Alabanda

Kırsalda Antik Bir Kent

Slowtravelguide

Alabanda Antik Kenti

Alabanda antik kenti kalıntıları; Aydın İli  Doğanyurt köyüne bağlı Araphisar mahallesinin üzerinde yada bir başka deyişle Araphisar mahallesi Alabanda harabeleri üzerinde bulunuyor. Antik kentte, çiftlik hayatı ortalıkta gezinen inekler ile doğal bir şekilde günlük seyri ile devam ediyor.

Doğanyurt Köyü

Kırsal alandaki bu huzurlu köyde dolaşırken, etrafta antik kente ait bilgilendirme panolarını bulabilirsiniz. Bazen de eğer bizim kadar şanslı gününüzde iseniz, ziyaretiniz esnasında mezar odası üzerindeki kazı çalışmalarını izlemenin keyfine varabilirsiniz.

 

 

Alabanda Tiyatrosu

Antik tiyatro, Alabanda’nın en etkileyici yapısıdır.

Diğer bir çok antik kent gibi stratejik bir öneme sahip olan Alabanda, Likya’ dan Ionia’ ya giden gümrük yolu üzerinde  bulunuyor. Antikçağ coğrafyacısı ve gezgini Strabon, Alabanda antik kentini, Mylasa ve Stratonikeia ile birlikte anmaktadır.

Kente ait en erken Hitit dönemi kayıtlarına göre, antik şehrin ismi Waliwanda olarak geçer. M.Ö. 4. yüzyılda bir Karia kenti olarak kurulan ve önemli bir yerleşim yeri olan Alabanda isminin, efsaneye göre ALA (at) ve BANDA (yarış veya zafer) kelimelerinin birleşmesinden doğduğu söylenir.

Başka bir kaynağa göre ise, kentin Karia’lı bir kahraman olan Euhippos’un oğlu Abandos tarafından kurulduğu anlatılır. Maalesef her iki bilgi de bugün için kanıtlanmış değil.

 

Agora’nın, o ihtişamlı günlerde ne kadar büyük olduğunu hayal etmek kolay değil. Alanda yapılan araştırmalar, Agora’nın 110 x 73 m ölçülerinde ve güneybatı girişini çevreleyen iyonik bir Stoa’ya sahip olduğunu gösteriyor.
Agora bugün, taş, moloz, sütunlar ve yer yer zeytin ağaçlarından oluşan bir alan gibi görünse de, zeminin altına akıllıca inşa edilmiş su borusu sistemi ve antik karoların yeniden birleştirildiği bölümü incelediğinizde etkilenmemek imkansız.

Biraz Daha Tarih

Alabanda’nın, M.Ö. 201’de Makedon Kralı V. Philip tarafından ele geçirilmeden önce, Seleukos döneminin başında Chrysaor Birliği’nin bir üyesi olduğu biliniyor.

Bizans İmparatorluğu döneminde bir piskoposluk merkezi olan Alabanda, M.Ö. 190’da Magnesia savaşından sonra, Romalılar tarafından hazinelerini alan Part ordusunun eline düştüğünü görmek için işgal ediliyor.

Bouleuterion (Meclis Binası)
Bouleuterion (Meclis Binası), Agora’nın yanında yer alıyor. Helenistik döneme ait bu yapı 36 m x 26 m ölçülerinde. Bazı duvarlar iyi korunmuş olmasına rağmen, içi tamamen çökmüş durumda.
Koltukların bazı sıralarının ayakta kalabilmiş olduğu Bouleuterion’un, ihtişamlı günlerinde nasıl göründüğünü hayal etmeye yetecek kadar kalıntı var.
Meclis binasının büyük bir bölümü yıkılmış olsa da, etkileyici bir yapı olduğunu söyleyebiliriz. Oturma bölümleri, kazı çalışmalarından sonra oldukça iyi durumda görünüyor. Güney duvarı ise bugün için ayakta ve sağlam durmaya devam ediyor.

Bouleuterion (Meclis Binası)

 

 

Tiyatro

Yaklaşık 600 yıl kullanılmış olan Alabanda tiyatrosu, antik şehirdeki ayakta kalmış en büyük yapıdır. Bir iddaya göre, tiyatro sahnesi Bizans döneminde harabeye dönmüş.

Tiyatro

Zaman  içerisinde bazı değişiklikler olmuş; tiyatro sahnesi Zeus Tapınağı’ndan gelen taşlarla onarılmış.

Kazı ve düzenleme çalışmaları 1999 yılından bu yana Aydın Müzesi tarafından yürütülüyor.

Oturma yerleri mermer olan yapının geri kalan kısımları yerel granit ve gnays kayacından oluşmaktadır.

Tiyatro

Tiyatro 600 yıllık varlığı boyunca Roma ve Geç Antik Dönem olmak üzere 2 kez yenilenmiş.

Tiyatronun orkestra alanında gladyatör dövüşlerine ve özel gösterilere uyum sağlayacak değişiklikler yapılarak yeni bir gösteri alanı yaratılmış.

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir:  Özel yada kiralık araç (sayfanın sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı: Bodrum Milas Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu:  Kolay (Rahat ayakkabılar tercih ediniz).

Bebek  Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretsiz.

Tesis: Maalesef yok (Yanınızda içme suyu getirin).

