ARYKANDA

Slowtravelguide

Mozaik zeminler, bizim için herzaman ilgi çekici olmuştur. Arykanda ziyaretimizde de mozaik zeminin görünür olması bizi oldukça heyecanlandırdı çünkü genellikle sezon dışında ki dönemlerde koruma amaçlı örtülü oluyorlar. 1971’den bu yana devam eden kazılara rağmen kentin büyük bir bölümü el değmemiş durumda olmasına rağmen, yeterince dikkatli bakarsanız mozaikleri görmemeniz imkansız. Arykanda’da, çim alanların ve dağ yamaçlarının altında hâlâ pek çok şey saklı olabilir ancak ziyaret edilecek muhteşem bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

Hamam Kompleksi 

ARYKANDA NE ANLAMA GELİYOR?

Arykanda ismi, ‘-anda’ eki nedeniyle bu kentin Anadolu kökenli olduğu anlamına geliyor. Bu durum bizi Cadianda  antik kenti hakkında da meraka düşürdü.

”Büyük kayanın yanındaki yer” anlamına gelen Arykanda’nın tarihi M.Ö. 2’ye kadar uzanıyor ve bu da onu en eski Likya yerleşim yerlerinden biri yapıyor. Arykanda, güzel bir vadiye bakan bir dağın yamacına inşa edilmiş. Kalıntılar beş terasa yayılmış olduğundan, Arykanda’nın sunduğu her şeyi görmek istiyorsanız, tırmanmaya hazır olun.

Arykanda’yı ziyaretimizi Kasım ayında yaptığımız için şanslıyız çünkü bu durum kentin ziyaretçisinin az olduğu ve buranın tamamen bize olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, en azından otoparkın büyüklüğü bir gösterge ise, yılın daha yoğun zamanlarında da alanın turistler tarafından istila edilmediğini söyleyebiliriz.

Gymnasium ve Doğu Nekropolü

HAMAM KOMPLEKSİ

Arykanda turumuza kentin en belirgin binasıyla başlıyoruz. Alt terasta yer alan ve vardığınızda ilk göze çarpan yapılardan biri olan Hamam kompleksi. Likya’nın en büyüğüdür ve kısmen sağlamdır. Etkileyici kemerleri ve büyüleyici iç bölümü ile hamam kompleksi görsel bir şölen sunuyor.

Hamam Kompleksinin Ön Görünümü

Hamam kompleksinin bitişiğinde, etkileyici bir mozaik zemini ve büyük bir giriş kapısının kalıntılarını gizleyen  Gymnasium’u bulacaksınız.

Çarpıcı Hamam Kompleksi

NEKROPOLİS
Arykanda’da iki adet Nekropol bulunuyor. Batı Nekropolü’nde bulunan bazı tipik Likya kaya mezarlarını Finike’den Elmalı’ya giden ana yol boyunca görebilirsiniz. Hamam kompleksinin hemen arkasındaki doğu Nekropolü ise, olağanüstü bir anıtsal mezar koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Lahitlerin yanında tapınak mezarlarının yanı sıra görkemli beşik tonozlu mezarları da görebilirsiniz. Aşağıdaki vadiye özellikle de hamamlara ve Gymnasium’a baktığınızda manzara akıllara durgunluk verecek kadar güzel.

Doğu Nekropolisinden Bir Anıt Mezar

4. YÜZYILA AİT BİR VİLLA
Bu etkileyici villanın kalıntıları son yıllara kadar henüz ortaya çıkarılmamış. Arykanda kazılarından sorumlu Türk arkeoloji ekibi başkanına göre, sekiz odalı ve iki katlı bu villa bir aristokrata aitti. Mozaik zeminleri, sütunları ve havuzuyla zengin bir şekilde dekore edilmiş villa, etkileyici bir manzaraya sahip.

DEVLET AGORASI
Bir zamanlar hareketli bir yer olan devlet agorası, şimdilerde ortasında muhteşem bir ağaç bulunan huzur dolu bir yer. Agora’nın hemen üstünde, Odeon’a giden yol üzerinde ilerlerken, bir anda kendimizi mozaik bir zemin üzerinde yürürken bulduk. Başlangıçta pek fark edilmese de, dikkatlice baktığınızda tüm alanın mozaik zeminden oluştuğunu görebilirsiniz. Bu gerçekten büyüleyici!

