Kaunos

Kaya Mezarlarından Daha Fazlası

Slowtravelguide

Dalyan yakınlarındaki etkileyici bir manzaraya sahip antik Kaunos kenti, Dalyan nehrine bakan kayalara oyulmuş Likya kaya mezarlarıyla ünlü. Dalyan nehri (çayı) özellikle yaz döneminde, tekne turu yapmak isteyen çok sayıda yerli ve yabancı misafire ev sahipliği yapıyor. Ne yazık ki, bu misafirlerden sadece birkaçı, antik Kaunos’u ziyaret etmek için nehrin diğer tarafındaki tekneden ayrılıyor.

Bu gerçekten üzücü bir durum, çünkü Kaunos gerçekten ziyaret edilmeyi hakeden bir antik kent. Sezon dışında ziyaret ederseniz, teknelerden biri ile pazarlık yapabilir, küçük bir tur sonrasında nehrin diğer tarafına geçebilir ve Kaunos’u ziyaret edebilirsiniz. Ya da diğer bir seçenek olarak, her 30 dakikada bir (8:00-20: 00 saatleri arasında) hareket eden feribotu kullanabilir ve sitenin girişine 500 metre yürüyebilirsiniz.

Likya Kaya Mezarları

Dalyan Kaya Mezarları

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ndeki Dalyan – Kaunos antik kentinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer alan Kaunos Kaya Mezarları, Dalyan nehrine bakan  dik yamaçlarda bulunuyorlar. Bu görkemli mezarların Krallara ve soylulara ait olduğu biliniyor.

İ.Ö. 4. yüzyılın 2. çeyreğinden önceye tarihlendirilemeyen kaya mezarları, inanışa göre ne kadar yüksekte olursa o kadar tanrıya yakın olurmuş ve o yüzden kayalara kazılırmış ve bu İ.Ö. den beri Anadolu’da var olan bir geleneğin devamı.

Acaba Kaunos’ lular Krallarını çok sevdikleri için mi yada Krallar yüksekten bakmayı sevdikleri için mi bilinmez ama Dalyan’a yüksekten bakan bu mezarların efsaneleri daha uzun yıllar dilden dile dolaşmaya devam edecek gibi görünüyor.

 

Kaunos Tapınak Terası Ve Dairesel Sunak

Dalyan Nehri’ndeki Tekne Turları

 

Limana Açılan Palestra Kapısı

İnsanların neden M.Ö. 9. yüzyılda buraya yerleşmeye karar verdiklerini hayal etmek zor değil. Doğal koyu, liman olarak kullanmışlar ve kenti denizin üstündeki farklı teraslara ve tepenin yamaçlarına inşa etmişler. Önceleri Kaunos limanı deniz kıyısına kadar uzanıyormuş ama bugün için Dalyan nehrinin çökelleri büyük teknelerin limana ulaşmasını imkansız hale getiriyor ve deltadan sadece sığ dipli tekneler geçebiliyor.

Bu tür tekneler ise artık sadece nehirde tur yapmak için kullanılıyor. Antik Kentin giriş kısmı orta seviyede, bu nedenle tüm kenti keşfetmek için biraz zorlanarak ahşap basamaklardan aşağı inerek limanı ve tepeye tırmanarak Akropolü ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Kent Merkezi

Antik kentin merkezinde farklı yapılar bulunuyor; muhteşem bir mozaik zemine sahip Bizans Kilisesi, Roma Hamamı, Akropolis ve bir Yunan Tiyatrosu. Organize edilen turların çoğu, zaman kısıtlamaları nedeniyle sitenin liman bölümünü ziyaret edemiyor. Eğer bölgeyi bir turun parçası olarak ziyaret etmeyi planlıyorsanız lütfen Kaunos’un en belirgin olan liman kısmını gezmek için ısrar edin.

 

Kaunos Bizans Bazilikası

Bizans Bazilikası

Kaynaklara göre Kaunos’ta bulunan iki kiliseden biri olan ve büyük kilise olarak da bilinen Bizans Bazilikası, ören yerinin üst terasının tam ortasında bulunuyor. Anadolu’nun en eski ve ilk kubbeli kilisesi olan Bazilika’nın 6. yüzyılın başlarında yapıldığı biliniyor ve başka bir örneğinin olmaması ona ayrı bir önem kazandırıyor..

 

Bu anıt, 50 yıl boyunca Kaunos Kazı başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Baki Ögün anısına yaptırılmıştır. Saygı ile anıyoruz..

Kaunos Antik Kenti Bazilikası

Yunan Tiyatrosundaki Zeytin Ağaçları

 

 

Kaunos Tiyatrosu Girişi

Tiyatronun basamaklarına tırmanırsanız, Dalyan deltasının muhteşem manzarası ile ödüllendirilirsiniz, bonus olarak da girişteki tonozlu merdivenden geçerken fotoğraf çekmek için alternatif bir mekan görme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Yunan – Roma Stili Tiyatro

Greko-Romen stilde inşa edilmiş ve üç bölümden oluşan tiyatro 5000 kişilik oturma kapasitesine sahip. Kaunosta yapılan kazı çalışmaları sonrasında kentte bir Bouleterion veya Odeon binasına rastlanmaması ve şehirdeki yazıtlarda da buna ilişkin bir bilgi olmaması nedeni ile, Kaunos Tiyatro’sunun meclis toplantıları, konserler ve çeşitli müsabakalar için kullanıldığını düşündürüyor.

