Arpaz Beyler Konağı
Osmanlı’nın Ortaçağ İle Buluşması
Slowtravelguide
Bugünkü durağımız etkileyici Arpaz Beyler Konağı. Ancak itiraf etmeliyiz ki, burası bizim restorasyona ihtiyacı olan bir Osmanlı Konağı’nı ilk kez görüşümüz değil. Aynı duyguları daha önce Birgi’de ki Çakırağa Konağı’nı ziyaret ettiğimizde de yaşamıştık.
Tek fark orada konağın restorasyon için süresiz olarak kapatılmış olmasıydı. Bu şüphesiz uzun vadede iyi bir haber, ancak bu tarz durumlarda içeriyi görmek isteyip de, reddedildiğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Nazilli yakınlarındaki muhteşem bir Osmanlı konağı olan Arpaz Beyler Konağı’nda şimdilik durum böyle değil. Ancak çok yakında bir restorasyon çalışmasını başlatmak için bir anlaşmaya varıldığını biliyoruz.
Eğer Nazilli yakınlarında iseniz, Nysa antik kenti veya Karacasu çömlek atölyelerini ziyaret ettikten sonra yönünüzü Arpaz Beyler Konağı’na çevirebilirsiniz.
Arpaz Bey Kulesi
Arpaz Beyler Konağının Tarihi
Bu konağın tarihi ve kule hakkında pek fazla bir şey bilinmiyor. Bununla birlikte, çoğu kaynak, bu yapıların 19. yüzyılın başlarında, Osmanlı beyleri tarafından bir Karya şehri ve piskoposluğu olan Harpasa Kalesi’nin eteklerinde inşa ettiği konusunda hemfikir görünüyor.
Bu beylik yani Arpaz Beyleri, Esenköy’den yaklaşık 20 kilometre daha güneydeki Akçay’a kadar uzanan geniş tarım arazilerine sahiptirler.
Sonradan İlave Edilmiş Ve Aynı Mavi Renge Boyanmış Bölüm
Halen bölgede yaşayanlar da dahil olmak üzere diğer kaynaklar, bu yapıların en az birkaç yüz yıllık olduğunu ve bölgede erken Osmanlı dönemine ait kalıntıların keşfedildiğini iddia ederek, mevcut yapının bir öncekinin restore edilmiş bir versiyonu olduğunu ileri sürüyor.
Mülk; bir konak, otel, çeşmeler ve banyolar, ahırlar, gözetleme kuleleri, depolar ve müştemilatlardan oluşuyor.
Açık Oturma Alanından Detaylar
Arpaz Beyler Konağındaki Muhteşem Odalardan Biri
Yanında ki Gözcü Kulesi İle Birlikte Konağın Yandan Görünümü
Arpaz Kulesi’nin günümüzdeki hali, II. Mahmud döneminde Arpazlı Hacı Hasan Bey tarafından yaptırılmış. Hasan Bey isyan nedeniyle Rodos’a sürülmüş ve daha sonra isyan bastırıldıktan sonra beraberinde getirdiği Naillac Kulesini inşa etmiş Rodoslu zanaatkarlara Arpaz Kulesi’ni inşa ettirmiş.
Kule, asma köprü ile korunmakta ve doğrudan ailenin yaşadığı konağa bağlanmaktadır.
Rodos Naillac Kulesini görmek için tıklayın.
Yaşanılan Bir Odanın Penceresi
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı: İzmir Adnan Menderes Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay.
Bebek Arabası: Uygun değil.
Giriş Ücrei: Ücretsiz.
Tesis: Yakınlarda yok.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.
“Visit Aydın ” web sitesine göre Arpaz Beyler Konağı, Bursa’da Sultan Murat Hüdavendigâr’ın Evinin birebir kopyası olarak inşa edilmiş. Zarif oyma ahşap işçiliği, çiçek desenleri ve açık oturma alanları ile Osmanlı evlerinin tipik mimari unsurlarına sahip.
Bu unsurların birçoğunun restore edilmesi gerekirken, bugün hala iyi korunmuş durumdalar. Özellikle kapı üzerindeki detaylar bizi büyüledi.
Arpaz Beyler Konağı ve kulesi ilk bakışta oldukça ıssız görünüyor, ancak konaktaki odalardan birinde yaşam devam ediyor çevredeki arazi tarım arazisi olarak kullanılıyor.
2019 yılında Arpaz ailesi, kule ve köşkün restore edilmesi ve müze statüsünün verilmesi şartıyla malikaneyi Nazilli şehrine bağışlamış. Bu restorasyon projesi, tamamlandığında şüphesiz bu muhteşem malikane eski ihtişamına kavuşacaktır.
Ziyaret etmek isterseniz lütfen izin almadan dolaşmayın. Konakta yaşayan çift, size bu harika yapıyı gezdirmekten heyecan ve mutluluk duyacaktır.
Pratik Bilgi
Bizler zaman zaman alışılmışın dışında maceralara atılırız ve ziyaret ettiğimiz yerler hakkında bazı bilgilere ulaşmak herzaman kolay olmuyor. Arpaz Beyler Konağı içinde durum böyle. Tadilat çalışmalarının her an başlayabileceğini lütfen unutmayın.
Bu Pencereler Dış Bölümde Bulunan Oturma Alanına Bakmaktadır.
Arpaz Konağı ve Kulesi, mevcut haliyle bile, özellikle bu tarzdaki yapılara hayranlığınız varsa, ziyaret edilmeye değer.
Planlanmış onarım çalışması henüz başlamadı. Ancak, herhangi bir haber duyarsak, bu makaleyi güncelleyeceğiz!
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Nysa, zeytinliğe dönüşen antik bir kent (21 km)
Karacasu, çömlek sanatı! (25 km)
Afrodit’i Aphrodisias‘da ziyaret edin (35 km)
Gerga, Türkiye’nin en gizemli yerlerinden birine yürüyüş (37 km)
Alabanda, kırsal alanın antik kentle buluşması (41 km)
Arpaz Beyler Konağı ve Kulesi hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Birgi
Birgi, adını hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak buranın muhtemelen Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olduğunu iddia ediyoruz.
Eski Doğanbey
Eski Doğanbey, Didim ve Kuşadası arasında bulunan ve bir milli park olan güzel Dilek Yarımadası’nda yer almaktadır.
Bergama
UNESCO Dünya Mirası Alanı, genellikle Bergama Akropolü’nün altında bulunan küçük Bergama kasabasını gölgede bırakır.
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.