ODEON

Odeon’a, Devlet Agorası’nın hemen üzerindeki üç kapıdan birinden ulaşıyorsunuz. Odeon’un, bir zamanlar oldukça şık bir yapı olduğu söyleniyor. Koltukların bir kısmı traverten ile restore edilmiş ve orkestra susmuş olsa da, gösteriyi artık doğa yürütüyor ve bize sorarsanız bu muhteşem bir gösteri!

Kısmen Restore Edilen Oturakları ile Odeon

Mozaik Zemin

TİYATRO
Tiyatro, Odeon’un hemen üst kısmında yer alıyor ve muhteşem bir şekilde korunmuş durumda. 20 sıra koltuktan herbirinin manzarası nefes kesici ve ne ilginçtir ki tiyatroyu aşağıdan göremiyorsunuz.

STADYUM
Stadyum, tiyatronun üst kısmında yer alıyor ve tiyatro gibi aşağıdan görülmüyor. Stadyum, Cadianda’daki daha küçük benzeri gibi, bir tarafında koltukların bulunduğu uzun bir koşu parkuru.

Tiyatronun Üst Kısmında Bulunan Stadyum

TİCARİ AGORA
stadyumdan ulaşabilirsiniz. Ziyaretimiz sırasında alanın bu kısmı ve kuzeybatıdaki Bouleuterion büyük ölçüde erişilemez durumdaydı.

ARYKANDA ZİYARETİNİZ İÇİN BİR KAÇ İPUCU

Arykanda’yı Finike – Elmalı yolu üzerinden ulaşabilirisniz. Park alanı sınırlı olmasına rağmen kente arabayla kolayca ulaşılabilir. Antik kente giriş ücretsiz ama siz yinede ziyaret öncesi kontrol etmeyi unutmayın. Toplu taşımayı kullanarak Arykanda’yı ziyaret etmek istiyorsanız buradaki seçeneklere göz atın.

Arykanda’da tesis bulunmadığından yanınızda yiyecek ve bol su getirdiğinizden emin olun.

 

Önerdiğimiz Lokasyonlar

Patara

Patara

Patara, Türkiye’deki en uzun kumsaldır. Öyle ki, kum tepelerinin keyifli görüntüsü eşliğinde 12 km boyunca yürüyüşler yapabilirsiniz. Patara kumsalı, deniz kıyısında yürüyüş yapmayı ya da at binmeyi sevenler ve yüksek sezonda bile kalabalık olmayan doğal kıyılar arayan deniz ve güneş meraklıları için eşsiz bir seçenek!(Devamını oku)

Cadianda

Cadianda

Cadianda ziyareti size hem tarihi hem de doğayı sevdirecek. Ağaçlar sıcağa ve soğuğa karşı koruduğu için her mevsim muhteşem. Cadianda, Fethiye’nin yüksek kesimlerinde bulunan antik bir kent. (Devamı)

Fethiye

Fethiye

Fethiye’de yapılacak en iyi şeylerin’ ne olduğunu söyleyen birçok arama sonucu bulacaksınız. Gerçek şu ki burada yapılabilecek o kadar çok şey var ki, bunlar tek bir blog yazısına sığmaz. Bu yüzden size ne yapacağınızı söylemeyeceğiz. Bunun yerine, ilk görüşte aşk olmasa da neden onu sevdiğimizi göstereceğiz. (Çok yakında)

ARIF HAVA DURUMU

YAKINLARDA NERELER VAR?

* Limyra; Antik bir bazilikaya dalmak (22,14 km)
* Restorasyon skandalına rağmen Rhodiapolis’i ziyaret etmek için 5 neden (24,04 km)
* Noel Baba nerede? Türkiye’deki Aziz Nikolaos kilisesinde! 30,80 km
* Myra neden Medusa selfielerinin ötesine geçiyor?(30,81 km)
* Şaşırtıcı Sura (Soura) ve sıradışı balık kahini (31,76 km)

Arykanda hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.