. Sadece, ilçenin 20. yüzyıldan kalma daha sıkıcı olan endüstriyel kısmının biraz ilhama ihtiyacı var. Buldan’da gezinirken göreceğiniz birçok mimari hazineyi takdir edeceksiniz. (Devamını oku)
Yakınlarda Nereleri Gezebilirsiniz?
- Sardis; bir vahiy kilisesi ve etkileyici bir restorasyon projesi (26.31 km)
- Nysa; antik bir kentin zeytin bahçesine dönüşümü (39.90 km)
Birgi hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.