Perge
Sütunlu Caddeleri İle Ünlü Bir Antik Kent
Slowtravelguide
Antik kentleri gezerken Yunan sütunlarını görmeyi seviyorsanız, Perge’yi listenizin en başına eklemelisiniz!
Perge, Antalya’nın hemen doğusunda yer alıyor, ama tatilinizi başka bir şehirde geçiriyor olsanız bile, bu büyülü antik kenti ziyaret etmek için uzunca bir yol kat etmeye değer!
Perge’ye geldiğinizde sütunlu yollar, Roma Hamamları ve tiyatro, ilginizi çekecek yerlerden sadece birkaçı…
Perge gezisinin size neler sunacağını bu makalede bulabilirsiniz.
Önünde Yatan Dekoratif Tonozlu Tavan ile Şehir Duvarı
Seyir Terasının Sunduğu Manzara
Tiyatro
Modern yaşam Perge’yi çepeçevre sarmış. Bu duruma, tiyatro ile antik şehrin arasından geçen cadde de dâhil ama bunu bir avantaja çevirerek, bir giriş ücreti ödemeden içeri girebilirsiniz.
Türkiye’de yaptığımız seyehatler sırasında pek çok antik tiyatro gördük.
Yapılma amaçlarının dışında bunların bir ortak noktaları daha varsa, o da hepsinin, kendisini benzersiz kılan bir özelliğe sahip olmasıdır. Bu da , insanı hayran bırakan bir şeydir!
Perge tiyatrosunun; 15 bin kişilik izleyici kapasitesine sahip eşsiz güzellikte işlenmiş sahnesi, mitolojik figürlerin yer aldığı incelikle yapılmış rölyeflerle zenginleştirilmiş.
Tiyatronun üst sıralarından baktığınızda, sizi antik kentin içinde ve stadyumda nelerin beklediği hakkında bir fikre sahip olabilirsiniz.
Görkemli Boyutuyla Perge Stadyumu
Stadyum, Perge’nin boyutu ve önemi hakkında bize önemli bir kanıt sunuyor. Afrodisias’takinden biraz daha küçük olan Perge Stadyumunun ebatları 234 metreye 34 metredir. Stadyumun kuzey ucunda gladyatör dövüşlerinin yapıldığı ayrı bir alan bulunuyor.
Perge stadyumunda bizi en fazla şaşırtan şey, her üç tonoz arasında bir girişin ve geri kalanında dükkânların bulunduğu, oturma yerlerini taşıyan beşik-tonoz konstrüksiyonudur.
Günümüzde inşa edilen pek çok stadyum ve arenanın da aynı prensiple yapıldığını görmek oldukça ilginçtir; yani bugün de seyirciler stadyumlara tribünlerin altından giriş yaparlar.
Stadyumun Varil Tonozlu Destek Yapısı
Roma Hamamları
Hamam olmayan bir antik kent düşünülemez. Döşemenin altında yer alan tuğla destekler ile kazan dairesi, bize hamamların nasıl ısıtıldığını gösterecek şekilde ortadadır.
Roma Hamamları
Perge’deki Roma Hamamları devasadır!
Hamamlar, antik çeşme (Nymphaeum) ile anıtsal kapının (Propylon) arkasında yer alıyor ve hem duvarlarda hem de yerlerde kullanılmış olan mermer parçalarını görebildiğiniz iyi korunmuş binalardan oluşuyor.
Roma Hamamından Bazı Detaylar
Roma Hamamı Kompleksinin İç Bölümü
Helenistik Kapı
Perge’deki Helenistik Kapı çok etkileyicidir.
Şehir kapısının her iki yanında bulunan yuvarlak kulelerin arasından geçerek bir zamanlar son derece görkemli olduğu belli olan bir iç-avluya girilir; duvarlar mermer kaplıdır ve iki kat yüksekliğindeki Korint tarzı sıra sütunlara oyulmuş nişlerin içlerinde heykeller bulunur.
Bir Bölümü Restore Edilmiş Helenistik Kapı.
Sütunlu Caddeler
Ana Caddenin ortasından Batı Sokağı boyunca, çeşmelere su taşıyan bir kanal geçer.
Ana Cadde üzerindeki sütunların üçünde birer rölyef vardır; bunlardan biri Artemis, biri şehrin kurucusu Calchas ve diğeri de kader tanrıçası Tyche’ye aittir. Sokakların iki yanında, bazılarının yerleri mozaiklerle döşenmiş olan dükkânlar bulunur.
Perge ile ilgili en çarpıcı gerçek, şaşırtıcı sayıda sütunun halen ayakta kalmış olmasıdır. Onları, baktığınız her yerde görebilirsiniz. Agora’nın çevresinde oldukları gibi, şehrin iki ana yolu boyunca da sıralanmışlardır.
Bu sütunlu yollar sizi, şehir surları içindeki tüm önemli yerlere götürür.
Ana Cadde sizi, Helenistik Kapıdan Akropolün sonuna götürür; sütunlu Batı sokağı da ana yolu keserek bunun yarısından biraz daha uzun bir mesafedeki Palaestra’ya (antik Yunan’da güreş okulu) ve Kuzey Hamamlarına götürür.
Perge Antik Kenti Sütunları
Gezinizin neredeyse tamamında farkında bile olmadan mozaikler üzerinde yürürsünüz.
Bunların üzerine koruma amaçlı çakıl döşenmiştir, ancak zaman zaman bu koruyucu tabaka bozulup mozaiklerin göz önüne çıkmasına neden olur.
