Miletus
Antik Miletus’u Bizimle Keşfedin
Slowtravelguide
Bize göre antik şehirlerin garip bir güzelliği var. Açıkçası, yapıların büyük bir kısmı doğa ile mücadeleden ve zaman zaman geçirdikleri istilalardan kurtulmuş olduğunda gerçekte nasıl göründüklerini hayal etmek kolay oluyor. Ancak etrafa dağılmış birkaç sütunun, hayal gücümüzü oldukça zorladığını belirtmek isterim.
Manzara ve ruh haliniz ve o günkü hava durumunun, hayal gücünüze etkileri olabilir ama, Türkiye’de yılın büyük bölümünde hava durumu için endişelenmenize gerek yok tabii ki.
Bizler, Slow Travel Guide ekibi olarak, daha az popüler olan yerleri keşfetmeyi seviyoruz.
Bu açıdan bakıldığında, Miletus (ya da Milet ya da Miletos) gibi bir yer, deneyimlerini paylaşmaya çalışan turist gurupları ile karşılaşmadan, bazı tarih ve kültürle tatlandırılmış seyahatleri sevenler için büyüleyici bir alternatif. Elbette Miletus, Efes Antik Kenti’nin sahip olduğu ‘ihtişama’ sahip değil, ama Efes’in artık sahip olmadığı çok şey var ve bize güvenin, Miletus zaman ayırmaya değer.
İlyas Bey Camii Avlusu
Bu görkemli ve geçmişe tanıklık eden bakımlı kalıntıların her köşesi, hayal gücünüzde daha fazla yer açıyor. Bu makalede Miletus’un bazı simgesel yapılarının etrafında bizimle bir yürüyüşe çıkmaya ne dersiniz?
İyonik Stoadan Tiyatro Tepesine Doğru Görünüm
Miletus’un Tarihi
Bu antik Yunan kenti, Bafa Gölü‘ne çok uzak olmayan, Didim’e ve güzel Didyma’ya çok yakın bir konumda bulunuyor. Miletus’un tarihi muhtemelen Tunç Çağı’ndan çok öncesine dayanıyor, ancak bunu destekleyen çok az kanıt mevcut. Tunç Çağı boyunca, Miken döneminde Karyalıların katıldığı Minos Giritlileri buraya yerleşmişler. Miletus, M.Ö. 500 yılına gelindiğinde, doğudaki en önemli Yunan şehriymiş. Sahip olduğu dört liman, Miletus’u Anadolu’ya açılan bir kapı haline getirmiş.
Yunanlılardan sonra Pers egemenliğine geçen ve daha sonraki zamanlarda Roma’nın dikkatini çekmek için Yunanlılara geri verilen Miletus’un limanları kapandıktan sonra, geride ziyaret edilecek etkileyici bir şehir bırakarak terkedilmiş.
Tiyatro
Miletus’a geldiğinizde gözünüze ilk çarpan yapı kuşkusuz tiyatro olacak. M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiş, 15.000 seyirci oturma kapasitesine sahip olan tiyatro, varlığı boyunca birkaç kez büyütülmüş. İçinde dolaşmak, güzelliğin ve tarihin adım adım keşfi olabilir. Özellikle bir üst kata çıkan geniş merdivenler ya da koltukların arkasındaki kemerli koridorlar görülmeye değer. Lütfen en üst seviyeye çıkın ve Miletus’un muhteşem manzarasının keyfine varın.
Miletus’ta, bir Yunan Stoasını ve hamamların kalıntılarını (bir tarafında sütunlar, diğer tarafında bir duvar bulunan uzun ve kapalı bir koridor) ve Yunan döneminden kalma güzel bir camiiyi tek bir resimde görmek mümkün. Harika manzaralardan bahsetmişken, bu tiyatronun hala kullanımda olduğu günlerde nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Limana bakan bu görkemli yapı, ziyaretçilere sadece iyi bir oyun ya da konser izleme keyfi sunmakla kalmamış, aynı zamanda bu su kenarındaki yapıya muhteşem deniz manzarası da eşlik etmiş.
Faustina Hamamları ve İlyas Bey Camii, Miletus Tiyatro Tepesinden Görünüyor
Miletus’ta ki Faustina Hamamlarını Keşfetmek
Faustina Hamamları
İyi korunmuş muazzam bir kompleks olan Faustina Hamamları, içinde bir egzersiz alanı bulunan Palaestra’nın hemen yanında yer alıyor. Giyinme odaları, soğuk banyolar ve sıcak banyolardan oluşan kompleks cömertçe dekore edilmiş. Soğuk banyo veya Frigidarium bölümünde, sizi hoş bir sürpriz olarak biri aslan ve diğeri nehir tanrısı olan iki heykel karşılıyor.
