Iassos

Antik Bir İnci

Slowtravelguide

Tarihi 4000 yıldan daha eski olan Iossos antik şehri, Bodrum Yarımadasına yakın olmasına rağmen çoğu zaman gözden kaçmış bir antik şehir. Iassos, geçmişte gelirinin büyük kısmını balık ticaretinden sağlayan ve zengin bir şehirmiş.

Günümüzde ise çoğunlukla yerel deniz ürünlerini  sunan restoranların bulunduğu şirin bir balıkçı köyü olan Kıyıkışlacık’ın yanıbaşında ziyaretçilerini bekliyor.

 

Iassos Gümrük Binası

Iassos Tarihi

Mitolojiye göre şehir Argos’tan gelenler tarafından kurulmuş ve M.Ö. 431-404 yılları arasında ise Peloponez Savaşına katılmış. Iossos , çağlar boyunca defalarca fethedilmiş. İlk önce Spartalılar sonra  4. y.y’da Büyük İskender ve ardından Makedon Kralı V. Filip üzerine düşeni yaparak şehri kuşatmış. Roma’lılar tarafından zorlanan  V. Filip daha sonra  şehri Mısır’lı V. Ptolemy’e vermek zorunda kalmış. Iossos, son olarak  Bizans’ın eline geçmiş sonra da Osmanlı egemenliğinde hüküm sürmüş ve 15. veya 16. y.y. da terkedilmiş.

Doğu – Batı Stoa

Stoadaki Bir Eser

Simgesel Yapılar

Iassos, bugün hăla denizin içinde tek başına gururla ayakta duran ve şehre ayrı bir anlam katan batı limanındaki kulesi ile, ziyaret edilmeyi kesinlikle hak ediyor.

Iossos kazıları ilk olarak 19. yüzyılın başlarında başlamış. 1960 ve sonrasında ise İtalyan bir arkeoloji ekibi tarafından yürütülen kazılar sayesinde büyük aşama kaydedilmiş.

Tunç Çağına ait eserler, mozaikler, meclis binası ile Mozele dahil olmak üzere birçok muhteşem keşif  gün yüzüne çıkarılmış.

 

 

Mezar Odaları

Meclis Binası

Meclis binası , antik şehrin girişinde Agora’nın hemen yanında sizi karşılıyor. Orjinal yapının tarihi  M.Ö. 4. yüzyıla uzanıyor ancak bugünkü hali M.S. 1. yüzyıla tarihleniyor.

Önceleri meclis binası olarak kullanılan yapı daha sonra küçük bir tiyatro olarak işlev görmüş. 

 

 

 

Doğuya Bakan Bouleuterion (Meclis Binası)

Iassos’un Doğal Güzelliği İnkar Edilemeyecek Kadar Muhteşem

Agora (Kent alanı) ve Stoa (Sütunlu Galeri)

Agora ve Stoae M.S. 136 – 138 yıllarında inşa edilmiş. Meclis binasına, Artemis Kutsal Alanına ve diğer bazı yapılara güney Stoa’ dan geçiliyormuş.

 

 

Iassos Agorası

Iassos Kavşağı

Iassos Gümrük Binası

Iassos Gümrük Binası Ve Limanı

Gümrük Binası

Batı Limanı’nın girişinde bulunan Gümrük binası, Iassos’un şüphesiz en ikonik yapısı. Bugün hala gururla dimdik ayakta duran bu yapı, tabiiki dalgaları kırmak için değil , liman girişini kontrol etmek şehri savunmak ve aynı zamanda gözcülük yapmak amacı ile inşa edilmiş. 

Iassos Gümrük Binası Ve Liman

Harika Mozaikler

Iasoos’taki Mozaikler İyi Korunmuş

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel ve kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı: Bodrum Milas Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Kolay-orta.

Bebek Arabası: Uygun.

Giriş Ücreti: Ücretsiz (dönemsel değişiyor).