Mozaik yer döşemelerinin en güzel örneği, Truva Savaşında Agamemnon’un kızı Iphigenia’yı kurban ederken tasvir edildiği, Batı Caddesindeki bir dükkânın zemininde bulunur.
Kuzey Agora’da Güzel Bir Işık Oyunu
İki caddenin kesiştiği Demetrios ve Apollonius takının olduğu yer, dinlenmek ve Hadrian Nymphaeum’unu uzaktan hayranlıkla seyretmek için ideal bir noktadır.
Demetrios ve Apollonius Kemerinden Görülen Batı Caddesi
Aklınızda Bulunsun
Lokasyon: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı: Antalya Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay – Orta.
Bebek Arabası: Uygun.
Giriş Ücreti: Ücretli (Müzekart+ geçerli)
Tesis: Küçük bir kafe ve wc bulunuyor.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman:Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.
Hadrian Nymphaeum’u (Hadrian Çeşmesi)
Hadrian Nymphaeum’u, ana caddenin ortasından geçen, çeşmelere ve şehrin hamamlarına su taşıyan kanalın başlangıç noktasıdır.
Ortadaki nişte, nehir tanrısı Kestros’un bir heykeli bulunur. Bu heykelin iki yanında yer alan merdivenler sizi Akropolise ve Perge’yi rahatça seyredebileceğiniz bir manzara izleme terasına çıkarır.
Seyir Terasından Muhteşem Bir Manzara
Terasa Kadar Yürümeyi Unutmayın!
Palaestra
Batı Caddesi üzerindeki Palaestra, açık bir avlunun çevresinde soyunma odaları olan, fiziksel egzersizler için yapılmış bir yerdir.
Buraya su getiren su kemerleri bugün bile görülebilmektedir.
Palaestra’ya artık girmek mümkün değil, ancak çevreleyen dış duvarı sayesinde bu yapının boyutu ve önemi hakkında oldukça iyi bir izlenime sahip olabiliyorsunuz.
Kuzey Hamamları
Perge’nin kuzey hamamlarına giriş, harabelerin girişindeki Roma Hamamlarının aksine neredeyse olanaksız.
Ancak yine de buranın atmosferini hissetmek için Batı Caddesinin sonuna kadar yürümeye değer.
Agora
Perge’nin kare şeklindeki Agora’sı, sütunlu yürüyüş yolları ve dükkânlarla çevrilidir.
Agora
Tam ortada bulunan daire şeklindeki yapının sonradan ayazmaya ya da gereken suyu temin için su borularının döşenmesinden sonra kutsal bir kaynağa dönüşen bir tapınak olduğu düşünülmektedir.
Doğudaki Yarım Kubbe Kilisesi
Doğudaki Yarım Kubbeli Kilise, Agora’nın yanında bulunan Bizans Bazilikası tipinde bir kilisedir. Bu, Perge’deki üç kiliseden en rahat erişimi olandır.
Bu kilisenin tarihinin, İsa’nın havarilerinden Paul’un misyonerlik yolculuğunda vaaz vermek için şehirde kaldığı Hristiyanlığın başlangıç dönemine dayandığı söylenir.
Doğu Apsisli Kiliseden Görülen Agora
Perge Giriş Kapısı
Pratik Bilgi
Perge, Nisan ortasından Eylül sonuna kadar her gün 08.00’dan 17.00’a kadar açıktır (ziyaret öncesi kontrol edin). Dini bayramların ilk günü saat 13.00’te açılır. Ziyaretiniz yalnızca tiyatro ile sınırlı değilse bir giriş ücreti ödemeniz gerekir.
Antalya’nın doğusunda yer alan Perge’ye, Antalya’yı Alanya’ya bağlayan D400 otoyolu üzerinden kısa bir mesafe kat edilerek varılır. Antalya’dan yola çıktığınızda, Antalya Havaalanını geçtikten az sonra Perge sapağını gösteren işaret levhasını görürsünüz. Toplu taşıma ile gidecekseniz birden fazla seçeneğe sahipsiniz. Perge için tüm toplu taşıma seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Perge ziyareti için en az 3 saat ayırmanızı tavsiye ederiz. Rahat yürüyüş ayakabıları ve güneş koruyucular olmazsa olmazlardır.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Aspendos, Antalya yakınlarında görülmesi gereken tiyatro (29 km)
Antalya Kaleiçi, deniz kenarında muhteşem bir gezinti (16 km)
Termessos, Büyük İskender’i yenmek (31 km)
Perge hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram sayfalarımız üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Didyma
Daha farklı bir geinti yapmaktan hoşlanıyorsanız, Altın kumun tozunu ayaklarınızdan temizleyip, Didyma’da dolaşabilir, çarpıcı Apollon Tapınağı’nın yanı sıra eski köyün minik sokaklarını ziyaret edebilirsiniz. (Devamını oku)
İlginizi Çekebilir
Laodicea
Laodicea, birçok heyecan verici özelliğe sahip etkileyici bir kenttir. Yeniden dikilmiş birçok sütuna sahip olmasının yanı sıra, birçok çekici sıralı caddeden oluşur. (Devamını oku)
Side
Bir tatil beldesinde çok farklı şeyler mi arıyorsunuz? Romantik bir sahilde akşam yemeğinde kültürel atmosferi, eski şehrin cazibesini ve modaya uygun şarap ve lezzetleri deneyimlemeyi sever misiniz? O halde Side tam sana göre! (Devamını oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.