Ariassos

ROMA KENTİNDE BİR GEZİNTİ

AZ BİLİNEN ARIASSOS

Bazen farkına bile varmadan ilgi çekici bir yerin önünden geçip gidersiniz. Bu durum, Ariassos antik kentinin yakınlarından geçerken başınıza gelmiş olabilir. Bu antik kent alanı, Antalya’yı Burdur’a bağlayan ana yola sadece 600 metre uzaklıkta, Antalya’nın yukarısındaki dağlarda gizlenmiş. Ariassos, bir bakıma unutulmuş gibi görünen antik bir kenttir. Ancak özellikle doğa yürüyüşlerinden ve antik kentleri keşfetmekten keyif alıyorsanız, Ariassos görülmeye değer. Bu küçük Pisidya şehrini bizim gözümüzden görmek için makelemize bir göz atın.

Tarihte Ariassos

Tarihi, Helenistik döneme kadar uzanan Ariassos antik kenti, M.Ö. 3. yüzyıl civarında kurulmuş. Stratejik olarak konumlanmış şehir, küçük Pisidya şehirlerinden biri olmasına rağmen, geç Helenistik dönemde kendi madeni parasını bastırmış. Gallienus ve Salonina dönemine kadar Roma’nın Galatya eyaletinin bir parçası olduğu Augustus’un yönetimi altında da bunu yapmaya devam etmiş. Ariassos’u, Çubuk Boğazı yakınlarındaki Pisidia – Pamfilya yolları arasındaki kavşakta, Antalya’nın yaklaşık 50 km kuzeyinde, Dağbeli köyünün karşısında bulacaksınız. Pisidia ve Pamfilya haritasını açmak için buraya tıklayın.

Ariassos ilk olarak M.Ö. 100 yıllarında Efesli Artemidorus’un bahsettiği on üç Pisidya kentinden biri olarak yazılı kaynaklarda yer almıştır. Bu yazılarda şehre Aarassos adı verilmiş, daha sonra Ariassos’a olarak değiştirilmiştir.

Ariassos’taki , kalıntıların çoğu, bölgedeki en çarpıcı simge yapılardan biri olan üçlü kemerli geçit de dahil olmak üzere İmparatorluk dönemine ait. Kentte bulunan tüm yazıtlar da aynı döneme ait. Ancak kentte, Helenistik surların ve bouleuterion ve küçük tapınak gibi sivil binaların izleri de var. Kentte islami sırlı çanak çömlek parçaları bulunmasına rağmen, şehrin M.S. 7. yüzyıldan sonra önemli ölçüde işgal edildiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Üç Kemerli Geçit
Ariassos’u ziyaret eden herkes, üç kemerli geçidin şüphesiz bölgedeki en belirgin yapı olduğu konusunda hemfikir olacaktır. Bu Roma kemeri M.S. 220 ile 240 yılları arasında inşa edilmiş ve neredeyse tamamen korunmuş. Vadinin kuzeydoğu ucunda, arkeolojik alanın şu anki girişinin bulunduğu yere yakın bir noktada konumlanmış olan geçidin üst bölümünde, şehirden uzağa doğru bakan dört adet heykel bulunuyor.

Üç kemerli bu geçit 18 metreden geniş ve yaklaşık 6 m yüksekliğinde. 2,90m genişliğinde iki yan geçidi ve 4,30m merkezi bir geçidi var. Bu tarihi Roma geçidi, Ariassos’un eski günlerinde olduğu gibi bugün de manzaraya hakim. Üç kemerli geçit, antik kent çevresinde yapacağınız yürüyüşünüz için harika bir başlangıç noktası olabilir.

Tüm İhtişamı İle Halen Ayakta Olan Ariassos Roma Kemeri

Nekropolis

Antik kent çevresinde birden fazla nekropol bulunmaktadır, ancak en belirgin kalıntılar vadiden Helenistik kent merkezine giden yol üzerindedir. En görkemli mezarlar, duvarları büyük ölçüde üç kemerli geçidinkine benzeyen çift tonozlu bir tapınak mezarıdır. Bir diğer dramatik mezar ise tüm vadiye bakan kayaya oyulmuş bir mezardır.

