Anavarza/Anazarbos
Yenilmez Şehir
Slowtravelguide
Tarihte “yenilmez şehir” olarak da bilinen Adana Kozan Dilekkaya Köyü’nde bulunan Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı uygarlıkları ile önemli kültürel bağlara sahip. Anavarza adı, Farsça’ da yenilmez anlamına gelen Nezarba’ dan türetilmiş.
M.S. 204 yılında iki şeritli kolonlu cadde, tiyatro, stadyum gibi önemli binaların inşa edildiği şehir, tarihte önemli bir role sahip. Ala Kapısı olarak adlandırılan üçlü kemerli zafer takı, Decumanus Maximus’a (Kuzey-Güney yönünde uzanan kolonlu cadde) erişim sağlar.
Antik Dünyanın En Büyük Caddesi
34m genişliğinde ve 2700m uzunluğunda iki şeritli (çift) ana cadde, antik dünyanın en büyük cadde yapısı olarak kabul ediliyor.
Şehir, M.S. 525 ve 561’de meydana gelen depremlerle iki kez tahrip olmuş.
Anavarza Üç Kemerli Zafer Kapısı
Üç Kemerli Zafer Takından Detaylar
Anavarza’da ilk kazı çalışmalarına 2012 yılında başlanmış. Şehir, Kozan İlçesinin 28 km güneyinde ve Adana’nın 70 km kuzeydoğusunda, Dilekkaya Köyü sınırları içinde yer alıyor. Antik kent, 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınmış.
Ana Sütunlu Cadde Ve Günlük Trafiği
Anavarza (Anazarbos) antik kentinin tarihinde hâlâ araştırılmayı bekleyen çok şey var. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin su seviyesi çok yükselince bölgede sık sık su baskınları yaşanmış ve nüfus daha yüksek arazilere yerleşmek zorunda kalmış ve bu yüzden Anavarza çok yüksek bir yerleşim bölgesi.
Anavarza’lı Ünlü Doktor
Aslen Anavarza’lı olan dünyaca ünlü doktor Dioskurides, İmparator Nero döneminde Roma ordusunda görev yapmış ve 18.yüzyıla kadar modern ülkelerin tıp fakültelerinde önemli eserlerden biri olarak kabul edilen ‘De Materia Medica’yı’ yazmış.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı: Adana Havalimanı.
Park Alanı: Kentin hemen girişinde mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay-Zor.
Bebek Arabası: Uygun.
Giriş Ücreti: Ücretsiz (ziyaretimiz sırasında).
Tesis: Köyün içinde market ve lokanta var.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman : İlkbahar ve Sonbahar ayları.
Anavarza Antik Kenti‘ndeki kazılar tamamlandığında Türkiye’deki en büyük antik kentlerden biri olacağını ve hatta en az Efes kadar ziyaretçi akınına uğrayacağını şimdiden tahmin edebiliyoruz.
Anavarza Nekropolisi
Anavarza Kalesi
Adana’da bulunan kaleler içinde en önemlisi kuşkusuz Anavarza Kalesi. Çukurova uçsuz bucaksız ovalar boyunca uzanırken, ovalarda çok nadir bulunan tepelere haberleşme ve güvenlik amaçlı kaleler inşa edilmiş. Anavarza Kalesi, Kozan Kalesi, Dumlu Kalesi ve Yılankale gibi tüm kalelerin birbirleri ile olan görsel temasları sayesinde, örneğin Ayas (Yumurtalık) limanına yanaşan bir geminin haberi kaleden kaleye aktarılabiliyormuş.
Anavarza Kalesi Efsanesi
Antik çağlara dayanan Anavarza Kalesi’nin adı da bir efsanenin parçası. Efsaneye göre, Anavarza Kralı’nın Çukurova’nın her yerinde güzelliği dillere destan olan bir kızı varmış.
Sis (Kozan) krallığının prensi ve Miss Krallığının prensi, Anavarza kralının kızı ile evlenmek istermişler. Her İki krallık ile arasındaki ilişkiyi tehlikeye atmak istemeyen baba, kızının suyu olmayan Anavarza şehrine su getiren kişi ile evlenebileceğini bildirmiş.
Her iki prens de hemen Anavarza’ya su getirmek için çalışmalara başlamışlar. Misis prensi Anavarza’ya su getiren ilk kişi olmuş ancak Sis Prensi’ne aşık olan Prenses kendini Anavarza kayalıklarından atarak intihar etmiş.
Çukurova’nın Savunma Kalesi
Anavarza Kalesi’ni Çukurova’daki diğer kalelerden ayıran en önemli özellik, Anavarza Antik Kenti’nin eteğinde yer alması. Diğer kaleler sadece karakol ve haberleşme görevi görürken, Anavarza Kalesi, antik kenti savunmak için kurulmuş bir yapı.
