LIMYRA
Antik Bazilikaya Pastoral Bir Dalış
Slowtravelguide
Antik kalıntılar söz konusu olduğunda, Limyra biraz farklı. Neden diye sorabilirsiniz? Gerçekten etkileyici olan bu antik kentten geriye çok az kalıntı kalmış. Ama Limyra’daki, sütunlu caddeye eklenmiş bazilikanın sular altında kalan kalıntılarını gördüğünüzde, bir anlığına hayrete düşebilirsiniz.
Eğer kendinizi Finike yakınlarında bulursanız, Pamukkale’nin populer ve dolayısıyla aşırı kalabalık “Kleopatra Havuzu” nu ziyaret etmek yerine, yoldan sapabilir ve Limyra’yı ziyaret edebilirsiniz.
Limyra’nın Tarihi
Tarihçiler Limyra’nın Likya dilindeki adı olan Zẽmuri’nin, Hitit dilinden geldiğine inanıyor ancak burada şu ana kadar Hitit dönemine ait hiçbir arkeolojik bulgunun izine rastlanmamış. Ancak bölgede M.Ö. 7. yy’a tarihlenen çanak çömlek parçaları bulunmuş.
Kentinin kuzey kesimindeki mimariye bakıldığında, en erken yerleşimin M.Ö. 6. yy’da gerçekleşmiş olabileceği düşünülüyor.
Limyra, M.Ö. 4. yüzyılda Perikle hanedanının ikametgahı olarak kullanılmış. O dönemde surlar, teras evler, Akropolis çevresinde bir Heroon ve 5 Nekropol üzerine dağıtılan 400’e yakın mezar anıtı yapılmış.
Roma yazıtları, Limyra’dan bir metropol olarak bahseder ve Likya Birliği’nin bir üyesi olarak iki oy hakkı vardır. Tiyatro ve Roma hamamlarının tarihi bu döneme kadar uzanır.
Bundan sonra Bizans döneminde şehir bir piskoposluk merkezi haline gelmiş ve bazilika ve piskoposluk kalıntıları günümüze kadar ulaşmış. 10. yüzyıla gelindiğinde, Piskopos’un koltuğu, bugün Finike olarak bilinen ve bir liman kenti olan yakındaki Phoinix’e taşınmış. Limyra, 15. yüzyılda büyük bir ölçüde terk edilmiş ve 20. yüzyılın ortalarında yeniden bugünkü köy kurulmuş.
Limyra’daki Ptolemaion Anıtı
Küçük Asya, Galatlar tarafından işgal edildiğinde, Büyük İskender’in varisi II. Batlamyus şehri desteklemiş ve kurtarmış. Halk, kahramanları için bir anıt inşa ederek, Ptolemaion adını vermişler.
Ptolemy Tapınağı’nın, çoğu bölümü yıkılmış durumda, ancak tamamı yaklaşık 30 metre yüksekliğinde iki parçalı bir yapı. Yunan kahramanları ve şövalyeler arasındaki savaşı tasvir eden kabartmalarla süslenmiş küp şeklinde bir tabana sahip.
Ptolemaion Tapınağı
Kübik tabanın tepesinde, binayı koruyan, gerçek boyutlu dört aslan heykeli duruyormuş. Ptolemaion, üst kısmı balık pullarıyla süslenmiş, yapraklar ve yılan heykelleriyle taçlandırılmış konik çatılı, iyon tarzı sütunlu dairesel bir tapınak.
Konik çatının kalıntıları bugün hala yerinde.
Sularla Çevrili Limyra Ptolemaion Tapınağı
Batık Bazilika Ve Sütunlu Cadde
Bizans duvarı Ptolemaion’u kaplıyor ve duvarın diğer tarafına açılan kapıdan geçtiğinizde hoş bir şekilde şaşıracaksınız.
Limyra’daki ilk izlenim o kadar da heyecan verici olmayabilir. Kentin etrafını seralar çevreliyor ve girişten görülebilen yapıların çoğu o kadar etkileyici değil.
Limyra’nın Pastoral Atmosferi
Ptolemaion duvarlarının arkasındaki manzarayı keşfettiğinizde ve ortam pastoral hale geldiğinde durum biraz değişecek.
Limyra ziyaretinizin bütün amacı bu. Akan su, batık kalıntılar ve yemyeşil bir ortam. Sıcak yaz aylarında, yasak olduğu halde bazı ziyaretçilerin burada yüzdüğüne şahit olabilirsiniz. Ne eşsiz bir yüzme havuzu!
Limyra kazı ekibi başkanı Martin Seyer, biz bu yazıyı yayınladıktan sonra bizimle iletişime geçti ve burada yüzmenin yasakladığını belirtti.
Olay yerinde bu yasak için herhangi bir ibare görmesek de, bir arkeolog olarak batık kalıntıları aşırı hevesli yüzücülerden koruma çabalarını destekliyoruz. Eğer yüzmeye meraklıysanız, Finike plajı sadece kısa bir sürüş mesafesinde sizi bekliyor olacak!