Ziyaret için En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Zeus Chrysaoreus Tapınağı

Zeus tapınağının kalıntıları antik tiyatronun kuzey batısında bulunuyor. Dorik mimaride inşa edilmiş tapınak, Alabanda’da bir kült tanrısı olan Zeus’a adanmış. Tapınağa ait bazı sütunlar, M.S. 4. yüzyılda tiyatronun sahne binasını yeniden inşa etmek için kullanılmış.

1904 yılında yaptığı kazıda Halil Ethem Bey yapıyı Dorik tapınak olarak sınıflandırmış.

Zeus Tapınağı Doğanyurt köyüne ve antik kente tepeden bakan bir tepe üzerinde, eski günlerde nasıl göründüğüne dair meditasyon yapabileceğiniz harika bir konumda bulunuyor.

 

Tapınak

Kazı çalışmaları sırasında, Tapınağın temenos bölgesinde, labrys’ lü (iki yüzlü balta) bir altar ortaya çıkarılmış ve bu yapının Zeus Tanrısına adanmış bir altar olabileceği fikrine ulaşılmış. Altarın bir tarafında  labrys, diğer tarafta çelenk şeklinde bir süsleme bulunmaktadır.

Hamam Kompleksi

Hamamdan geriye kalanlar halen yerin altında bulunuyor. Roma İmparatorluk dönemine tarihlenen Hamam kompleksi, 3 bölümden oluşuyor; Frigidarium veya soğuk banyolar, Tepidarium veya ılık banyolar ve Caldarium veya sıcak banyolar. Binanın en uzun kenarı 65m olarak biliniyor.

 

Klasik Mezar Odası

İyi korunmuş antik bir şehri ziyaret etmek ve bazen beklenmedik süprizlerle karşılaşmak her zaman keyiflidir. Bu süprizlerden biri olan Klasik Mezar Odası, ilk bakışta zeminde bir delik gibi görünsede dikkatlice bakıldığında yanda ki gizli girişi farkedeceksiniz.

Klasik mezar odası, 2,50 m x 2,55 m ölçülerindeki mezar odasına girmeden önce, her iki tarafında oturma yerleri bulunan küçük bir koridor sizi karşılayacak.

Alabanda Çevresi

Alabanda antik şehrinin çevresinde, bazı mezar alanları, tepelerde sur kalıntıları, gözetleme kuleleri ve başka bir tapınağın (Apollo Isotimos Tapınağı) kalıntılarını göreceksiniz. Bizans sur duvarlarının kalıntılarını ise, antik şehrin girişinde görmek mümkün.

Alabanda Çevresi

Sonuç olarak, Alabanda ziyaret etmek için ilginç bir antik şehir. Eğer bir gün Alabanda’yı ziyaret etmeye karar verirseniz, web sitemizde diğer bir makalede yer verdiğimiz Alinda Antik Kentini, lütfen rotanıza eklemeyi unutmayın.

Alabanda hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Alabanda Antik Kenti ikinci bir Efes olmasa bile, hakkında az da olsa edineceğiniz bilgiler ile ziyaret edilmeyi kesinlikle hak ediyor. Antik tiyatro sahnesi ve klasik mezar odalarına baktığınızda araştırmacı ve arkeologların nasıl özenle çalıştığını anlayabilirsiniz.

Yakınlarda Görülecek Başka Nereler Var?

Alinda, görkemli Agora’sı ile antik bir kent (13km)

Gökbel Vadisi, Jurassic manzarasında duvar resimleri (25km)

Lagina, Hekate Tapınağını mutlaka keşfedin (26km)

Labraunda, Zeus Labraundos kutsal alanını mutlaka ziyaret edin (24km)

Gerga, Gizemli Gerga’ya doğru yürüyüşe çıkın (19km)

 

 

 

İlginizi Çekebilir

Alinda

Antik bir şehri ziyaret etmeyi cazip hale getiren birden fazla nedeniniz olabilir. Alinda, tam olarak bu antik şehirlerden biri: Aydın’ın Karpuzlu ilçesi ile iç içe geçmiş ovaya hakim konumu ile, harika doğası,  Bafa Gölü, Alabanda Antik Şehri ve daha fazlasını gezebileceğiniz yakın destinasyonlar ile gerçekten ziyaret edilecekler listesinde olmayı hak ediyor. (Devamını Oku)

Afrodisyas

Tarih boyunca bu yerin adının hep Afrodisias olmadığını bilmenizde yarar var. Yapılan arkeolojik kazılar buradaki yerleşimin geç Neolitik döneme kadar tarihlendirildiğini göstermektedir. Afrodisias’ın bilinen önceki isimleri arasında Lelegonpolis, Megalopolis, Ninoi, Kayra ve Geyre bulunmakta olup, halen UNESCO’ nun dünya mirası listesinde bulunan Afrodisias’ın yakınındaki köyün adı Geyre’ dir. (Devamını oku)

 

Lagina

Neden kutsal diye sorabilirsiniz? Çünkü Lagina antik kenti, Stratonikeia’nın kült merkezi (veya dini merkez) idi. Bu kutsal alan, büyü ve büyücülük, ay ve gece ve hayaletlere adanmış gizemli bir kült olan Hekate’ye adanmıştır. Bu bilgi, Lagina’yı ziyaret etmeniz için yeterli değilse, bu makaledeki fotoğraflar sizi ikna etmenin  iyi bir yolu olabilir! (Devamını Oku)

 

DOĞANYURT, ÇINE HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.