Akropol

Dar bir patikadan Akropol’e tırmanabilir ve Kaunos’un muhteşem manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Kayalık bir kireçtaşı kütlesi olan Akropolis, denizden 152 m yüksekliğe inşaa edilmiş.

Kaunos Manzarası

Liman Bölgesi

Ziyaretimiz sırasında, liman bölgesinde bazı alanlar sular altındaydı, doğrusu bu da bize benzersiz duygular yaşattı. Dairesel Sunak ve Helenistik Çeşme gerçekten büyüleyici, ancak siltli delta, sazlıklar ve büyüleyici Toros Dağları bu yapılara ayrı bir güzellik katıyor. Kaunos’un, tarihi kalıntıları sevmeyen birçok insanı bile kendine hayran bırakacağından eminiz.

Tapınak Terası Ve Dairesel Sunak

 Tapınak, M.Ö. 1. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş.

Yuvarlak yapı üç ana bölümden oluşuyor: dış sütunlu galeri, exedra ve merkezde silindir taban üzerine oturtulmuş yuvarlak sunak.

Bu yuvarlak yapı muhtemelen şehrin kurucusuna adanmış bir sığınak ve herhangi bir girişi yok…

 

… Ancak mihrabın merkez ekseninin 6,5 m altında kutsal bir taş (Baitylos) keşfedilmiş ve bu alanın M.Ö. 5. yüzyılın sonuna kadar kutsal bir alan olarak kullanıldığını gösteriyor.

Kaunos şehrinin simgesi olan 3,5 M yüksekliğindeki bu kutsal taş piramidal bir şekle sahip.

Dairesel Sunağın İç Bölümü

 

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç yada Dalyan’dan feribot ile (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı:Dalaman Havalimanı

Parki Alanı: Girişe 300 m uzaklıkta mevcut.

Yürüyüş Yolu: Akropole tırmanış dışında kolay.

Bebek Arabası: Uygun değil.

Giriş Ücreti: Ücretli (Müzekart+ geçerli).

Tesis: Müze girişinde ufak bir büfe var.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Limanın Kuşbakışı Görünümü

Helenistik Çeşme Binası

Yapılan kazı ve incelemelerin ardından, Vespasian’a ithaf edilen anıtsal çeşmeye, suyun kuş uçuşu ile 4 km uzaklıktaki Deregözü bölgesinden getirildiği anlaşılmış.

Limana bakan anıtsal çeşmenin batı tarafındaki bloklara Kaunos’un gümrük yönetmeliği yazılmış ve bu nizamnameye göre Kaunos’luların, deniz yoluyla yapılan ticareti artırmak için çeşitli teşvikler uyguladıkları bilgisine ulaşılmış.

Kaunos Antik Kentinin Tüm Güzellikleri

 

Helenistik Çeşme

Kaunos Ziyaretinizi Planlayın

Çoğu insan Kaunos’u, Dalyan üzerinden ziyaret eder. Siz alternatif olarak Köyceğiz’e gelerek, seyahatinizi buradan planlayabilirsiniz. Köyceğiz’de fiyatlar oldukça uygun. Bazıları küçük Köyceğiz limanından tekne turlarına katılmayı tercih edebilir. Özel birşey yapmak istiyorsanız tekne turunuzu ay ışığında yapmayı deneyebilirsiniz.

Kaunos’un hemen yanındaki Çandır’ı ve İztuzu’nu da rotanıza eklemeyi unutmayın.

Eğer seyehatinizi daha geniş bir alana yaymak isterseniz Marmaris harika bir seçenek olabilir.

 

 

 

Kaunos hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için Facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Iztuzu Plajı, carettaların yuvası (4 km)

Köyceğiz Gölü, Kaunos’un turistik olmayan kapısı (14 km)

Toparlar Şelalesi, 15 dk sonra cennetten bir köşe (19 km)

Saklı Vadi, Dalaman’da gizli bir vadi (19 km)

İlginizi Çekebilir

Iassos

Tarihi 4000 yıldan daha eski olan Iossos antik şehri, Bodrum Yarımadasına yakın olmasına rağmen çoğu zaman gözden kaçmış bir antik şehir. Geçmişte gelirinin büyük kısmını balık ticaretinden sağlayan ve zengin bir kasaba olan Iassos, günümüzde ise çoğunlukla yerel deniz ürünlerini  sunan restoranların bulunduğu şirin bir balıkçı köyü olan Kıyıkışlacık’ın yanıbaşında ziyaretçilerini bekliyor. (Devamını oku)

Knidos

Bazı antik kentler her şeye sahipmiş gibi görünür: muhteşem bir ortam, iki liman, fotoğraf çekmek için popüler bir deniz feneri ve bazı iyi hikayeler. Knidos kesinlikle bu kategoriye girer. Bir an için bile olsa dünyayı unutmana neden olacak türden bir yer. Knidos (veya Cnidus), Akdeniz ve Ege’yi sınırlayan güzel Datça Yarımadası’nın kenarında bulunan aktif bir antik kent. (Devamını oku)

Side

Bir tatil beldesinde her şeyden biraz olmasını isteyenlerden misiniz? Hani şöyle içinde biraz kültür, biraz eski kentlere has cazibe bulunan ve deniz kıyısında romantizm içeren şık akşam yemekleri de sunan türden bir tatil midir tercihiniz? Eğer bu tanım sizi mutlu edecek gibi görünüyorsa, Side sizin için biçilmiş kaftan!. (Devamını oku)

DALYAN HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.