MAMURE KALESİ

Anamur’un Simgesi

 

Slowtravelguide

Bazı kişiler muhteşem kalelerinin yüksek bir dağda olduğunu düşünürler; diğerleri ise Anamur yakınlarındaki, sağlam surları ve Akdeniz’e gömülü kuleleriyle Mamure Kalesi’ni ilk gördüklerinde hemen aşık olurlar.

Çoğu restore edilmiş 23.500 metrekarelik alanı, Roma dönemine kadar uzanan tarihi ile birleştirerek keyfini çıkarabilirsiniz.

Alanya-Mersin sahil şeridinde karayolunda seyahat ederken mükemmel bir durak olan Mamure Kalesi, çocuklarınızla seyahat ediyorsanız hiç şüphesiz ilk tercihiniz olacaktır.

Sadece; o dönemde Mamure Kalesi’ni inşa ederken çocukların güvenliği akıllarına gelmediği için, burayı fethetmeden önce lütfen çocuklarınıza dikkat edin.

Muhteşem Mamure Kalesi

Mamure Kalesi Nerede?

Anamur’un 6 km güneydoğusunda yer alan Mamure Kalesi, Alanya ve Mersin’i D400 karayolu üzerinde birbirine bağlayan etkileyici bir sahil simgesidir. Yoldan bakıldığında Mamure Kalesi olduğundan çok daha küçük görünür.

15., 16. ve 18. yüzyıllarda Osmanlı döneminde birçok kez onarıldıktan sonra, bir kısmı kervansaray olarak kullanıldığından yakın zamanda restore edilmiştir. Anamur Kalesi, şüphesiz Türkiye’nin en önemli ve en iyi korunmuş kalelerinden biridir. Bu makalede sizlere; varlığı sırasında birçok değişiklik geçirmiş olan kalenin, en önemlilerini anlatacağız.

Mamure Kalesi Camii

Yüksek duvarlar Kalenin üç ana avlusunu bölüyor ve dış kale avlusunda Karamanoğulları tarafından inşa edilmiş Osmanlı tarzı bir cami bulunuyor. Eski dükkanlar ise aynı bölgede, Mamure Kalesi’nin girişinin yakınında yer alıyor.

 

Roma  Dönemi

Mamure Kalesi’nin kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, 1988 yılında yapılan kazılarda M.S. 3. ila 4. yüzyıllar arasında Geç Roma Dönemi’ne tarihlenen bir mozaik zemin ortaya çıkarılmıştır. Bazıları, tarihinin bir döneminde, kökenleri M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan bir şehir olan yakındaki Anemurium’un dış koruyucu Kalesi olarak hizmet etmiş olabileceğini söylüyor.

Mamure Kalesi Surları

 

Bizans’lılardan Selçuklu’lara 

Mamure Kalesi Bizanslılar tarafından genişletilip Haçlı seferleri sırasında kullanıldıktan sonra Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat 1221 yılında kaleyi tekrar ele geçirmiş. Padişah, mevcut temeller üzerine daha sonra Karaman Beylik’e dahil edilecek olan daha büyük bir kale inşa etmiş. Anamur’un düşman tarafından ele geçirilip tahrip edilmesinin ardından Karamanlı Mahmut, kaleyi ele geçirmiş ve yeniden onardıktan sonra adını Mamure Kalesi olarak değiştirmiştir. Mamur, müreffeh veya gelişen anlamına gelir ve buda şanlı tarihine bir referanstır.

Arkada Planda Mamure Kalesi Olan Bu Plaj Ne Kadar Güzel Değil Mi?

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel veya kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı: Alanya Gazipaşa Airport.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Orta.

Bebek Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretli (müzekart+ geçerli).

Tesis: Kalenin içinde yok.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Hava şartlarına bağlı olarak, tüm yıl boyunca ziyaret edilebilir.

 

Osmanlı İmparatorluğu

1300-1308 yılları arasında Karamanlı Mahmut’un saltanatı sırasında Mamure Kalesi ele geçirilmiş ve daha sonra 1475’te Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. Osmanlılar yüzyıllar boyunca kaleyi onarmış ve kervansaray olarak da kullanmışlardır.

 

Mamure Kalesi Restorasyonun Ardından Gururla Ayakta Duruyor

Mamure Kalesi’nin Surları Olağanüstü!

 

Mamure Kalesi Ziyaretinden Beklentiniz Ne Olabilir?

Kendinizi yakınlarda bir yerlerde bulursanız, sadece muhteşem ortamı için bile olsa Mamure Kalesi görülmeye değer. Mamure Kalesi, içinde bazı su kaplumbağası türlerinin yaşadığı hendekli bir kaledir. Kalenin deniz tarafında, hepsi eşit derecede çarpıcı olan kayalık ve yumuşak kumdan bir sahil uzanır. Kalenin 39 adet kulesi, harika bir manzara sunan surlar ile birbirine bağlanmıştır.

Mamure Kalesi Duvarları, Etrafındaki Hendek ve Su Kaplumbağaları

Mamure Kalesi’nin Ana Kule İçi

Mamure Kalesi Ana Kule

Ana kuleye mutlaka tırmanmaya çalışın, çünkü hem içi hem de dışı muhteşem ve tabii ki, ödülünüz muhteşem bir manzara! Bu basamakları çıktıktan sonra yorulursanız, ziyaretinizden sonra her zaman Kalenin arka tarafında yüzmeye gidebilirsiniz!

Biraz meyve suyunuz kaldıysa, eski Hamam’ın kalıntılarını keşfetmek için caddenin diğer tarafına gidin. Mamure Kalesi’nin aksine hamamını ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

 

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Anemurium; Anadolu’nun en güney ucu (11 km)

Mamure Kalesi hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Pratik Bilgi

Kaleye girmek için küçük bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Surların basamaklarını tırmanırken küçük çocuklara dikkat edin.

İlginizi Çekebilir

Beçin Kalesi

Bodrum veya çevresinde yaşıyorsanız yada daha önce Milas – Muğla yolunu kullandıysanız, muhtemelen Milas ovasının ortasında yükselen kaleyi fark etmişsinizdir. (Devamını oku)

Alanya Castle

Alanya Kalesi, Türkiye’deki ortalama kalelerden biri değil. Burası denize bakan yemyeşil bahçelerin, Osmanlı döneminden kalma evlerin ve muhteşem tarihi kalıntıların bulunduğu canlı bir vahadır. (Devamını oku)

Anavarza Kalesi

Adana’da bulunan kaleler içinde en önemlisi kuşkusuz Anavarza Kalesi. Çukurova uçsuz bucaksız ovalar boyunca uzanırken, ovalarda çok nadir bulunan tepelere haberleşme ve güvenlik amaçlı kaleler inşa edilmiş. (Devamını oku)

ANAMUR HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.