Bu heykellerin asıllarını Miletus müzesinde görmek keyif verici olsa da, kopyaları bile muhteşem. Bu heykeller, bu ortamda banyo yapmanın nasıl bir his olduğunu hayal etmeye yeterli.
Miletus’taki Faustina Hamamı Frigidarium’unda Aslan Heykeli ve Çeşme
İlyas Bey Camii
İlyas Bey Camii, bir Medrese ve bir hamamdan oluşan daha büyük bir kompleksin parçası.
İlyas Bey Camii
2007-2011 döneminde ustalıkla restore edilen camii, Emirlik döneminin en ünlü kubbeli camilerinden biri. Camii, renkli taşlar ve seramik kakmalar kullanılmış olan zengin taş dekoruyla dikkat çekiyor. Ana giriş, dua bölümü ve tüm pencere pervazları bitki ve geometrik süslemelerle dekore edilmiş.
Kırık Minareli İlyas Bey Camii
Miletus İlyas Bey Külliyesi’ndeki Hamam
Caminin yanındaki İlyas Bey Hamam Külliyesi, kısmen restore edilerek ahşap bir çatı ve rahat bir şekilde ziyaret edebilmeniz için ahşap platformlara kavuşturulmuş. Yüzeyleri sıvanmış ve duvarlar çiçek ve geometrik tasarımdan etkilenmiş bloklarla süslenmiş.
İlyas Bey Külliyesi İç Bölümü
Miletus’taki Serapeion’un Genel Görünümü
Serapeion Ve Güney Agora
Faustina Hamamlarının arkasında Serapeion veya Serapis Tapınağı bulunuyor. M.S. ikinci yüzyılın ilk yarısından bu yana Miletus, Mısır-Helenistik tanrıya olan ibadetini kanıtlamıştır. Günümüzde tapınaktan geriye pek bir şey kalmamış. Ancak güneyden tapınağa ana giriş olarak hizmet veren sundurmanın bir zamanlar iki kapısı daha varmış ve Bizans kentine erişimde en büyük ve görkemli geçidi oluşturuyormuş.
Serapeion’dan Geriye Kalanlar
Liman Kapısı Tarafından Görülen İyonik Stoa
İyonik Stoa
Miletus’taki İyonik Stoa, muhtemelen antik kentin en ikonik görüntülerinden biri. Hangi mevsimde ziyaret ettiğinize bağlı olarak, kısmen suya batmış bulabilir ve manzaraya biraz romantizm katabilirsiniz. Stoa, Didyma kutsal alanı’na giden kutsal yolun doğu tarafında yer alıyor. Yaklaşık 100 × 14 m ölçüsünde, 35 sütun içeriyor ve sütunlu geçidin arkasında, Stoayı bitişik hamam kompleksine bağlayan bir dizi oda ve iki salon mevcut.
İyonik Stoanın, Sütun Ayaklarının Detayı
Aklınızda Bulunsun
Nasıl Gidilir: Özel yada kiralık araç (sayfa sonundaki haritaya bakın).
Em Yakın Havalimaı: Bodrum Havalimanı.
Park Alanı: Mevcut.
Yürüyüş Yolu: Kolay.
Bebek Arabası: Uygun değil.
Giriş Ücreti: Ücretli (müzekart+ geçerli).
Tesis: Küçük bir kafe ve Wc mevcut.
Ziyaret İçin En Uygun Zaman: İlkbahar ile Sonbahar arası.
Delphinion Ve Hamam Kompleksi
Delphinium, arkaik çağlardan beri Miletus’ta ana sığınak olarak kullanılmış. Apollon Delphinios’un onuruna dikilen bu Delphinium, Didyma’daki Apollon Tapınağı’na giden Kutsal Yolun ilk kısmı. Kalıntılar hem Helenistik hem de Roma dönemine kadar uzanıyor. Avlunun ortasındaki dairesel yapı büyük olasılıkla Roma döneminden kalma bir Heroon.
(Heroon:Yunan ve Roma mimarilerinde, tanrılaştırılmış ya da yan tanrılaştırılmış kahramanlara adanmış kutsal alan, mezar anıtı ya da tapınakçık).