Tesisler: Kafe, restoran ve ufak tefek alışveriş dükkanları mevcut.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman : Tüm yıl boyunca (Pazartesi günleri hariç) hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Iassos Mozaik Kalıntıları

Mozaik Evi

Kalenin yapıldığı tepenin güney yamaçlarında mozaikli evi ziyaret etmek mümkün. Bu çarpıcı güzellikteki  mozaikleri, 2021 yazında başlamış olan yenileme çalışmaları ve tepeye çıkan yeni patika yollar sayesinde görmek artık daha da keyifli olacak.

 

 

Klasik Roma Heykeli

Iassos Müzesinin İç Bölümü

Mozelenin Revaktan Görünümü

Iassos Mozele Kemerleri

Mozele Kabartmaları

Mozalede Bulunan Tapınak

Iassos Müzesi

İassos Müzesi diğer adı ile Balık Pazarı antik şehre çok da uzakta olmayan bir noktada, surların dışında  bulunuyor.Balık pazarı isminin nereden geldiği bilinmiyor ama bu isim bugün hala halk arasında kullanılmaya devam ediyor. M.S. 13. yüzyıldan kalma olan bu Roma Mozalesi tamamen restore edilmiş ve bugün müze olarak kullanılıyor. Müzede, birkaç önemli değerli eserle birlikte diğer kolleksiyonu da görmek mümkünç

Iassos Müzesindeki Yazıtlar

Pratik Bilgi

Tesisler antik kente biraz uzak mesafede olduğundan, yanınızda atıştırmalık birşeyler ve su taşımanızda fayda var. 

Eğer ziyaretinizi yaz döneminde gerçekleştirecekseniz, güneşten korunmak için önleminizi alın. Rahat yürüyüş ayakkabıları giymeyi de ihmal etmeyin.

 

Baldaquin Mezarı

 

 

 

Iassos hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Iassos ve Çevresi

Iassos antik şehrinde belirgin olarak görülen yapıların yanısıra, iyi durumda olmayan yapıları da görmek mümkün. Mermerlerin çoğu Konstantinopolis rıhtımlarında kullanıldığı için sadece tek duvarı ayakta olan tiyatro buna güzel bir örnek olabilir. 

Diğer kalıntılar arasında  Bazilika, Nekropol ve köyün girişinde bulunan etkileyici Baldaquin mezarı sayılabilir.

 

 

 

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Beçin Kalesi (Milas), Unesco dünya mirası geçici listesindeki Bizans kalesi (28km)

Bafa Gölü, antik uygarlığın kıyısındaki yaşam (54km)

Herakleia ve Yediler Manastırı, şok edici yaşam izleri (44km)

Euromos, en iyi korunmuş Zeus Tapınağı (21km)

Stratonikea, aşk uğruna kurulmuş antik kent (52km)

Lagina, kader ve büyü tanrıçası Hekate Tapınağının bulunduğu 2500 yıllık antik kent (66km)

 

İlginizi Çekebilir

Laodikea

İncil’de adı geçen ve Hristiyanlıktaki ilk yedi kilisenin sonuncusu olan Laodikeia, günümüzde yürütülen restorasyon çalışmalarıyla o eski parlak günlerine dönmekte, bu da onu gezilip görülmesi gereken göz alıcı bir yer haline getirmektedir. (Devamını oku)

Blaundos

Blaundos Antik Kenti, üç tarafı Uşak-Ulubey Kanyonu ile çevrili, muhteşem manzaralı bir tepede konumlanmış antik bir kent. (Devamını oku)

Knidos

Bazı antik kentler her şeye sahipmiş gibi görünür: muhteşem bir ortam, iki liman, fotoğraf çekmek için popüler bir deniz feneri ve bazı iyi hikayeler. Knidos kesinlikle bu kategoriye girer. Bir an için bile olsa dünyayı unutmana neden olacak türden bir yer. (Devamını oku)

KIYIKIŞLACIK HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.