Antik kentin en üstünde, bazıları nispeten iyi korunmuş olan önemli bir lahit topluluğunu göreceksiniz. Her halükarda, sadece manzara bile nekropole kadar olan geziye değer.

Büyüleyici Rotalar

Burayı ziyaret etmek, eski bir antik kenti ziyaret etmekten çok daha fazlasıdır. Burası, Pisidya Yolu üzerinde yer aldığı için yürüyüş yapmak için mükemmel bir yer. 350 Km uzunluğundaki bu uzun mesafe yürüyüş parkuru, bölgedeki birçok arkeolojik alanı birbirine bağlamaktadır.

Rota boyunca ulaşabileceğiniz bir arkeolojik alanlar;

    • Trebenna’dan Termessos’a: 38.3km
    • Termessos’tan Ariassos’a: 33.7km
    • Döşemeboğazı (antik yol)’dan Sia’ya: 13.1km
    • Sia’dan to Melli’ye: 25.2km
    • Sia’dan to Kocain Mağarası ve Melli’ye: 30.4km
    • Melli’den Pednelissos’a: 61.6km
    • Pednelissos’dan Selge’ye: 48km
    • Melli’den Kremna’ya: 42.4km
    • Kremna’dan Sagalassos’a: 54.1km

 

Ariassos’taki yürüyüşümüz boyunca çektiğimiz fotoğraflar, patika boyunca sizi hangi antik kentlerin beklediği ile ilgili bir fikir verebilir. Daha fazla bilgi  için Termessos, Kremna ve Sagalassos makalelerimize göz atabilirsiniz.

Özetle, bu antik kent sadece yol boyunca vereceğiniz bir moladan daha fazlasıdır. Nispeten bozulmamış antik bir kenti keşfetmek oldukça keyifli. Bu antik kentin etrafında dolaşmak size Ariassos’u Termessos’a bağlayan eski Roma yolunun bir bölümünü keşfetme şansı veriyor ve bu bir şekilde çok tatmin edici bir deneyim. Bir çoban ve keçileri dışında, bu unutulmuş şehrin sessiz huzurunun tadını çıkaran tek ziyaretçi bizdik.

Ariassos’ta ihtiyaçlarınızı gidermek adına bir şey bulamayabilirsiniz bu yüzden yanınızda su ve yiyecek getirmenizi tavsiye ederiz. Ziyaretinizi sıcak mevsimde yapacaksanız güneşten korunmayı ihmal etmeyin. Bunun ilginç bir ziyaret olmasını istiyorsanız, biraz tırmanmanız gerekecek. Sağlam yürüyüş ayakkabıları ise olmazsa olmazınız olsun.

Cadianda

Cadianda

Antik Kent

Kıyı şeridinden uzaklaştığınızda, uzaktaki çam ormanını ve dağları görebilirsiniz. Üzümlü’ye yakın bir yerde ormanda, tarihi ve masalsı bir atmosferde, muhteşem bir yürüyüş için ideal bir yer olan Cadianda’yı (veya Kadyanda’yı) bulacaksınız. (Devamını oku)

Kyaneai

Kyaneai

Antik Kent

Tüm Likya kentleri içinde en fazla lahite sahip olan antik kent.  (Çok yakında)

 

 

Sidyma

Sidyma

Ancient Site

Büyüklük olarak daha az etkileyici olabilecek ancak sizde çok daha derin izlenimler ve Likya yaşamı anlayışı bırakacak bir kenti ziyaret etmekle ilgileniyorsanız, Sidyma’yı keşfetmeyi düşünün.  (Çok yakında)

AKKOÇ, DÖŞEMEALTI HAVA DURUMU

Yakınlarda Görülebilecek Diğer Lokasyonlar

  • Döşemealtı; Antalya’nın kilim tarlaları (14 km)
  • Termessos‘u keşfetmek demek, Büyük İskender’i yenmek gibi birşeydir. (19 km)
  • Susuz Han; şaheser Selçuklu taş işçiliği (23 km)
  • İncir Han; Selçuklu kervan yolunda bir han (34  km)
  • Antalya Kale İçi; eski kentin sokaklarında dolaşmak oldukça büyüleyici (39 km)

 

Ariassos hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.