Miletus’taki Roma Hamamı Kalıntıları
Bugün için Capito Hamam Kompleksinden geriye pek bir şey kalmamış. Bunların Miletus’taki en eski hamamlar olduğu ve Faustina Hamamları kadar orantılı ve dekorasyon bakımından muhteşem oldukları tahmin ediliyor. Roma Hamamı Kompleksi ise, bu şehrin daha küçük hamamlarından biri. Aslan Limanı’nın yanındaki konumu nedeniyle Roma Hamamlarının muhtemelen tüccar ve denizcilerin uğrak yeri olduğu düşünülüyor.
Euromos’a Kısa Bir Tur
Kültürel açlığınız henüz tatmin olmadıysa, Euromos’u ziyaret etmek iyi bir fikir olabilir. Miletus’tan veya Bafa’dan Milas’a doğru giden yol boyunca Euromos’u bulacaksınız. Bu antik kentin büyük bir kısmı henüz açığa çıkarılmamış olsa da çam ağaçlarının arasında sizi bekleyen Tapınak bunu cömertçe telafi edecek ve üzerinizde derin bir izlenim bırakacak. Büyük olasılıkla bir Zeus Tapınağı’nın yapması gereken şey tam olarak budur.
Ne de olsa burada yan komşunuzdan bahsetmiyoruz. Zeus, tanrıların kralı ve gök tanrısıdır. Şimşek, gök gürültüsü, yasa, düzen ve adalet; ya da daha basit bir ifadeyle hemen hemen her şeyin tanrısı olarak adlandırılır.
Bu statü kesinlikle böyle bir tapınağı hak ediyor. Miletus’tan arabayla yarım saatten daha az bir sürede ulaşacağınız, bu tarih parçasıyla kendinizi şımartın. Şansınıza, ziyaret eden tek kişi siz olacaksınız, bu da onu daha da gerçeküstü kılacak.
Pratik Bilgi
Lütfen sitenin bazı bölgelerinin yaz aylarında sular altında kaldığını unutmayın. Bu harika fotoğraflar elde etmenizi sağlar, ancak bazı bölümleri daha az erişilebilir olabilir. Ziyaretinizi planlarken bunu aklınızda bulundurun.
Miletus oldukça geniş bir antik kent dolayısı ile gezinize, müzeden ücretsiz bir harita edinerek başlamınızı tavsiye ederiz.
Uzaktan Görülen Nymphaeum
Miletus hakkında herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın. Ayrıca Facebook ve Instagram üzerinden bize mesaj gönderebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Türkiye ile ilgili güzel fotoğraflarınızı veya deneyimlerinizi paylaşmak için facebook Turkey Travel Photography grubumuza katılabilirsiniz.
Yakınlarda Başka Nereler Var?
Eski Doğanbey, Kuşadası, Didim veya Bodrum’dan, keyifli günübirlik bir gezi (13 km)
Priene, Aristotles’in ideal kenti (14 km)
Bafa Gölü, nefes kesen bir manzara (15 km)
Güllübahçe’nin Yıkık Kilisesi, (16km)
Didyma, neden Apollo Tapınağı’nın ötesine bakmanız gerekiyor? (16 km)
İlginizi Çekebilir
Iassos
Tarihi 4000 yıldan daha eski olan Iossos antik şehri, Bodrum Yarımadasına yakın olmasına rağmen çoğu zaman gözden kaçmış bir antik şehir. (Devamını oku)
Knidos
Bazı antik kentler her şeye sahipmiş gibi görünür: muhteşem bir ortam, iki liman, fotoğraf çekmek için popüler bir deniz feneri ve bazı iyi hikayeler. Knidos kesinlikle bu kategoriye girer. Bir an için bile olsa dünyayı unutmana neden olacak türden bir yer. (Devamını oku)
Side
Bir tatil beldesinde her şeyden biraz olmasını isteyenlerden misiniz? Hani şöyle içinde biraz kültür, biraz eski kentlere has cazibe bulunan ve deniz kıyısında romantizm içeren şık akşam yemekleri de sunan türden bir tatil midir tercihiniz? Eğer bu tanım sizi mutlu edecek gibi görünüyorsa, Side sizin için biçilmiş kaftan!.(Devamını Oku)
© 2016-2022 All rights reserved by slowtravelguide.net.
The content of this website is copyright protected and the property of slowtravelguide.net.No part of this website may be reproduced in whole or in part in any manner without the written permission of the copyright owner.
Copyright ©2016-2022 Tüm hakları saklıdır. Bu (slowtravelguide.net.) web sitesinin içeriği koruma altındadır ve slowtravelguide.net.Buradaki hiçbir içerik (yazı,fotoğraf,video vb.) izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz,başka yerde yayınlanamaz.