Lyrbe
Toros Dağlarındaki Muhteşem Agora
with Slowtravelguide
Lyrbe adını daha önce duymuş muydunuz? Duymadıysanız, belki de eski yayınlarda Lyrbe’nin yanlışlıkla Seleukeia olarak anıldığını görmüşsünüzdür.
Belki şimdiye kadar her ikisini de duymadınız; ama artık haberdar olmanın zamanı geldi; en azından çarpıcı yerler ve gerçekten bakir antik ören yerleri ile ilgileniyorsanız…
Lyrbe Antik Kentine Hoşgeldiniz
İşte, Lyrbe’yi ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız tam da budur: Toros Dağları üzerindeki çam kokulu ormanda yer alan muhteşem bir Agora! Henüz gitmediyseniz haydi birlikte ziyaret edelim!
Agora Ve Sütunlu Cadde
Lybre Mi, Seleukeia Mı?
Manavgat ve Side’nin yukarısında, dağların üzerine tünemiş antik kentin büyük olasılıkla Lyrbe olduğu konusunda bugün bir görüş birliği bulunmaktadır. Büyük olasılıkla mı? Evet. Çünkü daha önceleri hatalı bir biçimde Seleukeia olarak tanımlanmış olsa da Lyrbe’deki en eski arkeolojik buluntular daha da eskidir ve Klasik Çağ’dan kalmadır. Seleukeia ise Helenistik dönemden kalmadır ve bir de limanı vardır. Bu kentin muhtemelen Side’nin batısındaki sahil boyunda bir yerde olduğu tahmin ediliyor. Bugünkü görünen kalıntılar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalmadır
Lyrbe Antik Kenti Kazıları
Arkeolojik çalışmalar, daha önce Side ve Perge kazılarının başında bulunmuş olan Profesör Jale İnan tarafından sadece 1972 ile 1979 yılları arasında yapılmış olduğundan, adeta unutulmuş olan bu kentle ilgili bunların dışında çok az şey biliniyor.
Bu çalışmalar sırasında bulunan heykel ve mozaikler, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Daha sonraki ‘tesadüfi’ buluntular ise yakındaki Side Arkeoloji Müzesi’ne gitmiştir. Antik kentte bulunan Side dilindeki yazılar, Side’yi kuran ve orada yaşayan aynı insanların, antik çağlarda Lyrbe’nin de sakinleri olduğuna işaret ediyor
Agora Cadessi
İki Katlı Agora
Lyrbe’deki Agora, kuşkusuz ayakta kalmış en etkileyici yapıdır. Aslında bu, büyük olasılıkla tüm bölgede en iyi korunmuş olan Agora’dır. Şehrin ticaret ve yönetim merkezi olan Agora kompleksi, Helenistik dönemde, M.Ö. 2.yüzyılda inşa edilmiş; Roma döneminde ve 4-5.yüzyıllarda da diğer yapı ve binalar eklenmiştir.
Agora’daki Dairesel Odeon’un Arka Tarafı
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).
En Yakın Havalimanı: Antalya Havalimanı.
Park Alanı: Antik kentin hemen yanında mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay-Orta
Bebek Arabası: Uygun değil.
Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Tesisler: Yok.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim.
Agora’nın Giriş Kapıları
Dikdörtgen biçiminde olan Agora’nın altı giriş kapısı bulunuyor. Tüm kenarları iki katlı binalar ve Dor ve İyon tarzı kolonlu galerilerle çevrilmiştir. Kuzey tarafında bir kütüphane ve eksedra (cumba), doğu tarafında ise ahşap oturma yerleri ve dükkânlar olan yarım daire şeklinde bir odeon bulunuyor.
Ayrıca Agora’nın kuzey batısında erken dönem bir Hıristiyan şapelin izlerini de halen görebilirsiniz.
Tüm Muhteşemliği İle Agora
Sütunlu Cadde
Lyrbe Antik Kenti Mozaikleri
Galerinin yerleri, diğer bazı odalar gibi mozaik yer karolarıyla döşenmiş. Yerlerinde sağlam kalmış olan mozaiklerin üzerleri şimdi örtülü. Orpheus ve antik Çağın Yedi Bilgesi gibi bazıları ise Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Lyrbe Depolama Alanı
İkinci galerinin altında, orman tarafından girilebilen bir depolama alanı bulunuyor. Burada bugün hâlâ mozaik döşeme tabakalarını yerli yerinde görmek mümkün. Bu da bu antik ören yerine muhteşem bir büyü katıyor ve gerçekten de sabırsızlıkla keşfedilmeyi bekliyor.
Lyrbe Antik Kenti Depolama Alanındaki Etkileyici Kaos
Bu Bir Uçan Daire Olabilir Mi?
Agora’nın Ötesindeki LYRBE
Her ne kadar Agora, antik kentin kesinlikle en görkemli bölümü ise de, Lyrbe’de görülecek daha pek çok şey var. Öncelikle burası ormanın zengin bitki örtüsüyle ve uzaktaki deniz manzarasıyla son derece keyifli bir yürüyüş yeri! Antik kentin çevresinde yürüyerek iki tapınağın, birkaç sarnıcın, bir hamam ve diğer ev ve yapıların kalıntılarını keşfedebilirsiniz. Yapıların tamamı aynı şekilde korunmuş olmasalar da, böylesine eski ve zengin bir yerde bunun fazla bir önemi olmuyor.
Agorayı Çevreleyen Yapılar
Tapınağın İç Bölümü
Tapınaklardan Birinin İç Bölümü
Lyrbe’nin İncileri
Kısacası, Lyrbe her halükârda bir ziyareti hak ediyor. Farklı tonlardaki yeşil rengin, sessizliğin (ziyaret saatiniz doğru seçildiği takdirde) ve yeterli ölçüde görkemli yapının mükemmel bir bileşimi olan Lyrbe’ye gerçekten âşık oluyorsunuz.
Lyrbe Yakınlarında Bulunan Su Kemeri
Lyrbe hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram sayfalarımız üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Pratik Bilgiler
Bu güzel antik kenti en keyifli şekilde gezebilmek için, ziyaretinizi yaz sezonu dışında ya da günün erken veya geç saatlerinde gerçekleştirmenizi öneririz.
Ayrıca, antik kente doğru giden yol üzerindeki su kemerleri ve antik köprü kalıntılarını da gözden kaçırmayın. Bir de, Lyrbe’de bulunan bazı objeler Side’deki müzede sergilendiği için, Side’yi de ziyaret etmeniz içtenlikle önerilir.
Rahat yürüyüş ayakkabılarınız ve içme suyunuz her zaman yanınızda olsun.
Lyrbe Yakınlarındaki Roma Köprüsü
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Ormana, Antalya’da şirin bir köy (24km)
Side, Side Antik Kentininde içinde bulunduğu turistik bir tatil bölgesi (15km)
Aspendos, muhteşem bir antik kent ve tiyatro (28km)
Sarıhacılar Köyü, tarihi İpek Yolu üzerinde bir köy (31km)
Kremna
B`azı antik kentlerin adlarını nereden aldıklarını bulmak için tarihin derinliklerine inip araştırmanız gerekir; ama Kremna onlardan biri değil! Adının kaynağına ulaşmak için tek yapmanız gereken Bucak (Burdur) yakınındaki, adı Eski Yunanca’da ‘uçurum’ anlamına gelen Kremna’yı ziyaret etmektir. (Devamını oku)
Pınara
Pınara’yı ziyaret ederken akla gelen kelimeler dokunulmamış, keşfedilmemiş, gizemli ve dingindir. (Çok yakında)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.