Didyma

Apollon Tapınağı

Slowtravelguide

Didim’deki Apollon Tapınağı, genellikle insanların Didim’e ya da Altınkum’a gelme planları yaparken ilk düşündükleri şeylerden biri değildir. Çoğu turist için öncelikli plan, uzun kumsallar ve eğlence seçeneklerinden biridir.

Eğer bizim gibi biraz daha farklı bir seyehat planlamak isterseniz, Didyma’da dolaşmak için ayaklarınızdan Altınkum’un tozunu temizlediğinize pişman olmayacaksınız.

Eğer Didyma’ya gitmeye karar verirseniz, yönünüzü Apollon Tapınağı’nın ötesine çevirmeyi unutmayın.

Kutsal alan muhteşem olduğu için oldukça dikkat çekici ama siz yinede eski köyün küçük sokaklarında dolaşmak için zaman ayırmayı ihmal etmeyin.

 

 

Yunanlılar Didyma’ya vardıklarında, şu anki Apollon Tapınağının bulunduğu yerde zaten kutsal bir alan varmış. Tek yapmaları gereken burayı geri almak ve Apollon Philesios için bir türbe haline getirmek olmuş. Didyma’daki ilk Yunan tapınağı M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Tapınak standartlarına göre, sütunlarla çevrili kutsal bir alana sahip nispeten mütevazı bir model olduğu söylenebilir. Persler, M.Ö. 493’te orijinal tapınağı yıkmış, ardından Büyük İskender Didyma’ya gelene kadar tapınak bakımsız kalmış.

Üzgün Medusa

 

Yanlarında Duran İnsanlara Baktığınızda, Sütunların Boyutları Hakkında Bir Fikir Edinebilirsiniz.

Didyma Efsanesi

Efsaneye göre, Büyük İskender Didyma’ya geldikten sonra kutsal kaynak tekrar akmaya başlamış ve bu nedenle tapınağın, Helenistik dünyanın en büyüğü olarak yeniden inşa edilmesine karar verilmiş. Gerçekte, Medusa’ların eklendiği Roma dönemlerinde çalışmalar devam etse de tapınak inşaası hiçbir zaman tamamlanamamış.

 

 

Herşeye rağmen Didim’deki Apollon Tapınağı oldukça etkileyici. Apollon Tapınağı en parlak günlerinde bile Efes yakınlarındaki Artemis Tapınağı’ndan biraz daha küçük olabilir. Ancak ikisini de ziyaret ettiğinizde anlayacaksınız ki Apollon Tapınağı, Artemisi çok geride bırakıyor.

Didyma Ve Kaplumbağalar

Apollon Tapınağı’nın Doğusunda Bulunan Basamaklar

Apollo Tapınağı’ndaki Etkileyici 72 Sütun

Didim’in hemen dışında, Yenihisar ilçesinde, Apollon veya Didymaion Tapınağına ev sahipliği yapan otantik Didyma köyü yer alıyor. 120 Metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğindeki tapınak manzaraya hakim. Kehanet merkezi Apollon Tapınağına bakınca etkilenmemek imkansız. Orijinal planda 122 adet olan sütunlardan, sadece 72’si inşa edilmiş. Hâlâ ayakta duran sütunlar ve duvarların üzerindeki büyük merdivenler, kısacası bu yerle ilgili her şey anıtsal ve onu çevreleyen mütevazı köyle önemli bir tezat oluşturuyor.

 

Vestibüldeki Sütunlar

Merdivenlerden yukarı çıkarken, özenle dekore edilmiş sütun tabanlarının görsel bir şölen olduğu hissine varırsınız. Üç sıra sütundan geçerken, her iki tarafta iki tünel göreceksiniz ve bu tüneller sizi, zamanında kullanımda olduğu sırada halkın erişemediği bir iç avluya ve dolayısı ile bugün kullanımda olmayan kutsal alana götürücek. 21 Metre uzunluğundaki tüneller oldukça iyi korunmuş, hatta tamamen sağlam diyebiliriz.

 

 

Kahin’in Ofisi

Kutsal alanın bulunduğu iç avlunun içinde yüksek duvarlarla çevrilirsiniz. Kuzeyde, bir merdiven sizi, bir zamanlar Kahin’in bilgeliğinin kağıda döküldüğü yere götürür. Cellanın (tapınağın kutsal bölümü), Medusa ile özenle dekore edildiği söylenir.