Stadyum (Circus Maximus)
Bir süre bölgenin başkenti olan Anavarza’nın, bu dönemde festival ve spor müsabakalarının da merkezi olduğu biliniyor. Stadyum (Circus Maximus) ve tiyatronun kalıntılarına baktığınızda bir zamanlar sahnelenen oyunlar ve heyecan verici yarışlar gözlerinizin önünde canlanacak (elbette biraz hayal gücü ile).
Etkileyici Anavarza Kalesi Duvarları
Anavarza Kalesinin Yapısı
Anavarza Kalesi’nin birçok bölümü ve duvarı halen ayakta. O dönemde kuşatılması çok zor olan ve çok dik bir tepe üzerine inşa edilmiş olan kaleye bugün de aynı nedenle ancak güney veya doğu kısmından ulaşılabiliyor.
Anavarza Kalesi birbiri içinde 3 surdan oluşuyor; surların arasında ise askeri kışla, su ve gıda depoları ve kilise bulunuyor. En iç kısımda ise merdivenle ulaşılabilen 3 katlı bir kule bulunuyor.
Anavarza Kalesinde Gün Batarken
Anavarza Kalesi Merdivenleri
Kalenin tepesine çıktıktan sonra, batıdaki antik kenti ve uçsuz bucaksız Çukurova ovasını seyrederken tüm yorgunluğunuzu unutacaksınız. Etrafınızı saran surlar ve askerlerin yürüdüğü merdivenler hala sağlam ve zamana karşı direniyorlar.
Anavarza Kalesinin doğu tarafına baktığınızda Ceyhan Nehri ve Çukurova’nın diğer kalelerini uzaktan görebilirsiniz.
Kaleye Varmak
Anavarza Kalesinin Aşağıdan Görünümü
Soldaki Havariler Kilisesi ve Sağdaki Kuzey Hamamı
Antik kentteki sütunlu yol ve mozaik havuzlar ziyaretçilerin ilgisini çeken diğer kalıntılar. 6. yüzyıldan kalma Kaya Kilisesi ve Havariler Kilisesi Bizans dönemine ait, batı kapısının dışındaki bir kulenin üzerindeki Arapça yazı ise Abbasi Dönemine işaret ediyor.
Kaledeki Surlardan Biri
Anavarza Kentinin Duvarları
Anavarza harabelerini çevreleyen duvarlar 1.500 metre uzunluğunda ve giriş kapılarından biri 3. yüzyıla tarihlenen zafer kemeri şeklinde tasarlanmış.
Kale Girişinde Kabartma Tabela
Anavarza Kalesi Tırmanmayı Gerektiriyor
Pratik Bilgiler
Anavarza Antik kenti henüz tamamen keşfedilmemiş bir kent. Kente tepeden baktığınızda, yerin altında olan kısmı yüzeye çıktığında nasıl görüneceğini hayal edebilirsiniz. Bizim ziyaretimiz sırasında kazı çalışmalarına bir süre ara verilmişti . Bu durumda belki ziyaretiniz sırasında gün yüzüne çıkmış süprizlerle karşılaşabilirsiniz.
Dilekkaya Köyü muhtarı ve tabii ki halkı oldukça misafirperver ve yardımsever insanlar ve ihtiyacınız olursa size seve seve yardımcı olacaklarını aklınızda bulundurun.
Anavarza’da bugün için Üç kemerli Zafer Takı dışında görülecek diğer bir yapı Anavarza Kalesi ve bu bir tırmanış gerektiriyor. Dolayısı ile eğer yaz döneminde ziyaret ediyorsanız sabah erken yada öğleden sonra saatlerini tercih etmelisiniz.
Yanınıza mutlaka su veya içecek alın ve rahat yürüyüş ayakkabıları giyin. Köyün içinde temel ihtiyaçları karşılayabileceğiniz bir market mevcut.
Ovaya Hakim Anavarza Kalesi
Ovanın Her Yerinde Antik Kente Ait Kalıntılar Var
Hala Yapılması Gereken Bazı Kazı Çalışmaları Var
Anavarza hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Ayas Antik Kenti ve Limanı, Kozan Kalesi, Dumlu Kalesi, Yılankale.
İlginizi Çekebilir
Alanya Kalesi
Beçin Kalesi
Kilometrelerce manzaraya hakim Beçin Kalesi Katolik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe ve Osmanlı dönemlerinde farklı uygarlıkların bir parçasıydı. (Devamını oku)
Mamure Kalesi
Bazı insanlar mükemmel kalelerin yüksek bir dağda olduğunu hayal ederler; diğerleri ise, güçlü duvarları ve Akdeniz’deki kuleleri ile Anamur yakınlarındaki Mamure Kalesi’ni ilk gördüklerinde hemen aşık olurlar. (Çok yakında)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.