Limyra’daki Andron Deneysel Arkeolojisi
Limyra’da Bir Yürüyüş
Limyra’da yapacağınız bir yürüyüş sayesinde, deneysel bir arkeolojik deneyime sahip olacaksınız. Türkiye genelinde birçok antik kenti ziyaret etmemize rağmen, ilk defa bu ibarenin yer aldığı bir bilgilendirme panosu gördük. Arkeologlar bu yapıya Andron ismini vermişler.
Esas olarak ahşap kirişlerden yapılmış bu çekici yapı, birçok Likya kaya mezarının dış duvar stili hakkında fikir edinmek için inşa edilmiş. Çivi, vida veya yapıştırıcı kullanılmadan inşa edilen bu yapı tekniğinin, yüzyıllar öncesine ait olduğu düşünülüyor. Model üzerinde teorik araştırmalar yapıldıktan sonra, yapı Limyra’nın arkeolojik misyonu için yeni bir alan yaratmak amacıyla kullanılmaya devam ediyor.
Dereye Benzeyen Bu Su Birikintisi, Batık Sütunlu Bir Caddedir.
Limyra Kazıları
Buradaki arkeolojik faaliyetler son 50 yıldır devam ediyor. Ziyaretimiz sırasında bir ekip Gaius Caesar için yapılan anıtın yanındaki alanda kazı yapıyordu.
Anıt, Limyra’nın ayakta kalan en güçlü yapılarından biri. Esasen, M.S. 21 Şubat 4’te Limyra’da ölen Roma İmparatoru Augustus’un torunu ve gelecekteki varisi için boş bir mezar olarak yapılmış. Kabartmalarla süslü yapının, bir kısmı şu anda Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Kısmen Kazılmış Olan Tiyatronun, Dört Oturma Sırası Hălă Gömülü.
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritayı kontrol edin).
En Yakın Havalimanı: Antalya Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay.
Bebek Arabası : Uygun değil.
Ücret: Ücretli (müzekart+ geçerli)
Tesis: Yok.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak.
Tiyatro ve Roma Hamamları
Günümüzde Limyra antik kenti, bir yol ile ikiye bölünmüş. Roma Tiyatrosu yolun diğer tarafında, Roma Hamamı’nın hemen yanında yer almaktadır. At nalı şeklindeki yapı bağımsızdır ve orijinal yapısı M.Ö. 2. veya 1. yüzyıla kadar izlenebilir. M.S. 1. yy’da depremle büyük hasara uğramasından sonra ciddi değişimlere uğramıştır.
Yanındaki bilgi panosuna göre tiyatro, gölgeliğin altında yaklaşık 20.000 seyirciyi ağırlayabiliyormuş.
Bugün tiyatro kısmen gömülü ve dört sıra oturma yeri hala toprağın altına gizlenmiş durumda.
Tiyatroya Bitişik Roma Hamamları
Limyra Nekropolis’inin Bir Bölümü
Limyra Nekropolü
Ziyaretinizden sonra Arykanda yönünde biraz daha ilerlemeyi unutmayın. Limyra’daki Nekropolis’e varmadan önce bir lahit göreceksiniz.
Taş mezarlar yol kenarındaki dağa dağılmış durumda. Bazıları hălă yarı gömülü durumda ve yol altında gizlenmiş daha fazla mezar olduğunu varsayıyoruz. Her durumda, burayı ziyaretinize eklemeyi unutmayın, kaçırırsanız yazık olur.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Rhodiapolis, ziyaret etmek için 5 neden (10 km)
Myra, Medusa selfieleri ile ünlü kent (20 km)
Santa Claus nerede? Türkiye’deki Saint Nicholas kilisesinde! (20 km)
Arykanda, mozaikleri keşfedin (22 km)
Limyra hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Pratik Bilgi
Eğer birkaç saatlik vaktiniz varsa, burası özellikle ziyaret etmeyi planlayacağınız bir anitk kent olmayabilir, ancak Finike bölgesinde olursanız ve özellikle yakındaki Rhodiapolis ile birleştirirseniz burası kesinlikle görülmeye değer.
Limyra’ya ulaşmak oldukça kolay ve yol işaretleri iyi. Finike ana yolu D400’den Elmalı’ya giden yolu takip edin. Limyra’da, ziyaretinizin saatine bağlı olarak, küçük bir giriş ücreti ödemeniz gerekecek. Bilet gişeleri her zaman açık değil, bu nedenle özellikle sezon sonu gitmeyi planlıyorsanız şanslı olabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Kekova
Kaş yakınlarındaki bu küçük takımada, yeryüzü cenneti gibidir. Burada şaşırtıcı olan sadece doğa değil, aynı zamanda bu bölgenin su altındaki tarihidir. (Devamını oku)
Kaunos
Side
Bir tatil beldesinde her şeyden biraz olmasını isteyenlerden misiniz? Hani şöyle içinde biraz kültür, biraz eski kentlere has cazibe bulunan ve deniz kıyısında romantizm içeren şık akşam yemekleri de sunan türden bir tatil midir tercihiniz? (Devamını oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.