Didyma Sütunları

Hücrelere Giden İki Etkileyici Ve Tamamen Sağlam Tünelden Biri

Kutsal Alandaki Kanatlı Aslan

 

Aklınızda Bulunsun

Nasıl Gidilir: Özel, kiralık araç yada toplu taşıma (sayfa sonundaki haritaya bakın).

En Yakın Havalimanı: Bodrum Milas Havalimanı.

Park Alanı: Mevcut.

Yürüyüş Yolu: Kolay.

Bebek Arabası: Uygun.

Giriş Ücreti: Ücretli (Müzekart+ geçerli).

Tesisler: Antik kentin etrafında her türlü imkan var.

Ziyaret İçin En Uygun Zaman: Tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak ziyaret edilebilir.

 

Didyma’da ki Medusa Heykeli

Kutsal Alana Çıkan Basamaklar

 

İç Avlunun İçinde Bir Yazıt

İç Avlunun İçinde Bir Başka Güzel Eser

Ludus Duodecim Scriptorum Oyunu

Didyma’da kullanılan taşlardan birinin üzerine oyulmuş farklı bir desen görecekseniz. Görünüşe göre bu Duodecim Scripta veya Ludus Duodecim Scriptorum adlı eski bir oyun. Afrodisias ve Efes‘te de benzer eşyalar bulunduğuna dair duyumlarımız olmuştu. Oyun Latince, ”on iki yazıtın oyunu” anlamına geliyor. Didyma’dan ayrılmadan oyunu denemek isterseniz, önce taşı bulmanız için size meydan okuyoruz. Eğer buna hazırsanız, oyunun kurallarını öğrenmek için biraz daha tarihsel geçmişe gitmeniz gerekecek.

 

 

Şirin Didyma

Şirin Yunan Kilisesi

Didyma; Kahini Çevreleyen Köy

Apollo Tapınağı’nı ziyaret ediyorsanız, tapınağı çevreleyen köyü keşfetmek için zaman ayırdığınızdan emin olun. Şimdilerde bir camii olan çok sevimli, güzel bir Yunan kilisesi, bazı şirin taş evler ve dar sokaklar görülmeye değer.

Didyma’dan Güzel Bir Manzara

Pratik Bilgi

Apollon Tapınağı’nı ve köyü ziyaret etmek fazla vaktinizi almayacak, bu nedenle M.Ö. 6. yüzyılda Didim’e kutsal bir yolla bağlanan Miletus‘u da ziyaret etmenizi öneririz.

Bize sorarsanız, Apollon Tapınağı’nı ziyaret etmek için en uygun zaman ya sabahın erken saatleri ya da gün batımı, çünkü bu saatler ziyaretinizi daha sihirli kılabilir. Kutsal alana bakan çok sayıda güzel kafe ve restorandan birinde bir akşam yemeği gününüzü sonlandırmak için mükemmel bir seçenek olabilir.

 

 

 

 

Didyma, hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram sayfalarımız üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza  katılabilirsiniz.

Yakınlarda Başka Nereler Var?

Bafa Gölü, antik kentin köy yaşamı ile buluşması (21 km)

Yediler Manastırı, şok edici yaşam izleri (29 km)

Priene, Aristoteles’in ideal şehri (31km)

Eski Doğanbey, doğa tutkunları için cennetten bir köşe (27 km)

Miletus, bir miktar tarih (16 km)

İlginizi Çekebilir

Laodikeia

İncil’de adı geçen ve Hristiyanlıktaki ilk yedi kilisenin sonuncusu olan Laodikeia, günümüzde yürütülen restorasyon çalışmalarıyla o eski parlak günlerine dönmekte, bu da onu gezilip görülmesi gereken göz alıcı bir yer haline getirmektedir. (Devamını oku)

Blaundos

Blaundos Antik Kenti, üç tarafı Uşak-Ulubey Kanyonu ile çevrili, muhteşem manzaralı bir tepede konumlanmış antik bir kent.

(Devamını oku)

Efes

Efes, sizi İstanbul, Kapadokya ve Pamukkale gibi diğer kültürel merkezlerle buluşturan ünlü üçgenin bir parçasıdır. Roma döneminde Küçük Asya’nın başkenti olan Efes, bugün de hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en kapsamlı klasik metropolüdür. (Çok yakında)

DIDIM HAVA DURUMU

© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.